Sa ovim direktorom se slažem samo oko ovog zadnjeg pasusa.Vlada je 90 postotni vlasnik i nadam se da tamo im razumnih ljudi koji če se potruditiza zaštitu vlastite imovine.
Več sam napisao da sam išao da vidim materijele za skupštinu.A tamo su svi ovi brojevi o kojimase ovdje još uvijek nagadja.
Tačnu vrijednost akvizicije nisam sa sigurnošću utvrdio jer u kod oba Telemaha postoje dvije cifrei one se zbrajaju.
No mene to i nije posebno zanimalo.Ja sam samo nastojao dokučiti onu cifru koja nije medju iskazanim i zbog koje sam ja prvenstveno protiv ove aakvizicije.
Slušao sam i direktora kod Senada.Toliko je iznio kontradiktornosti i netačnosti da me još više učvrstio u mojem protivljenju.
Kaže da če dividenda biti ista kao do sada a u novom Planu poslovanja u prvoj godini kredita nema dividende.A sljedečih godina se planira isplata 30 miliona za dividendu a to je znatno manje od onog što smo dobili za 2024.godinu.
Inače njegove cifre o planiranom poslovanju,ne znače ništa.Jer naa zadnjoj skupštini usvojeni plan .poslovanja za tri godine nije predvidjao isplatu dividende a što je potvrdila i članica uprave za finansije.U medjuvremenu je neko valjda savjetovao da ipak prije odlučivanja planiraju i dividendu i pred dioničare se ide sa novim planom.Papir svašta trpi!.
A na pitanje da li se mošda planira da neko kupi taj novi Telekom,direktor je decidan sa tvrdnjom da nije vrijeme za prodaju telekoma.A u isto vrijemetvrdi kako če Telemah kupiti neki veliki igrač ako mi to ne uradimo.
TVrdnju dijela javnosti da seradi o velikoj pljački odbacuje izjavom da oni kupuju a ne prodaju.
A kod nas su nabavke,kupovine ,u ime društava u dršavnom vlasništvu,najčešče prilike za pljačke.I prvenstveno sam protiv ove akvizicije i za pola ove cijene.I nadam se da ,ukoliko se ona realizira,Novalič neče biti zadnji premijer na padinama Igmana.
Arslanagič,Uzunović,Mulaosmanović...Čekaju društvo direktora!
BH Telecom
-
Sitna buranija
Re: BH Telecom
Pa napisao je Slavuj ranije da je oko 600 miliona cijena. Uglavnom, ako uzimaju kredit 390 miliona znači da će iz svojih para platiti cca 210 miliona, pa bi to sa kamatom izašlo na 650 miliona jer je rekao da je kamata 50 miliona. Rezultat će zbog tih troškova kamata po kreditu i gubitka prihoda od kamata (na oročena sredstva koja će sada dati za akviziciju) stradati za 12-15 miliona godišnje. Uz to, imaće odliv keša samo po osnovu kredita cca 63 miliona godišnje. A planiraju i dalja ulaganja u infrastrukturu i opremu. Haman, smiješi im se sudbina Mtela od prije 2-3 godine kada su upali u ozbiljan problem s likvidnošću koji još nisu u potpunosti otklonili...brzi wrote: ↑07 Mar 2026, 10:24 Gledam bilans stanja sa 30.06.2025. Imaju dva sepozita u iznosu od 150 miliona KM i gotovine na računima 226 miliona. Znači mogao bi taj iznos biti i znatno iznad tih 390 miliona. Vjerovatno između 500 i 600 miliona. Što je opet naspram dobiti i kapitala manjeg od 100 miliona puno, da ne kažem previše. Iz samog poslovanja Telemacha taj se iznos ne bi mogao otplatiti ni za 100 godina. Jer bi kamate bilo između 15 i 20 miliona.