Elektroprivreda BIH

montypython

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Kad bi se u najkraćem trebalo izreći naš stav i zahtjev to bilo nekako ovako
a) počnite tržišno poslovati kao svaka druga firma na svijetu, bez prodaje struje ispod proizvodne cijene I i štete za firmu, kome, ikad
Ako to ne želite, niste u stanju, hoćete da nastavite protivzakonito voditi firmi kao socijalnu ustanovu onda
b) otkupite od dioničara dionice koje nisu u vlasništvu Vlade (cca 10%) po prihvatljivoj cijeni ne nižoj od knjigovostvene a onda kad budete jedini, 100% tni vlasnik radite sa svojom imovinom šta god hoćete delistirajte se sa berze, dajte struju džaba ako želite..
.
Ili a ili b. Ne može međutim da se firma vodi kao socijalna ustanova poslujući netržišno s gubitkom a vukući 10 % dioničara kao zarobljenike nekoga ko donosi loše poslovne odluke a uopšte nije dioničar.
panzer

Post by panzer »

Truba wrote: 16 Dec 2023, 22:26 ja cu prioslijediti ova razmisljanja i linkove svojim kolegama u printanim medijima
ne nadam se nicemu ali ako bude sezona kiselih krastavaca mozda objave da popune koju stranicu ili objavu

takodjer nam neko treba biti PR ako bude trebalo dati IZJAVU MEDIJIMA...
dakle izjava novinaru punim imenom i prezimenom
ili kao neformalna udruga građana dionicačara elektroprivrede
Možda bi ovo sa slanjem novinarima trebalo sačekati.

Jer ako se u medijima pojavi naslov :
" mali dioničari traže poskupljenje struje"
cijela ova inicijativa će propasti. Zatvoriće se puno vrata.

Jer , moguće je da EPBIH može pozitivno poslovati bez podizanja cijene struje građanstvu iako nam kalkulacija to ne govori. Možda jednostavno imamo premalo ulaznih parametara.
beka26

Post by beka26 »

Maknite se gluposti. Kakvi mediji, u stvari intelektualne prostitutke, zašto bi se njiva obraćali ili nekakvim građanima. Treba udariti direktno u glavu. Tužiti sadašnju vladu i sadašnjeg direktora EP i to i onog tzv. Ephz.
Pozvatii se na zakone koji postoje, ako neće tržišno da posluju neka otkupe dionice , i još nešto EP nije javno preduzeće nego dioničko društvo, i to treba svakom da je jasno.
Trezvenjak

Post by Trezvenjak »

Slazem se da je vecina medija moralni i strucni odron. Mislim da bi upravu mogao prepasti jedan dobar zahtjev za pristup informacijama, imam na umu dosta pitanja koja im se mogu postaviti
Truba

Post by Truba »

ja sam mislio ovako nasloviti

Mali dionicari planiraju tuziti EPBIH zbog neisplacivanja dividende

onda dole malo elaborirati i uputiti na ovaj forum

s novinarima treba najjednostavnije komunicirati
nemaju oni vremena da se u sustinu ukljucujju njima je to 20. vijest toga dana koju pisu
panzer

Post by panzer »

Tek sa tim naslovom se pretvaramo u lešinare.

Sa medijima je najbolje sačekati. Trenutno je najpametnije doći u kontakt sa upravom firme. A onda će se puno stvari razjasniti i mogu se odrediti naredni koraci.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Ako se bude i islo u medije, akcenat treba biti na nedomacinskom poslovanju koje ce odvuci elektroprivredu u gubitke sto ce rezultirati padom kapaciteta, uvozom struje i na kraju prodajom sistema strancima, gdje cemo davati 30% plate na struju i to ako budemo stedili.
panzer

Post by panzer »

Nikšić je sam izjavio da ga ne interesuje gubitak a pogotovo dobitak tako se javnosti nema šta pojašnjavati.

Ovo treba da bude pokušaj da se urazumi uprava ali i taj većinski vlasnik.

Kad smo kod uprave. Je li iko primjetio da je vd direktora dao neku izjavu ili da se on nešto pita?
montypython

Post by montypython »

Dajte da se pokuša da se to pismo sa zahtjevom za prijem finalizira i pošalje. Ako je moguće bar vas 3-4 iz Sarajeva ili blizu, gdje sigurno ima najviše dioničara da se sastanete uživo i da se to odradi. Najbolje danas. Da to prime prije praznika da ne kažem prije 3 godišnjeg plana. Koncept pisma je gotov, treba samo da ga pogleda par ljudi doda ili oduzme par rečenica, a ne mora, doda adresu i pošalje. To je samo pismo zahtjev za prijem ne mora se umirati u ljepoti i preciznosti bitno je da ode što prije. Jedan član foruma je već rekao da može izdvojiti vrijeme i to danas u Sa.
slavuj

Post by slavuj »

Iz vlastitog iskustva znam da je važno da se nastupa u ime NVO.To znaći da bi dobro bilo da se udruženje registruje i to baš kao Udruženje dioničara Elektroprivrede(a).I to bi neko trebao odraditi.Legitimacija pred medijima jako puno znaći,kao i pečat pred institucijama.Ja sam istupao u ime udruženja koje smo svojevremeno formirali i znam da je to važno.Mislim da se ta papirologija može relativno brzo odraditi.Vjerujem da bi dosta dioničara pristupilo udruženju.
Post Reply