BH Telecom

Sitna buranija

Re: BH Telecom

Post by Sitna buranija »

Muzafer wrote: 01 Feb 2026, 23:40
Sitna buranija wrote: 01 Feb 2026, 22:43 Mala napomena, zbog planirane akvizicije Telemacha i pljačke u najavi sam prodao sve svoje dionice u BHT nakon gotovo 20 godina, a zbog ovakvih stvari bih mogao prestati biti njihov korisnik nakon gotovo 30 godina...
Mislim da si jedno 5, 6 puta zadnjih godinu dana ponovio da si izasao iz Telekoma, ali da imaš Telekom RS. Izvinjavam se ako griješim.

Iz članka na kliksu je stalalo da "'VIP Team United' tuži BH Telecom i ostale operatere, sa tužbenim zahtjevom, samo u predmetu protiv BH Telecoma u iznosu od 25 miliona KM." Tako da vjerovatno tuzi i Telemach i Telekom RS - samo što to još možda nismo saznali.

U svakom slučaju - hajde realno odgovori - na šta bi ličilo da je BH Telekom platio 25 miliona 'VIP Team United-u' da zadrži emitovanje Hayata i ne znam kojih još kanala, a da pri tome nije sklopio nikakav ugovor o distribuciji sa 'VIP Team United.' Ili platio bilo koju manju sumu. Onda bi drugi domaći kanali imali osnov da tuže BH Telekom zbog nejednakoj tretmana, a i bilo kakve isplate bez ugovora za VIP Team United bi mogle isto biti predmet tužbe.
S obzirom da sam ja transparentan po pitanju mojih postupaka, pri komentarisanju na ovoj temi često naglasim da sam prodao BH telekom (a uglavnom od tih para sam kupio Mtel) kako bi se vidjelo da moje stavove prate i postupci. Nisam kao neki na ovom forumu da hvalim firmu i širim optimizam dok se istovremeno istovaram iz te firme, kao što imamo primjere na Elektroprivredi gdje su pojedinci širili potpuno neutemeljen optimizam dok su je istovremeno rasprodavali. Nažalost, u slučaju EPBiH nisam sebe poslušao i izašao iz nje na vrijeme, pa se sada moram zajebavati s njom.

Uglavnom, koliko sam skontao, Mtel plaća prava i za Pinkove i za Grandove i za Hayatove kanale. Samo BHT plaća za sve strane, a ne plaća ništa za domaće kanale. Ukoliko mu neko ustupa besplatno kanale, to je ok, svako ima neki svoj interes. Ali ako mu neko ne želi više ustupati besplatno, treba ili da plati ili da ne emituje te kanale. Ali objašnjenje ne može biti ono koje su dali. Razlog za neemitovanje kanala i odbijanje plaćanja može biti slaba gledanost i ekonomska neisplativost (što nije slučaj) a nikako obračun i osveta na političkoj osnovi. A BHT nije sklopio ugovor upravo jer su svjesno izbjegavali i oglušili se na višestruke pozive, zahtjeve i upozorenja ove firme oko regulisanja prava. S druge strane, ja kao korisnik sada više nemam isti obim i kvalitet usluge kakvu sam imao ranije, pa mi BHT čini time štetu.

Ti kao dioničar bi trebao biti zabrinut zbog tužbe i posljedica koje mogu nastupiti po tom osnovu, kao i zbog mogućeg otkazivanja pretplate jednog dijela korisnika. Prvo će imati efekat na rast troškova, a drugo na pad prihoda. A ono oko čega bi najviše trebao biti zabrinut je mogući odliv ogromnog iznosa novca za kupovinu mrtvog konja. Kako god okreneš, ti kao dioničar očekuješ dividendu, a da li će je biti skontaj sam. Samo posložiš stvari i upotrijebiš racio...
Muzafer

Post by Muzafer »

Kao i u svim stvarima u životu, ako ti BHT ili bilo ko drugi čini štetu, imaš pravo žalbe.
Ako smatraš da treba da ih otkažeš, tužiš - slobodno - otkaži ugovor, tuži ih. Jasno ko dan.

BH Telekom kaže da nikada nije dobio na uvid ugovor TV kuća koje su sklopile sa VIP Team United, a kamoli da se VIP Team United pojavio da sa BH telecomom sklopi ugovor o distribuciji tih kanala. Naravno i jedni i drugi mogu da lažu, ali činjenica da je OBN raskinuo ugovor sa VIP Team United da bi ostao na Moja TV platformi ipak nešto znači odnosno kazuje. I ta cifra od 25 miliona. Ma hajde. Mogli su rahat traži i 50 ili 100. Mislim - niđe veze. Make it make sense, štobirekli.

Mene kao dioničara bi mnogo više zabrinulo da je BH telekom platio bilo šta, bilo koji iznos nekoj firmi koja se predstavlja kao zastupnik nekih TV kanala, a da pri tome s tom distributerskom firmom - zastupnikom nema sklopljen ugovor. Sve i da hoće, u nedostatku ugovora, BH Telekom ne smije platiti ništa jer bi takvo plaćanje bilo nezakonito. Valjda je to svima jasno. Takvo plaćanje bi značilo direktno, namjerno urušavanje BH Telekoma.

Jesam za to da se BiH TV kucama isto plaća za preuzimanje signala, ali smatram da iznos treba biti za sve isti bez obzira na gledanost. Zašto - zato što gledanije TV kuće imaju pravo da skuplje naplate reklame.

Na kraju, bez sarkazma, hvala ti što se brineš za nas koji imamo dionice BH Telecoma. Ja lično mislim da od preuzimanja Telemacha nema ništa, jer je vlasnik Telemacha u međuvremenu u ostvario uspješna izdavanja obveznica, pa vjerovatno više ne mora prodavati Telemach BH. U suprotnom, da se o preuzimanju još priča, vjerovatno bih smanjio ulog, ali ovako mi je na "hold."
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Neko te obavijesti da zastupa nekoga i traži da ubuduće plaćaš za korištenje tih usluga, a to ti potvrdi i onaj koga taj neko zastupa. I ti im ne vjeruješ nego tražiš na uvid njihov ugovor koji je poslovna tajna? Punomoć ili neku zvaničnu pravnu obavijest ti ne prihvataš? Vjerovatno im i firme iz Švice i Luxemburga dostavljaju svoje ugovore sa National Geography, History i sl. Dobar si...

Što se tiče ove moje brige za vas koji imate dionice, bez sarkazma, bilo bi mi drago da neko od vas ili onih koji planiraju kupiti ili prodati dionice BHT ima koristi od naše razmjene mišljenja, informacija, stavova... A hoće li se neko zajebati u procjeni, na to nemam utjecaja niti želim da imam. Ali imam potrebu komentarisati dešavanja oko BHT jer ga smatram svojim bez obzira što nisam više dioničar. Na kraju krajeva, i dalje sam korisnik. Ali, lično mi se ne sviđa smjer u kojem ide. Ti kao dioničar možeš biti sretan ili nesretan zbog tog smjera, ali uloženi novac je tvoj, tako da ti je dozvoljeno da budeš sretan i u slučaju da izgubiš ili da si u riziku da izgubiš dio novca, to je na kraju krajeva stvar nečije strategije. Bez sarkazma...

P.S. Ono što potpuno zanemaruješ u cijeloj ovoj priči jeste da ovo nije nikakva poslovna odluka već isključivo politička odluka. A to tebe kao dioničara treba najviše da brine, to što se u upravljanju firmom vode političkim a ne poslovnim potezima...
Post Reply