ASA BANKA

Muzafer

Re: ASA BANKA

Post by Muzafer »

U vezi ove konferencije Horizonti kapitala, sto je panzer postavio, naravno ima milion elemenata za poboljsanje likvidnosti.

Interesuje me da li je bilo ovdje u BiH "stock split" operacija? Tipa jedna dionica za dvije po pola vrijednosti ili za 4 po 25 posto od jedne orginalne dionice? Ili neki drugi odnos?

Jer, od 3.1 miliona dionica ASA banke, na prakticnom free floatu je svega 300,000 komada, posto ostatak drzi ASA finance i koliko nam je poznato ne trguje.

Povecanje broja dionica, bez umanjenja vrijednosti dionickog kapitala, bi mozda povecalo likvidnost? Ili mozda potpuno pogresno razmisljam.

Isto tako, ako se radi stock split, pretpostavljam mora se uzeti neki referentni datum. Kako sprijeciti eventualne "distorzije" trzista u tom slucaju prije tog datuma... Just thinking...
panzer

Post by panzer »

Firme generalno nemaju volje da rade bilo šta korporativno pa među njima i taj split.
Zahtijeva dosta procedura a u konačnici bi pogodovalo manjim dioničarima.
Iskustvo nam govori da se većina sekretara i uprava
firmi smrkne kad nas vidi.
A naziva imamo svakakvih , od lihvara do sitnošićardžija.

Ono što bih ja volio da sam češće viđao je otkup vlastitih dionica a niko , osim prvobitnog njemačkog vlasnika fabrike namještaja Standard dd (2004.) to nije uradio.

Svi su mogli. I FDS i Sarajevo osiguranje, Solana, pa i EPBIH jer su im cijene dionica bile besmislene a ni sad nisu ništa bolje.

Pa mi danas pade na pamet, banka je od fonda Prevent kupovala neke udjele što znači da je slobodna ući i dionice. A ako je već slobodna uvijek može odvojiti 300-500.000 KM za vlastite dionice.

Jedino ne znam imaju li zakonsku obavezu za obavještenje javnosti ili odluku na skupštini dioničara. Nevezano za iznos.
Muzafer

Post by Muzafer »

panzer wrote: 05 Nov 2024, 20:36 Firme generalno nemaju volje da rade bilo šta korporativno pa među njima i taj split.
Zahtijeva dosta procedura a u konačnici bi pogodovalo manjim dioničarima.
Iskustvo nam govori da se većina sekretara i uprava
firmi smrkne kad nas vidi.
A naziva imamo svakakvih , od lihvara do sitnošićardžija.

Ono što bih ja volio da sam češće viđao je otkup vlastitih dionica a niko , osim prvobitnog njemačkog vlasnika fabrike namještaja Standard dd (2004.) to nije uradio.

Svi su mogli. I FDS i Sarajevo osiguranje, Solana, pa i EPBIH jer su im cijene dionica bile besmislene a ni sad nisu ništa bolje.

Pa mi danas pade na pamet, banka je od fonda Prevent kupovala neke udjele što znači da je slobodna ući i dionice. A ako je već slobodna uvijek može odvojiti 300-500.000 KM za vlastite dionice.

Jedino ne znam imaju li zakonsku obavezu za obavještenje javnosti ili odluku na skupštini dioničara. Nevezano za iznos.
Hvala na odgovoru.

U vezi otkupa vlastitih dionica. Moja razmisljanja, naravno mogu biti potpuno pogresna, je da je ASA finance nevoljko preuzela i onaj 1 posto of Preventa jer se time dalje smanjuje pravi free float. Iako je se tesko moze desiti prakticki lockdown kao kod PBS-a, i ovo bestrgovinsko stanje kod PBS-a, jer ASA ima 1000 dionicara vise, prakticki je pravi free float ASE i PBS-a kolicinski tu negdje.

Mislim da za ASA finance daleko vise odgovara sto veca cijena dionice ASA banke, jer su slucaju krize imaju daleko veci potencijal za izbavljenje ukoliko zele prodati neki manji udio dok je cijena dionice visoka.

Buduca finansijska poluga je potencijalno daleko veca na ovaj nacin, nego da idu na istiskivanje i time zabetoniraju cijenu dionice i sebe lise potentijalnog lakog spasa u slucaju krize ili nepredvidjene situacije ili mogucnosti da prodajom manjeg udjela (u slucaju nastavka jako dobrog poslovanja) daleko lakse prikupe sredstva za preuzimanje neke manje banke u FBiH ili u RS-u....

I know, I should have been a banker. (Bad sarcastic joke)....
panzer

Post by panzer »

Prošlo je vrijeme kad su oni sami šibacarili i držali cijenu dionica IK banke koju su pokušavali preuzeti. Odmah nakon preuzimanja Sberbanke bilo je očito da se sve promijenilo.
Nema više svlačenja cijene nego upravo suprotno. I većinskom vlasniku odgovara veća cijena. Pa i ova konferencija je na tom tragu jer kako ćeš pričati o razvoju tržišta kapitala , kako ćeš privlačiti ulagače ako niko ne vidi pomak u vrijednostima dionica i u dobrom prinosu na obveznice.
A onda oni moraju kroz vlastite dionice dati primjer. Što kroz korporativne aktivnosti,što kroz realno vrjednovanje dionica.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Ima na kupnji već količina da poklopi traženu prodajnu.
panzer

Post by panzer »

Do 170 KM ima nešto sitno dionica. A dobro je da se pojavilo prodaje. Likvidnost je bitna kod normalnijeg trenda rasta.
Post Reply