Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

ada

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by ada »

Bolja je slika bez njih,jer se to već vodi u BS Sosora u aktivi u udjelima u drugim prav.licima,tako da to nije kapital Sosora.Dobro ste rekli to koka privatnici vode TS i ne samo TS nego i osiguranja.AKT je u stalnom debelom gubitku i nelikvidnosti a nalazi se u samom ulazu u Travnik,i jedina je TS u Travniku koliko mi je kao inžinjeru mašinstva poznato.E šta je razlog,ljudski resurs, najvažniji resurs,u osiguranju posebno.
montypython

Post by montypython »

http://www.seebiz.eu/simoniti-odluka-o- ... ar-144830/

Nije direktno vezano za SOSOR ali jeste za tržište osiguranja u regiji. Vidi se i kako djeluje pravi regulator i kako se vodi računa. Skrećem pažnju na onu rečenicu: "Sasvim općenito mogu reći samo to da pri odlučivanju prosuđujemo financijsku moć investitora koji je podnio zahtjev te njegovu sposobnost i ugled u upravljanju osiguravajućim društvom kao financijskom institucijom", dodao je Simoniti.
Dakle tamo im ni Adris ni Croatia nisu dovoljno dobri a traže financijsku moć, sposobnost i ugled. i kad se ovo sad uporedi sa našima gdje nema nikakve regulacije i gdje sami blate svoje firme koje prodaju usred te prodaje (nek nosi ko hoće, pošto god hoće, ionako ne valja), dok za kupce ne znaju ni ko su (dobri su i no name fondovi sa Malte) a ne da se pitaju kakav im je ugled u branši i financijska moć.
ada

Post by ada »

Ovo ima veze sa Sosor-om,jer se u kuloarima priča da bi novi premijer mogao biti nivi direktor Soosor-a,Kurić Arif,a da bi se galaksija tj.stari mogao vratiti na svoje staro mjesto da društvo vrati na lidersku poziciju :!: :?:
Sabur2

Post by Sabur2 »

U skladu sa agendom. Ne smije se roba koja se prodaje dovesti u stanje da je neko poželi kupiti.
ada

Post by ada »

Cijena dionica Sosora ponovo pada,zadnja trgovina 6,30 KM.
Da li neko zna nešto o potencijalnim kupcima državnog paketa i kada bi se to moglo desiti i po kojoj cijeni,da li će ići putem tendera ili berze?!
slavuj

Post by slavuj »

Dobro je da smo na neki način ohrabrili,mada mi se ovaj izraz ne sviđa jer ga u politici koriste umjesto glagola natjerati,nekoga da ovdje ukaže na jedan od razloga zašto su zapravo glupe one premijerova izjave o vrijednosti Sarajeo osiguranja.Iz istih razloga još je gluplja njegova,Provaličeva provala o tome kako su Fabriku duhana uhvatili u slobodnom padu,pa je eto uspješno prodali.I nikako čovjeku da padne na pamet kako bi trebalo otjerati te kriminalce a ne prodavati ono što je iza njih ostalo!Jedan od razloga zašto vlasnik,u ovom slučaju Vlada,ni ne pokušava da nešto uradi ,je i činjenica da u svim pljačkama koje realizira menadžment društva,obavezno učestvuju i stranački prvaci!Za članstvo pokušavaju to prikazati kao stranački,ili čak nacionalni interes,a zapravo se radi o pljački najčešće za niihov vlastiti račun!I toliko su se osilili da više ni ne pokušavaju to nekako sakriti!Rade to potpuno javno,kao recimo u slučaju FDS,jer se ne boje svojih tužilaca i svojih sudova.Država ,to je Nacija,a Nacija to sam JA!
A kada je u pitanju ovaj banjalučki primjer pljačke Sarajevo osiguranja,o njemu nisam ništra znao,ali sam znao o ovom Joviću kojeg je u NO instalirala Edina Dizdar,u ime KD,jer ona ga je predložila na zadnjoj promjeni članova NO.Siva eminencija svekolikog fondovskog kriminala nedavno je za peljušanje pripremila i Solanu,i tamo su u NO instalirali potencijalne Joviće a izbacili jedinog predstavnika malih dioničara.Za čiji je to račun,uskoro će se pokazati!
Inače,ovih dana je trebala biti zakazana skupština Sarajevo osiguranja radi promjene članova NO.Tek tada će se vidjeti za čiji račun je kupljen najveći paket dionica ZIF BIG.A ako se ispostavi,kao što se priča,da je taj fond,BIG,najveći investitor u dokapitalizaciji Sarajevske pivare,onda malim dioničarima BIG-a,Sarajevo osiguranja i Solane,predstoji teška borba sa kriminalcima oko dvorske brokerske kuće!Naravno,ako ih u međuvremenu ne prorijede!A ja se ozbiljno nadam da hoće!
proleter

Post by proleter »

Samo malo da poredamo karte.
Ako sam dobro shvatio iza fonda BIG sada stoje Tešanjci, AS Grupa Jelah, odnosno Vispak.
Sarajevsku pivaru drže Selimović, kažete da je bIG učestvovao u dokapitalizaciji.
Vegafruit je u vlasništvu S. pivare, AS grupa Jelah je eksklizivni distributer njihovih proizvoda.
AS Grupa će sada kontrolisati Solanu, za koju se ranije iz krugova uposlenih pričalo da je žele i Selimovići.
Nameće se pitanje - da li su Tešanjci i Selimovići sklopili neki deal o zajedničkom nastupu u preuzimanju Sarajevo Osiguranja i još nekih kompanija, ?
Koje su još kombinacije moguće?
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

slavuj wrote:Dobro je da smo na neki način ohrabrili,mada mi se ovaj izraz ne sviđa jer ga u politici koriste umjesto glagola natjerati,nekoga da ovdje ukaže na jedan od razloga zašto su zapravo glupe one premijerova izjave o vrijednosti Sarajeo osiguranja.Iz istih razloga još je gluplja njegova,Provaličeva provala o tome kako su Fabriku duhana uhvatili u slobodnom padu,pa je eto uspješno prodali.I nikako čovjeku da padne na pamet kako bi trebalo otjerati te kriminalce a ne prodavati ono što je iza njih ostalo!Jedan od razloga zašto vlasnik,u ovom slučaju Vlada,ni ne pokušava da nešto uradi ,je i činjenica da u svim pljačkama koje realizira menadžment društva,obavezno učestvuju i stranački prvaci!Za članstvo pokušavaju to prikazati kao stranački,ili čak nacionalni interes,a zapravo se radi o pljački najčešće za niihov vlastiti račun!I toliko su se osilili da više ni ne pokušavaju to nekako sakriti!Rade to potpuno javno,kao recimo u slučaju FDS,jer se ne boje svojih tužilaca i svojih sudova.Država ,to je Nacija,a Nacija to sam JA!
A kada je u pitanju ovaj banjalučki primjer pljačke Sarajevo osiguranja,o njemu nisam ništra znao,ali sam znao o ovom Joviću kojeg je u NO instalirala Edina Dizdar,u ime KD,jer ona ga je predložila na zadnjoj promjeni članova NO.Siva eminencija svekolikog fondovskog kriminala nedavno je za peljušanje pripremila i Solanu,i tamo su u NO instalirali potencijalne Joviće a izbacili jedinog predstavnika malih dioničara.Za čiji je to račun,uskoro će se pokazati!
Inače,ovih dana je trebala biti zakazana skupština Sarajevo osiguranja radi promjene članova NO.Tek tada će se vidjeti za čiji račun je kupljen najveći paket dionica ZIF BIG.A ako se ispostavi,kao što se priča,da je taj fond,BIG,najveći investitor u dokapitalizaciji Sarajevske pivare,onda malim dioničarima BIG-a,Sarajevo osiguranja i Solane,predstoji teška borba sa kriminalcima oko dvorske brokerske kuće!Naravno,ako ih u međuvremenu ne prorijede!A ja se ozbiljno nadam da hoće!
Eh eto ispostavilo se da je tako. BIG dao 4 mio za dokapitalizaciju... :)

Kako stvari stoje imaće 6,65% u Sarajevskoj pivari...
montypython

Post by montypython »

Pa As je prije ušao u Klas koji je bio Selimovićev. Pregovori su sigurno dugo trajali i bili kompleksni. Možda dealovi iz tog vremena sežu i do danas. Nakon Klasa, As (ako je Vispak kupac onih dionica BIGa) preko BIGa ulazi i u Selimovićevu pivaru. E sad sumnjam da bi AS pravio poteze koji su protiv vlastitih interesa, ali opet ko zna jesu li u pitanju neki zaobilazni dealovi. U svakom slučaju Asu je išlo dobro sa Vispakom i Klasom, tako da nisam siguran je li im ovo previše (ako je istina naravno). Ovako se je i Hilmo nekad munjevito širio pa znamo kako je završilo, a vidimo i ovo šta se dešava sa Konzumom. Jedno je ovladati SOSORom (i uz to još pola države kroz portfelj BIGa) prego BIGa plus eventualno kupovina vladinog paketa SOSORa, što mi zvuči kao dobra investicija, a drugo zinuti još i na Solanu, Pivaru i to sve paralelno. Kao da nisu naučili bezbroj puta ponovljenu lekciju o prebrzom širenju bez prethodne konsolidacije.
Post Reply