Vlada FBiH

savjetnik

Re: Vlada FBiH

Post by savjetnik »

Ne znam što uopšte dajemo komentare na ovom forumu kad je u pitanju Izetbegović,jer ja nisam vjerovao ni njegovom babi,a kamoli njemu.Najveća tragedija u ovoj napaćenoj i opljačkanoj zemlji je upravo to što svaku ozbiljnu biznis priču vode minderaši.Nego da se mi dotaknemo tema koje su svima nama(bar koji imamo dionice) bitne,a to je najavljena prodaja (6 kompanija) udjela u njima od strane vlade.Navodno do kraja godine održaće se tematska sjednica vlade na kojoj će biti donesena odluka o načinu prodaje,cijena i sve ostalo što je bitno da bi se ovaj proces mogao završiti što prije.Vladi se posebno žuri da završi ovu priču što prije(februar) jer u 2016 godini skoro 1 milijardu KM moraju isplatiti kamate i drugih obaveza proizašlih iz ranijih zaduženja.U narednim danima treba pratiti sjednice vlade FBiH.
montypython

Post by montypython »

savjetnik wrote:Ne znam što uopšte dajemo komentare na ovom forumu kad je u pitanju Izetbegović,jer ja nisam vjerovao ni njegovom babi,a kamoli njemu.Najveća tragedija u ovoj napaćenoj i opljačkanoj zemlji je upravo to što svaku ozbiljnu biznis priču vode minderaši.Nego da se mi dotaknemo tema koje su svima nama(bar koji imamo dionice) bitne,a to je najavljena prodaja (6 kompanija) udjela u njima od strane vlade.Navodno do kraja godine održaće se tematska sjednica vlade na kojoj će biti donesena odluka o načinu prodaje,cijena i sve ostalo što je bitno da bi se ovaj proces mogao završiti što prije.Vladi se posebno žuri da završi ovu priču što prije(februar) jer u 2016 godini skoro 1 milijardu KM moraju isplatiti kamate i drugih obaveza proizašlih iz ranijih zaduženja.U narednim danima treba pratiti sjednice vlade FBiH.
Ma ne bih ja ni komentarisao izjave takvih likova kao fizičke osobe jer ga smatram beznačajnim i kao ličnost i kao političara. Stvar je u tome da on sa funkcijom koju ima kreira našu stvarnost preko moći koja je data nažalost strankama pa onda i najjačoj stranci iz koje on dijeli po sijelima funkcije, firme i kreira put kojim će ići država ko veliki državnik a u stvarnosti nema znanja da vodi zemljoradničku zadrugu. Iz izjave se npr može naslutiti sadašnji i budući odnos prema kriminalu i korupciji (minimizira ih, jasno je zašto) pa se može zaključiti i kako će se prema tome odnositi. Nažalost narod je spreman da proguta svaku udicu pa i to da kriminala i nema (reko Bakir) i da nam pravo dobro ide (gradiće se TE, putevi, u zemlji opšte blagostanje, broj zaposlenih "eksplodira", reko Bakir). Ovo je jako opasno i vrlo razočaravajuće a ne vidim da iko reguje ni u medijima ni drugdje.
Što se tiče prodaje prve tri firme već se malo reterira, prvo je tri puta bilo rečeno da će se one i prodati do Nove godine a sadje verzija da će se odluka o prodaji donijeti do kraja godine. Pa dobro hajde bar to, nije mjesec dana big deal, ali šta im je onda trebalo da tvrde ono prvo tri puta jednostavno sami sebi sebi potkopavaju kredibilitet bez potrebe.
slucajni prolaznik

Post by slucajni prolaznik »

Mislim da je bilo vrlo naivno povjerovati u priču da će se pomenute firme prodati do kraja godine ..osobito jer su najave toga počele stizati negdje u 9.mjesecu …pa tko bi ozbiljan u razdoblju od 3 mjeseca odlučio dati novce ( bez dublje analize ) …biće ipak da će završiti kao i dosadašnjih 28 (x) prethodnih najava :-)
panzer

Post by panzer »

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog proračuna Federacije BiH za 2016. godinu, u planiranom iznosu od 2.598.862.123 konvertibilnih maraka. U odnosu na Nacrt, Prijedlog proračuna povećan je za 65 milijuna KM.

Planirani su prihodi od 65 milijuna KM koji bi bili realizirani prodajom privrednih društava u kojima Federacija BiH ima manjinski udio u strukturi vlasništva.
Je li ovo malo? Zar ne bi trebala biti veća cifra.
insider

Post by insider »

O ovome ja i govorim, sve ce to ici po niskim cijenama
insider

Post by insider »

Kapital u 6 preduzeca je 330 miliona a oni ga prodaju za 65 miliona za 20% vrijednosti.

Ici ce ove firme haman pa dzaba
Na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH utvrđen je prijedlog budžeta za narednu godinu, koji je u odnosu na predloženi nacrt povećan za dodatnih 65 mil KM koje će Vlada FBiH osigurati privatizacijom.

Razlika u odnosu na nacrt budžeta je u okvirnom iznosu, oko 65 mil KM dodatnih sredstava, koja će biti osigurana tako što će Vlada FBiH prodati manjinske udjele u određenim preduzećima.

Od toga bi 50 mil KM bilo izdvojeno za uvezivanje staža, odnosno implementaciju Zakona o uvezivanju staža, 2 mil KM za implementaciju seta antikoruptivnih zakona i 10 mil KM za materijalno zbrinjavanje institucija Vlade FBiH.

Agencija za privatizaciju FBiH nedavno je usvojila plan privatizacije za 2016. godinu kojim se predviđa privatizacija šest preduzeća sa manjinskim državnim kapitalom.
Privatizacija je planirana za Bosnalijek dd Sarajevo, Energopetrol dd Sarajevo, Energoinvest dd Sarajevo, Aluminij dd Mostar, Fabrika duhana Sarajevo dd Sarajevo i Sarajevo osiguranje dd Sarajevo.
Ukupan državni kapital u ovih šest preduzeća iznosi 329.564.311,00 KM.

O Planu privatizacije za 2016. godinu Vlada Federacije BiH trebalo bi da se izjasni do kraja 2015. godine.

Budžet za 2016. godinu bit će na dnevnom redu Doma naroda i Zastupničkog doma Parlamenta FBiH do kraja godine.
montypython

Post by montypython »

Ovo ne može biti svih 6 firmi, malo je čak i za prve 3, ustvari više vrijedi sam FDS. Ne može čak i da se računa po sadašnjim tržišnim cijenama. A možda Vlada neke firme pokloni? Ko zna možda će ih dati ortaćkim grupama ako se obavežu da će "ćuvati radna mjesta", i da će plaho investirati, milijarde milijardi, e onda se može dati ćoeku ako je dobar ćoek i za jednu marku. Da, i ako Riđobradi preporuči koji će taj ćoek biti. Mene odavno u ovoj zemlji ništa više ne može začuditi.
slavuj

Post by slavuj »

Ma požurili ste sa zaključcima o tome pošto će Vlada prodati svoje dionice u ovim društvima!Moram vas podsjetiti da sam već napisao da ću tužiti premijera ako i jednu od one tri ponudi po cijeni manjoj od sadašnje dvostruke na SASE.I ne samo ja!
Vjerujem da on nije dovoljno pametan da se boji ove moje tužbe,ali je sigurno svjestan da će prva sljedeće Vlada tražiti od tužilaštva da razmotri eventualne rasprodaje,kao zloupotrebe položaja radi pogodovanja organiziranim kriminalnim skupinama.Premijer je sam izložio sebe kada je onom neustavnom Uredbom preuzeo od ministara upravljanje kapitalom vlade u dioničkim društvima!U svakoj pravnoj državi tužilaštvo bi već istraživalo neprovođenje pravomočne sudske presude u korist Vlade ,kada je u pitanju Feroelektro,na primjer!
No sve ovo prednje nije to što je osnov mojoj tvrdnji da Vlada mora dobiti puno više da bi u budžet otišlo ovih oko 60 miliona.
Naime,postoji ključ raspodjele sredstava od privatizacije,utvrđen davno prije!Vlada,odnosno budžet FBiH je samo jedan od više onih koji s pravom čekaju ta sredstva!
Mislio sam da to znate!
montypython

Post by montypython »

Pa i ja sam prvo pomislio da to možda nije cijela suma od prodaje ali ovdje se toliko laže da čovjek više ne može da uprati šta je ko rekao i šta se s čim planira. Mislim da je Novalić prije par njeseci rekao da će novac od privatizacije tj prodaje državnih udjela ići za sanaciju povećanje likvidnosti penzionog fonda, pretpostavljam da to nije ovo uvezivanje staža sa 50 miliona koje se spominje.
montypython

Post by montypython »

http://depo.ba/clanak/138702/novalic-do ... osiguranju
Evo, nema ni dva mjeseca kaže prodaće do nove godine i kaže sredstva od prodaje koristiće se ISKLJUČIVO za likvidnost penzionog fonda. Sad ispade da nije ni jedno ni drugo. Ne znam kako onih 10 miliona za materijalno saniranje institucija vlade spada u to.
Post Reply