Elektroprivreda BIH

Elkombar

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Elkombar »

Sitna buranija wrote: 29 Oct 2022, 21:13 Ne mogu da vjerujem šta čitam. Vi pišete kao da mi imamo vrhunske političare, državnike, poštene ljude, stručnjake, a ne ove prevarante. Pa kada bi oni mogli štampati pare kako oni hoće i kada bi im se to dozvolilo, ne bi inflacija bila 17-18% nego 1700-1800% :roll:

Sve to stoji za zapad i njihovo licemjerje, ovu energetsku zajednicu koja je tu da nam oteža i uništi energetski suverenitet u interesu velikih igrača sa zapada, ali pričati o štampanju para koje bi kao povjerili ovoj našoj bandi je suludo...
"Dajte mi kontrolu nad stampanjem novca neke drzave i ne zanima me ko u to drzavi donosi zakone"(MAR)

Ne mozes nastampati 10 milijardi u BiH, neko drugi izvana odlucuje o tome. Ne mozes nastampati milijarde i uloziti ih nove termoelektrane i hidroelektrane. I pritom da i dalje KM bude u omjeru prema euru 1.95. Ali zato oni mogu nastampati trilione i bilione dolara i eura, i pritom ojacati u odnosu na KM ( dolar) ili ostati na omjeru 1.95 (euro).
Al zato oni mogu nastampati bilione dolara i eura i nama posudjivati uz kamatu, uz ucjene, uz uslove da moramo uraditi to i to. Jer oni kontrolisu nase tokove novca i nasu ekonomiju. Posudjuju nam novac koji ne mozemo vratiti i one ne zele da budemo u situaciji da možemo vratiti taj novac. A posto ne mozemo vratiti dug, tjeraju nas da se opet zaduzujemo iznova uz nove uslove. Oni taj novac stvaraju iz nicega, posudjuju nama koji stvaramo realnu vrijednost, moramo taj novac zaraditi da bi ga vratili. Novac koji oni stvore jednim klikom, bez ikakve muke.

I zato je zlato i srebro jedini pravi novac, ne mogu ga stvarati iz nicega, cuva vrijednost kroz vijekove, inflacija ga ne obezvredjuje.
Elkombar

Post by Elkombar »

montypython wrote: 29 Oct 2022, 21:56 Naravno, štampanje para je i SAD i Evropu i Japan dovelo do ovoga sad stanja a to je enormni dug i uskoro potpuni kolaps. Nije nama potrebno štampanje para i dijeljenje sadake narodu nego SUVERENOST i vodstvo koje zna šta radi. Što Sjekloća u Kosmopolitici ponavlja u svakoj emisiji. Ako nisi suveren džaba ti i šume i voda i ugalj. I termoelektrane. Jednostavno ti dođe neki lik ni od koga izabran npr Kopač ili bilo ko drugi ko ga mijenja i kaže ti ne može. Ne može blok 7, iz ovog ili onog razloga. "Zagađuje zrak", "ugrožava klimu" npr, ako ne može tako onda može, "biće struja preskupa uz porez na CO2". Ako ni to ne pali onda npr "ne smije država davati garancije na kredit" za TE (makar će kredit plaćati EP). Niko se ne pita a šta njih briga hoće li ili neće davati garancije i gdje piše da ne smije i šta smo mi dužni polagati račune EU u kojoj NISMO. I nekakvim izmišljenim asocijacijama tipa energetske zajednice. Oni naše TE blokiraju i sve ove klimatske priče pričaju iz samo jednog razloga: da mi ne bi trošili dragocjeni uglalj kojeg bi oni da poklope i troše, jer ga nemaju. Prosto. Nisu se pitali kad su ga 200 g ložili i na kraju potrošili je li tada bio štetan. Najednom su sad zabrinuti za štetnost kad su ga potrošili i kad su fosilna goriva svugdje u svjetu u stvari pri kraju. Čak oni blokiraju blok 7 koji bi bio mnogo manje štetan i sa manjom emisijom. U stvari bi trebalo tužiti energetsku zajednicu zbog zagađenja.
Niko nema muda da ovima kaže "MARŠ i da te više nisam vidio ni čuo" nego im naši političari podilaze kao da ih drže na nekom nevidljivom lancu. Dakle ne treba nama štampanje para nego nam treba neko s mu.ima da kaže STOP. Mi ćemu u našoj zemlji odlučivati o našoj energetskoj politici a neće nam izaslanici iz propale EU izdavati naredbe da radimo upravo ono što je njih uništilo. Ne treba nama niko da nam naštampa 10 miljardi pa da ih dijelimo populaciji. To je njih uništilo. Nama treba samo da nas puste da radimo i da možemo suvereno da koristimo resurse koji su naši i kojih imamo u obilju, za razliku od njih. Zato sam pomenuo političare, ne zato jer vjerujem da bi neko nešto uradio nego da se vidi da takvih NEMA. Da se vidi da oni koji se populistički busaju u prsa ustvari na ovo nemaju ništa za reći. A ono što bi trebalo reći i uraditi je, istog momenta nakon ovog poteza energetske zajednice, nastaviti radove na bloku 7 i otkazati sve ugovore i dogovore s njima, povući zahtjev za kandidatski status u EU i okrenuti se nekoj drugoj asocijaciji koja nas ne ucjenjuje.
BRICS!
Sabur2

Post by Sabur2 »

Ja bih zamolio forumaše da dvaput razmisle prije nego nešto napišu.
Ili da ne pisu po ozbiljnim temama dok su pod uticajem supstanci.

kakav BRICS?
Kakvo stampanje para?
Bože sacuvaj sta se iznosi kao vizija.
montypython

Post by montypython »

Pa ja sam konkretno mislio na neke balkanske asocijacije, ne mora biti bivša YU ali bar oni koji hoće i koje žele da budu suvereni bar kao neka ekonomska asocijacija nešto za nešto a ne nešto za papiriće. Ne mora biti bratstvo jedinstvo nego za početak interes. Premali smo mi za BRICS ali na kraju krajeva zašto ne. Kad već nema kao nekad nesvrstanih. A nije da nam treba iko ako bi imali jako vodstvo sposobno da kaže MARŠ očiglednom neprijatelju kao nekad gore pomenuti Tito. Ne zato da štampamo pare nego da se radi i da se bude svoj na svom. Ne vidim razloga da bi pominjanje BRICSa bilo sumanuto. Po čemu je EU bolja? i zašto bi želja za ulaskom na Titanik u fazi tonjenja tj u EU bila manje sumanuta od BRICSa? Jer nisu nam iz BRICSa rekli da gasimo vlastitu energetiku da bi se smrzli i bankrotirali, nego iz EU. I ako se ne varam gas za BiH i dalje dolazi iz Rusije, iz Brisela ne dolazi ništa osim šuplje priče i energetskih i drugih ucjena.
Elkombar

Post by Elkombar »

Sabur2 wrote: 29 Oct 2022, 23:09 Ja bih zamolio forumaše da dvaput razmisle prije nego nešto napišu.
Ili da ne pisu po ozbiljnim temama dok su pod uticajem supstanci.

kakav BRICS?
Kakvo stampanje para?
Bože sacuvaj sta se iznosi kao vizija.
Govorim o stampanju 19 triliona americkih dolara stampanih u zadnjih 15 godina samo klikom na tastaturi. Da Zapad ima pravo da stampa novac koliko zeli, stvara novac iz nicega, pritom obezvredjujuci i KM, koja ce propasti zajedno sa dolarom i eurom.

BRICS su ti oni koji su shvatili da Zapad svojim monopolom nad stampanjem novca iskoristava ostatak svijeta, kupuje realnu vrijednost za novac stvoren iz nicega. I zele da to promijene. Da izbace dolar kao rezervnu svjetsku valutu. Da urade ono sto su pokusali Gadafi i Sadam, ali nisi imali moc da se suprotstave nasilnicima. No, za razliku od Sadama i Gadafija, ovi su malo veci igraci. Imaju malo jace argumente. Argumente odvracanja. Hipersonicne "argumente".

I gomilaju zlato.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Ovi drugi imaju jos bolje argumente i bogati su, a rusfiliju negdje drugo prodaji.
Jeste najbolje za nas je da idemo sa svjetskim barabama i kokuzima.
brzi

Post by brzi »

Bilo sta da ovdje kazemo neće utjecati ni na lokalnu a o globalnoj politici da i ne govorimo.
Zato je bolje da se drzimo samo ekonomije i berze u postojećim uslovima.
Da pričamo o tome šta je podcjenjeno i šta bi se isplatilo kupiti i u sto ne bi trebali ulagati novac.
Dakle tema je Elektroprivreda BiH.
Ja o politici ne razgovaram ni sa bratom rođenim, ne vrijedi.
Elkombar

Post by Elkombar »

Sabur2 wrote: 30 Oct 2022, 01:48 Ovi drugi imaju jos bolje argumente i bogati su, a rusfiliju negdje drugo prodaji.
Jeste najbolje za nas je da idemo sa svjetskim barabama i kokuzima.
Najbolje za nas da krenemo graditi Blok 7, to je onaj blok sto nam ga ti drugi zabranjuju. Ti drugi zele da mi ugasimo TE i da uvozimo struju, da dizemo kredite za uvoz struje. Da od izvoznika postanemo uvoznici. Ti drugi govore da krave podrigivanjem zagadjuju okolinu, a mi trebamo ignorisati to i pojacati ulaganja u stocarstvo i poljoprivredu. Zele da se odreknemo tradicionalnih vrijednosti.
koma

Post by koma »

Zadnja stranica i pol ni rijec o EP, vec opet globalne teorije zavjere i sumanute ideje, sa zakljuckom kako napadaju nase tradicionalne vrijednosti?! Nase tradicionalne vrijednosti?! :roll:
Mislio sam da je redpill naopravljen da se ispusete i podjelite medju sobom analize koje ste otkrili u tajnim dzepovima interneta? Ali izgleda da nema dovoljno publike tamo, pa opet smarate po offtopic temama?
Ima li ovaj forum ikakvu moderaciju?
montypython

Post by montypython »

Kako ni riječi o EP? Dođu neki likovi koji s ovom zemljom nemaju veze i naređuju našim političarima da napuste najveći energetski projekat u istoriji BiH. I projekat se napusti. Što ima direktne reperkusije na EP. I sad ti isti likovi traže da se zaustave i drugi blokovi EP BiH. Šta je tu off topic? Šta ima važnije trenutno vezano za EP? Evo svaki dan analiziramo do u detalje i cijenu i proizvodnju i izvoz i berzu a kad dođeš na ovo e onda odmah mora na teorije zavjere iako se opet radi o činjenicama. Ključnim za EP. I kad neko kaže kako se tome suprotstaviti, organizovati i sl odmah je teorija zavjere i off topic. Teško je u pola rečenice autocenzurisati se pa staviti tačku i nastaviti na red pill zato jer EU i BRICS nema direktne veze sa temom EP BiH. Pogotvo zato što itekako ima, kao što i vidimo. Ja sam o nekim temema pisao na red pill upravo zato jer vidim da neki negoduju protiv "teorija zavjere" iako to što sam tamo napisao su ustvari činjenice primjerenije temi ekonomija nego red pill. Možda nekome odgovara da neke stvari koje se realno oko nas događaju ubaci među vanzemaljce i ravnozemljaše. Evo vi koji mislite da je teorija zavjere i da je spominanje BRICS rusofilstvo volio bih čuti vaše mišljenje šta bi lično uradili nakon ovog prijedloga energetske zajednice o zatvaranju starih blokova. Koji bi bio vaš plan rada u vezi izgradnje bloka 7 i novog prijedloga o zatvaranju starih blokova da ste nekim slučajem nadležni ministar?
Post Reply