ASA BANKA

Sabur2

Re: ASA BANKA

Post by Sabur2 »

Nisam uopšte optimističan po pitanju Telekoma kao ti.
Obzirom da njim upravljaju, i upravljaće, politički podobni menadžeri.
Prije svega trebaće otplatiti akviziciju, dakle dug. Imaće monopol, ali to vjerovatno neće donijeti bolju uslugu.
Povećanje cijena paketa će dovoditi do prelaska na jeftinije pakete dok god ih ima.

I sam savjetujem ljudima da uzmu sve to u obzir i da vrlo oprezno kupuju.
Elkombar

Re: ASA BANKA

Post by Elkombar »

montypython wrote: 15 Jan 2025, 11:11 Što se tiče tih 6% godišnje zvučalo bi lijepo da živimo u starim vremenima. Međutim nije tako, rizik je mnogo veći, tako da je vrlo teško osloniti se na nešto što je fiksno 6 godina a događaji prestižu jedan drugi na dnevnom nivou. Neću sad priču o štampanju novca i kolapsu fiat valuta, samo ću podsjetiti da smo još u oktobru 2022 imali godišnju inflaciju od 17,39 %, što znači da je novac izgubio 17,39 % vrijednosti samo od okt 21 do okt 22. A nastavilo se i dalje samo u manjim procentima i sad ponovo raste a to je samo ono što priznaju. Teško bi bilo čak i nepismenog danas ubijediti gledajući cijene hrane, najamnina, nekretnina... da je inflacija trenutno 1,5 % godišnje. Plus gledajući Evropu gdje je u toku najveća kriza ikad (mada znam da neki to ne primjećuju i da misle da fantaziram već 4 godine), i energetska i finansijska a u privredi je u toku deindustrijalizacija, jasno je da se ni euru ne piše dobro. A za euro smo vezani fiksno. Čim žešća kriza tamo počne (veliki postoci otpuštanja i bankrota, nezaposlenost...) nastaviće se tamo "quantitative easing" tj štampanje novca ubrzano i inflacija ide u nebesa. A obično je drugi krug rasta inflacije mnogo žešći nego prvi. I bude li inflacija u prosjeku ne 17 nego i samo 10% a vi dobijate 6% vidite koliko će realno vrijediti uloženo nakon 6 godina. Ne kažem da mora biti tako samo neka svako dobro razmisli o svim mogućnostima i posljedicama dugoročnih odluka.
Mislim da si u pravu u vezi drugog vala inflacije. Ako pogledamo istoriju 1930-ih i 1940-ih bila su tri velika vala inflacije, svaki val veci od prethodnog i nakon svakog vala inflacija se spustala na normalnije razine i primirila se do kraja 1960-ih i 1970-ih kada su opet bila 3 vala vece inflacije i opet nakon svakog vala smirivanje, svaki val je bio veci od prethodnog.Tako da ja opet ocekujem da ce se istorija ponoviti i biti jos dva vala inflacije, nakon onog prvog vala inflacije 2022 godine. Sve upucuje na to.
Post Reply