Evo proste racunice, bez ulaska u detalje koji se mogu naci na internetu. 1kg tog uglja je cca 4KWh, 1 tona 4MWh, 6000 tona 24 GWh, znaci na sat potrosnja 1GWh uglja (250t), uz stepen iskoriscenja od 0,45 ili 45% to daje snagu TE od 450 MW. Tako da je to tu negdje ako rade svi blokovi.
U svemu vjerujem realno da je kaloricna vrijednost tog uglja jos manja, a korisnost TE isto tako manja, al eto navijam za EP.
Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
Meni je ovaj podatak o zalihama za samo 3 dana na depou šokantan. Desetine godina postoje TE i ne sjećam se da se desilo da nedostaje uglja i za najžešćih zima. Sad imamo manje populacije, blaga je zima, rudarima povećane plate više puta, povećana cijena uglja, uloženo stotine miliona u rudnike i opremu i plus svega TE ne sjećam se kad su i radile punim kapacitetom prošle godine, stalno nešto u remontu ili se popravlja ili u hladnom pogonu. I na kraju PRAZAN depo. Usred zime. A trebale bi na njemu biti planine uglja. Po meni radi se o pitanju nacionalne sigurnosti. Kad sam prije, ima pola godine i više, rekao da nema slučajnosti ni u Francuskoj ni u Srbiji, ni u Njemačkoj proglasiše me teoretičarem zavjere. Neću ništa reći, sve sam rekao prije što ovdje što na Red Pill ali da su prijašnja vremena uvela bi se u rudnike privremena uprava i ušla vojska i SIPA a ovi svi što najavljuju štrajk dobili bi trenutni otkaz, da ne pominjem kolovođu.
Meni samo nije jasno kako se pokreće blok koji puno troši a depo skoro prazan.
Te dvije stvari isključuju jedna drugu.
A rukovodstvo termoelektrane uvijek bilo racionalno. Hoćemo li reći da ne znaju šta rade.
Te dvije stvari isključuju jedna drugu.
A rukovodstvo termoelektrane uvijek bilo racionalno. Hoćemo li reći da ne znaju šta rade.
Meni nije jasno gdje je ugalj,.. u prosloj godini proizvedeno 250.000 tona uglja vise nego u 2021. Kupljene veće kolicine iz Stanara nego u 2021. i proizvedeno 270 GWh struje manje u TE.
Nesto ne stima..
Nesto ne stima..
Večeras su radili sa oko 1650 MW iz hidroelektrana. Skoro na maksimumu kapaciteta BIH.
-
Nisam siguran da se rukovodstvo TE tu puno pita. Kad Ursula dođe ne razgovara ona sa njima. Zna se ko se vucara po "zelenim" konferencijama i Energetskim samitima kao onom u Neumu prošle godine. I šta tu radi npr američki ambasador itd i sl. Stoji legitimno pitanje gdje je ugalj kad nema nikakvog razloga da ga nedostaje čak bi trebalo da ga je više nego prethodne godine. Ja samo znam da odavno ne vjerujem u slučajnosti, posebno kad se počnu gomilati. Uporediti samo sa slučajem Srbije koja je od zemlje sa ogromnim rezervama najednom postala uvoznik i "nema uglja" iz ovih ili onih razloga. A gdje im je najednom ugalj nestao? Pojela maca.
Vidjećemo kasnije šta će biti.
Electricitymap pokazuje da se veceras izvozilo po 1200 MW po satu.
Electricitymap pokazuje da se veceras izvozilo po 1200 MW po satu.
-
Bitno će biti da se ne uvozi, bar ne po cijenama iznad proizvodnih cijena, a sa novom cijenom za privredu i bez većih otpisa kojih ne bi trebalo biti ove godine dobit redovne aktivnosti će biti značajna i bez značajnijeg izvoza.
800-1000 MW satno od izvoza je velika cifra. Čak i da je po 150 EUR to je opet 300% od ranijih prodajnih cijena a ide i po 200 i više EUR. S tim da mi uopšte ne računamo da su dogovorene terminske prodaje za ovu godinu. A one su bile po 400-500 EUR.
Ako je proizvodna iz HE 35 EUR ostatak je dobit.
Tako da ne bi trebalo biti brige u prvom polugodištu.
Ako je proizvodna iz HE 35 EUR ostatak je dobit.
Tako da ne bi trebalo biti brige u prvom polugodištu.