Upravo tako.I to ovog puta se radi izgleda o opasnoj budalaštini.montypython wrote: ↑04 Oct 2023, 14:55 Ne može u nas ništa bez budalaština. Jednom u životu im dođe Švabo da odvrne kesu i sad se oni nešto interno raspravljaju. Zna li se šta ko hoće? Je li problem u cijeni ili neko ne želi da proda? Nisu se tražile revizije niti se ko bunio oko desetina hiljada dionica kupljenih po petini cijene u vanberzanskoj (vjerovatno dogovorenoj) trgovini svih ovih godina.
Na skretanju prema Fabrici,pedesetak metara od kapije,prvi ček point.Dva zaštitara provjeravaju potvrde o prijavi za skupštinu.pa ako je sve u redu onda upučuju na parkiranje negdje okolo.A parking na pristupnoj cesti opasan lancima,valjda zbog bezbjednog okruženja.
Pred ulazom,ispred portirnice gdje je druga provjera,još dva zaštitara.Naprijed,ispred ulaza u objekat gdje će biti skupština,još dva.
Dok čekam razmišljam jel to zbog mene i Muhameda,onda vidim gdje je stvarna opasnost.Vremešna gospodja uz pomoć štapa napreduje energično uz stepenice.Pred portirnicom tri dioničara ,ukupno najmanje dvjesta godina starosti,opasno okruženje.Treba takve spriječiti,pa koliko košta,zato u sali skupštine,mada je restoran,nema ni flašice obične vode.Valja negdje prištediti troškove kombija zaštitara.
Ako nema vode za dioničare,ima advokata,ukupno tri.Advokat ovog dioničara što je zahtjevao reviziju posljednjih pet godina rada,tvrdi da se o tom zahtjevu nema šta odlučivati.To je zakonsko pravo dioničara sa najmanje 20 posto dionica.
A kada je pokušao da objasni zašto je njegov klijent to tražio,spriječio ga je advokat jednog od ove dvojice koji su protiv prodaje i koji zapravo upravljaju fabrikom. Kaže nije Skupština ni za kakve diskusije,nego za glasanje.Taj njegov stav podržao je i sveprisutni na ovakvim skupštinama bivši direktor,bivše brokerske kuće.
I time samo dopunio moj utisak o tome gdje sve ovo vodi.A ovakvu atmosferu doživio sam još samo u Bosnalijeku i Fabrici duhana.Fabriku su uspjeli uništiti u prisustvu vlasti.Bosnalijek još nisu,valjda zato što su ih ipak počeli zatvarati.
A ja sam se osječao baš kao na nekadašnjim skupštinama FDS i Bosnalijeka.Po nervozi prdsjednika NO i još nekih oko njega,zaključio sam da se ovdje valja nešto veliko.Ne znam kako će na to utjecati činjenica da je menadjment progurao nekog svog revizora,naravno ako ga regulator prihvati.
Sve u svemu,nimalo optimistična dogadjanja.Neko je ,ne znam još zašto,htio uplašiti one koji se sa njima ne slažu.A takvih je poriličan broj medju dioničarima,bivšim uposlenicima.A ni ja se nisam osječao komotno,bez obzira što su zaštitari profesionalni i kulturni momci.