Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
Re: Komentari
Mujo (Selimović) nastavio sa rasprodajom, danas na redu Unionplastika Semizovac.
-
A takođe u vezi zadnjih postova na "Klasu" gdje su pomenuti i Merkur, Pivara i sl:proleter wrote:Mujo (Selimović) nastavio sa rasprodajom, danas na redu Unionplastika Semizovac.
Da li to prodaje Naprijed ili druge Selimovićeve kompanije koje imaju udjele u ovim firmama koje se prodaju? Ako je Naprijed, kako se može doći do tog keša-brzo? Podjelom dividende Naprijeda? Ima li nekih prepreka za tako nešto, npr može li fond podijeliti dividendu ako je bio u gubitku i sl?
-
Zašto ovo pitam? (ovo je bliže temi ZIFovi ali kad smo već ovdje da ne selim)
Ako za ovakvu podjelu nema zakonskih/statutarnih i sl prepreka tj ako ZIF može podijeliti cash od prodatih dionica svojim vlasnicima/dioničarima onda će oni dobiti taj keš podijeljen s brojem dionica, tj za prodate firme dijelove portfolia, dioničari fonda će dobiti tačno njihovu trenutnu tržišnu vrijednost. A te iste dionice su kroz tržišnu vrijednost ZIFa iskazane sa ogromnim diskontom od 60 ili 70 % a za Naprijed konkretno, nevjerovatnih 80 %.
Naime, trenutna tržišna vrijednost Naprijeda je oko 2 KM po dionici a vrijednost portfolia po dionici je oko 10 KM prema zadnjim dostupnim podacima.
Drugim riječima dioničari fonda bi za taj dio portfelja koji je prodat i koji se dijeli, dobili 100% od Net Asset Value što je ekvivalentno 10 KM po dionici fonda iako mu je tržišna vrijednost 2 KM tj 20% od NAV.
To mi govori o strahovitoj potcijenjenosti dionica (svih) fondova koja je jasno vidljiva u ovakvim slučajevima. Ne znam šta su pravi razlozi, vjerovatno strah, neznanje, loša politička situacija, strah od ispumpavanja kroz DUFove, neinformisanost, vještačko obaranje cijene i sl, ali čak ni uz sve to zbirno nema logike za toliki diskont.
Dobro, neki fondovi imaju više a neki manje „junk“ dionica ali te količine uglavnom nisu velike i zanemarive su u odnosu na diskonte o kojima govorim a osim toga mislim da se većina takvih i vodi kao nula u portfoliu pa i ne ulaze u NAV.
Dođe li do smanjenja naknade DUFovima što je realno očekivati, i do kakvog takvog relaksiranja političke situacije, po meni je realno kad-tad očekivati eksploziju cijena fondova, tim više što bi u takvoj situaciji realan bio i porast vrijednosti samog portfolia.
Ne vidim nijednu drugu dionicu (od ovih likvidnijih) koja ima taj višestruki potencijal rasta (osim možda JPESR ako joj dozvole iskazivanje visokih dobiti u budućnosti, BHTSR i SOSOR ako dođe do preuzimanja i sl )
Ako za ovakvu podjelu nema zakonskih/statutarnih i sl prepreka tj ako ZIF može podijeliti cash od prodatih dionica svojim vlasnicima/dioničarima onda će oni dobiti taj keš podijeljen s brojem dionica, tj za prodate firme dijelove portfolia, dioničari fonda će dobiti tačno njihovu trenutnu tržišnu vrijednost. A te iste dionice su kroz tržišnu vrijednost ZIFa iskazane sa ogromnim diskontom od 60 ili 70 % a za Naprijed konkretno, nevjerovatnih 80 %.
Naime, trenutna tržišna vrijednost Naprijeda je oko 2 KM po dionici a vrijednost portfolia po dionici je oko 10 KM prema zadnjim dostupnim podacima.
Drugim riječima dioničari fonda bi za taj dio portfelja koji je prodat i koji se dijeli, dobili 100% od Net Asset Value što je ekvivalentno 10 KM po dionici fonda iako mu je tržišna vrijednost 2 KM tj 20% od NAV.
To mi govori o strahovitoj potcijenjenosti dionica (svih) fondova koja je jasno vidljiva u ovakvim slučajevima. Ne znam šta su pravi razlozi, vjerovatno strah, neznanje, loša politička situacija, strah od ispumpavanja kroz DUFove, neinformisanost, vještačko obaranje cijene i sl, ali čak ni uz sve to zbirno nema logike za toliki diskont.
Dobro, neki fondovi imaju više a neki manje „junk“ dionica ali te količine uglavnom nisu velike i zanemarive su u odnosu na diskonte o kojima govorim a osim toga mislim da se većina takvih i vodi kao nula u portfoliu pa i ne ulaze u NAV.
Dođe li do smanjenja naknade DUFovima što je realno očekivati, i do kakvog takvog relaksiranja političke situacije, po meni je realno kad-tad očekivati eksploziju cijena fondova, tim više što bi u takvoj situaciji realan bio i porast vrijednosti samog portfolia.
Ne vidim nijednu drugu dionicu (od ovih likvidnijih) koja ima taj višestruki potencijal rasta (osim možda JPESR ako joj dozvole iskazivanje visokih dobiti u budućnosti, BHTSR i SOSOR ako dođe do preuzimanja i sl )
Uvijek sumnjam u pozitivne scenarije. Dobrih rješenja po male dioničare je bilo za na prste nabrojati. Ako je Naprijed na osnovu ovih prodaja skupio par miliona, ja očekujem da oni daju tih par miliona sarajevskoj pivari ili klasu u vidu pozajmice. Njima trebaju sredstva za vraćanja kredita.
Evo i Bosna Auto danas, skoro milion KM, ne znam ko im to kupuje uopće. Sale off se nastavlja.
Postaje intetresantno, šta je sljedeće...
Postaje intetresantno, šta je sljedeće...
-
Ovdje se vjerovatno radi o metodi A.Hrkača.Fondu se uvaljuju uglavnom šuplje dionice.Treba zato upratiti dosadašnje
učešće ovih emiteneta u portfoliju ZIF Naprijed.Naprijed je došao do nešto keša prodajom BHT,JPES a ranije i BSNL.
učešće ovih emiteneta u portfoliju ZIF Naprijed.Naprijed je došao do nešto keša prodajom BHT,JPES a ranije i BSNL.
-
Cak i ako bi taj cash od prodaje Naprijed proslijedio Klasu ili Pivari u vidu pozajmice to je i dalje dug u tolikom iznosu. Tesko da ga se moze izbrisati gumicom. Jedino ako Klas ili Pivara propadnu. Dakle ipak mislim da toliki diskont nije logican. Mozda je konkretno za Naprijed donekle razumljiv nesto veci diskont nego kod ostalih fondova, upravo zbog postojanja veceg broja "sestrinskih" firmi sa istim vlasnikom i s tim u vezi vecom mogucnosti "prelijevanja", i straha investitora. Ipak govorimo o diskontu od 80 %.
-
@ odbrana poste O Zifu Naprijed malo znam jer ga nisam ni gledao do ovih rasprodaja. Zato pitanje, vise iz znatizelje, jer nisam razumio ono o uvaljivanju supljih dionica. Koliko sam shvatio vecinski vlasnici fonda su Selimovici. Dakle, zasto bi oni svjesno kupovali ono sto ne vrijedi?
Napisao sam jednu od mogućnosti a vjerovatno ih ima više. Ljudi uvijek nađu način da izvuku pare iz firme. Imaju vlasništvo nad fondom i u njemu imaju dosta dionica od kojih se može napraviti prijeko potrebni keš. Jednostavno će ga isisati i prije ili kasnije likvidirati. Za to im i služi jer nemaju dobru strategiju ni sa svojim firmama koje su u dijelu realne ekonomije a kamoli da imaju neki plan za budućnost sa dioničkim fondom.
-
Ovo što je Pancer napisao odnosi se na sve fondove.Sve po svoj prilici čeka ista sudbina.U ovom trenutku na tom putu nisu jedino PVNF i PRPF.Naravno ako neko od ovih terminatora ne ovlada njima.No nadam se da su sadašnji večinski vlasnici i DUF ova i fondova svjesni toga.Inače,neki fondovi se još uvijek mogu spasiti zakonskim rješenjima.Nužni su dakle novi zakoni.
A koliko znam u ovom trenutku na predlagače najveći uticaj imaju baš ljudi koji prestavljaju najveću opsnost za fondove.
A koliko znam u ovom trenutku na predlagače najveći uticaj imaju baš ljudi koji prestavljaju najveću opsnost za fondove.