Elektroprivreda BIH

brzi

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

https://www.zenit.ba/u-fbih-u-oktobru-p ... a-i-koksa/
Preko 500.000 tona.
Iako neće biti ispunjen plan ipak bi trebalo biti dovoljno uglja. Drugo polugodiste ide dobro.

I treba napomenuti da proizvodnja mrkog uglja raste ali pada proizvodnja lignita.
U oktobru 2019. su proizveli 201.000 tona, u oktobru 2020. Samo 141.000 tona, oktobar 2021. Još manje 132.000 i ove godine samo 108.000. tona.
U tri godine prepolovili proizvodnju.
Last edited by brzi on 28 Nov 2022, 14:47, edited 1 time in total.
Profesor70

Post by Profesor70 »

Ovo je dionica sa kojom moras biti strpljiv. Ili ce konacno doci do pameti i prodavati struju po ekonomskoj cijeni, ili ce Jadran stanovi (ili kako se vec zove taj dionicar) dobiti parnicu po tuzbi (a hoce), pa ces imati i ti, i ja, i svi mi osnovu da od drzave trazimo 95 maraka za otkup naseg udjela.

Ovo sam vidio na jednom od klix-ovih foruma za dionice, ulaganja i sl, a odnosi se na dionice EPBiH. Zna li neko o čemu se ovdje radi? Nisam upratio.
Hvala unaprijed.
brzi

Post by brzi »

Profesor70 wrote: 28 Nov 2022, 14:44 Ovo je dionica sa kojom moras biti strpljiv. Ili ce konacno doci do pameti i prodavati struju po ekonomskoj cijeni, ili ce Jadran stanovi (ili kako se vec zove taj dionicar) dobiti parnicu po tuzbi (a hoce), pa ces imati i ti, i ja, i svi mi osnovu da od drzave trazimo 95 maraka za otkup naseg udjela.

Ovo sam vidio na jednom od klix-ovih foruma za dionice, ulaganja i sl, a odnosi se na dionice EPBiH. Zna li neko o čemu se ovdje radi? Nisam upratio.
Hvala unaprijed.
Postoji tuzba protiv Elektroprivrede BiH od strane Jadran stanova kao malog dioničara i to vrijedna 125 miliona, pa kad se podjeli sa brojem dionica koje su imali u tom trenutku,.. utuzili du kao da dionica vrijedi oko 300 KM.
panzer

Post by panzer »

Agencija za energetiku odobrila je povećanje cene struje i gasa od 1. januara 2023. godine, saznaje RTS.

Od početka 2023. godine cena kilovat-sata struje biće veća 8% za domaćinstva,
Dobri su... 6,5 % u septembru i na tu cijenu sad još 8% . To je preko 15 %..

Šta li je kod naših u glavama?
panzer

Post by panzer »

https://www.nezavisne.com/ekonomija/pri ... uje/747329

Samo ako ovi naši ne budu slijedili i povećali cijenu struje na bilo koji način, najbolje bi bilo po tom osnovu im zaprijetiti tužbom.
Ovo za rudnike je bezveze ali prodaja struje ispod proizvodne zaslužuje tužbu.
montypython

Post by montypython »

Nisu ovi naši baš osobito pametni. Odgađaju tu odluku o poskupljenju zbog populizma. Da budu fini narodu, medijima, politici itd. Da svima ugode osim firmi koju vode. Umjesto da su i oni ranije podigli za 6-7 % pa onda sad za 7-8%. tako bi neosjetno podigli za 15% i dostigli da bar za domaćinstva ne prave gubitak kad već nemaju dobit, plus bi se othrvali inflaciji, ovako će morati povećati za 15-20% odjednom a i više ako se doda inflacija. I još više što više budu odgađali. Kao dijete koje mora u zubara. Pa će to izgledati kao mnogo odjednom, i vratiti im se kao bumenrang. Glupo i naivno. Da i ne pominjem da osim dioničara i same firme menadžement oštećuje i svakog pojedinačnog stanovnka Federacije koja je vlasnik 90% pa je i svaki stanovnik osim što je potrošač istovremeno i vlasnik. Samo što ljudi to tako ne doživljavaju pa se brinu samo hoće li im račun biti koju marku niži makar firma sutra crkla, mada je ta firma i firma njihove djece i njihove budućnosti. Daj sad i daj sve a sutra potop. Tako razmišljaju građani pa što im ne bi i političari ispunjavali želje kao i svaki loš roditelj.
Usput, kad već pišem, struja na Hupex ponovo iznad 350 E/Mwh u prosjeku, a u peakovima i preko 500.
brzi

Post by brzi »

Nivo Jablaničkog u opadanju,.. troši se više nego sto dotiče.
Što se cijene struje tiče,.. ja ne vidim razlog zašto toliko komplikuju. Podneseš zahtjev FERK-u, pustiš info da je zahtjev podnesen i poslije 60 dana ide nova cijena.
Toliko se pričalo o poskupljenju od Nove Godine da su ljudi bili psihički spremni na poskupljenje.
Ako se to sad ne uradi neće moći ni poslije objave rezultata. Jer čak i dvadesetak miliona dobiti je dovoljan razlog da se cijena ne diže.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

brzi wrote: 29 Nov 2022, 08:06 Nivo Jablaničkog u opadanju,.. troši se više nego sto dotiče.
Što se cijene struje tiče,.. ja ne vidim razlog zašto toliko komplikuju. Podneseš zahtjev FERK-u, pustiš info da je zahtjev podnesen i poslije 60 dana ide nova cijena.
Toliko se pričalo o poskupljenju od Nove Godine da su ljudi bili psihički spremni na poskupljenje.
Ako se to sad ne uradi neće moći ni poslije objave rezultata. Jer čak i dvadesetak miliona dobiti je dovoljan razlog da se cijena ne diže.
Pa nisu budale sada dizati kada možda za mjesec-dva dolazi druga vlast. Jer kada bi ovi to sada uradili sva bi galama išla na njihov račun i to prvenstveno od tih novih, a pozitivnim finansijskim efektima bi se sutra kitili upravo ti novi.
panzer

Post by panzer »

Realno može i bez poskupljenja ove dvije godine. I do sada je bila ista cijena a ipak su imali dobit. A tek značajnu dobit će imati ove dvije godine, ali nije u redu da ostaje ispod proizvodne. Ako već i privrednicima stalno poskupljuju, ako se struja posmatra kao najjeftniji energent za grijanje onda se tu nešto mora uraditi.
Ova pasivnost nije dobra.
panzer

Post by panzer »

Image

Primjete se sušne godine. Ali se primjeti i trend rasta izvoza i mimo EFT.
Post Reply