Energoinvest

beka26

Re: Energoinvest

Post by beka26 »

Nestade prodajnih naloga??? :geek:
panzer

Post by panzer »

ima na 0,9 pa 0,94 i na 1 KM. Ukupno oko 5500 dionica

bar je tako bilo prije par dana
beka26

Post by beka26 »

Mislim u rasponu maximalno rasta za jedan dan.
panzer

Post by panzer »

Na 0,8 KM bi kupovni nalog vjerovatno bio realizovan. Pošto već nekoliko mjeseci 40.000-50.000 komada dionica nastoji biti prodano.
Golub

Post by Golub »

Objavom Vlade FBiH o uplaćenim doprinosima za PIO za radnike Energoinvesta (oktobar, novembar i decembar), kažu da se digla bura u firmi.
Evo malo analitike, pa nek se vidi kako stoje inženjeri i tehničari a kako ekonomisti, pravnici i ostali. Neki tehničari imaju veće koeficijente od inženjera. Apsurd do apsurda.

...... moderirano......
panzer

Post by panzer »

Anomalija uvijek ima. U svakoj firmi. I zato se izbjegavaju ovi podaci.
Npr, u zadnje vrijeme u privatnim firmama je "problem" što novi radnici koji se zapošljavaju imaju bolje uslove i primanja od onih koji rade duži niz godina.
To je tako i nije ništa neobično.

Ako bi se trebala praviti bura u firmi onda bi je trebalo praviti zato što država mora obezbijediti doprinose tj što firma sama sebi ne može napraviti.
Mada ima tu i objektivnih razloga. Država je već ranije morala gledati pomogne firmi radi velikih gubitaka na libijskom tržištu. Ali ipak, održali su riječ i u zadnjih šest mjeseci maksimalno su pomogli. Kako kupovinom imovine tako i ovom uplatom doprinosa.
Pošto za tendere na domaćem tržištu moraju imati određene potvrde o izmirenim obavezama, glupo je da gube poslove radi ovih stvari.
montypython

Post by montypython »

Mene interesuje rade li ovi ljudi išta. lma li gradilišta u inostranstvu, Tanzanija, Alžir, Libija,...? Regija, BiH? Mislim na aktivni rad, zarađivanje, prihode, ne na hibernaciju i simbolične poslove. Ima li firma ikakve prihode izuzev ovog priliva keša od prodaje zgrade? Jer ako ne rade onda i nema puno značaja ko je inžinjer, ko ekonomista a ko čistačica ( ustvari u tom slučaju jedino bi čistačice zaradile platu). Ako pak rade nešto/negdje, vrlo su tajanstveni jer na njihovoj web stranici odavno nema vijesti osim povremenih skupština i periodičnih izvještaja o poslovanju.
ummet

Post by ummet »

Ovo je mrtva firma sa odlicnom imovinom i nista vise. Svi ti poslovi u inostranstvu su lon poslovi koje prepusti npr. končar ali da se njihova oprema ugradjuje. Bez proizvodnje opreme, prekidača, osigurača, sklopki itd ova kompanija nema nikakav smisao i svedena je na nivo kooperanta za GP Butmir.
panzer

Post by panzer »

Koliko znam vec skoro 20 godina ne proizvode ništa jer su sve proizvodne firme postale zasebne a oni su ostali na inžineringu.
montypython

Post by montypython »

Ma znam ja da oni ne proizvode ništa, a znam i da je dosta toga bilo projektovanje i/ili rad na postotak, uz angažovanje trećih firmi da odrade stvarni posao. Uz možda ugrađivanje dalekovoda/sklopki čije patente/licence posjeduju. Dobijalo se poslove vjerovatno na slavno ime i bivše referense. Međutim i takvih poslova bilo je po par stotina miliona godišnje do prije par godina pa se moglo preživjeti. Zato i pitam ima li makar i takvih poslova, znam da su dobili ono u Tanzaniji (ima godina i po i od toga), da je bilo nešto u Alžiru i sl, pitanje je radi li se tu nešto ili je i to zamrlo. Jer ako jeste, ne vidim koji je smisao da 350 ljudi uopšte dolazi u zgradu (prima topli obrok naknade za prevoz...) i koji je smisao u razlici koeficijenata ikoga. I koji je smisao da Bisera prima 5 hiljada neto za upravljanje koje se sastoji od nikakvog rada 350 ljudi i raspodjelu novca od prodaje nekretnine koju su napravili neki drugi ljudi nekad davno. Šta ona/oni rade jednog prosječnog dana kad dođu na posao?
Post Reply