BH Telecom

Investitor

Re: BH Telecom

Post by Investitor »

Sitna buranija wrote: 24 Feb 2025, 14:22
Investitor wrote: 24 Feb 2025, 13:34 Ja imam nezvaničnu informaciju iz BHT da se radi oko 280 mil. Eura
Ma ne vjerujem ni da je u KM toliko, a još manje u Eurima...
Nadajmo se da si u pravu
Investitor

Post by Investitor »

Sabur2 wrote: 24 Feb 2025, 13:44 desetgodišnji neto profit BHT
I četrdesetogodišnja dobit Telemacha
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Na nekoj od skupština koje su se održale u zadnjih godinu i po je bilo, da li u okviru poslovnog plana ili nekako drugačije, dato kao neko ovlaštenje direktoru da u svrhu akvizicija može potrošiti do 120 mio KM za šta su u BHT "rezervisali" sredstva. Nekad ranije sam pisao o tome ovdje, jer sam se bojao da se to ne bude svelo na izvlačenje para po uzoru na Mtel, ali ako je to za ove namjene, to je onda jedna druga priča koja može biti vrlo pozitivna. Ako bi se radilo o većoj cifri, pa valjda bi to onda moralo ići na skupštinu. Tako da ne mislim da će oni to nešto previše skupo plaćati. Ali, naravno ne bih smio ruku u vatru staviti za to...
panzer

Post by panzer »

Sa ukupnim prihodima od 556 miliona KM – najvećim u posljednjih deset godina – te rekordnoj bruto dobiti od 72 miliona KM, BH Telecom potvrđuje lidersku poziciju na tržištu telekomunikacija u Bosni i Hercegovini.

Bruto dobit je porasla za čak 36% u odnosu na prethodnu godinu, i predstavlja najveći iznos dobiti od 2016. godine. Istovremeno, broj korisnika je dostigao 2,1 milion, uz povećanje od 23 hiljade novih pretplat
..
beka26

Post by beka26 »

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je donijela Zaključak kojim se zadužuje Uprava Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo da sredstva iz neraspoređene dobiti utvrđena Odlukom Skupštine ovog dioničkog društva o isplati dodatne dividende za 2023. godinu rasporedi na reklamno propagande usluge kao podršku za rad saveza, klubova, pojedinaca, udruženja i slično, a s ciljem razvoja sporta i afirmacije kulture u periodu od godinu dana od dana potpisivanja reklamno propagandnih ugovora
montypython

Post by montypython »

montypython wrote: 22 Jan 2025, 11:38 Ne vidim zašto bi pretpostavka da će dobit za '24 biti veća i to možda značajno veća od one za '23 godinu bila maštanje. Na polugodištu je bila 33 m, 9 miliona ili 38 % viša nego za '23. Znajući da je drugo polugodište kad BHTSR skoro po pravilu bolje od prvog trebalo bi da i finalni rezultat bude bolji od prošlogodišnjeg i to bar 15-20 miliona. I to je to, prosta analogija bazirana na vjerovatnoći uz uslov da sve ostalo bude isto kao obično. Ne vidim zašto bi to bilo maštanje. Moguće da nije tako i da neko zna nešto više, što je ne znam, ali to je druga stvar.
Pri tom ne govorim o dividendi nego o dobiti. Ne bih izvlačio nikakve zaključke o dividendi na bazi njihovog plana, ti planovi ne vrijede ni papira na kojima su napisani. Oni ih i prave namjerno tako da ih kasnije lako prebace i budu "uspješni".
Nije dakle bilo maštanje. Neto dobit je prema ovoj izjavi cca 64,8 m što je 18 m ili 38 % više od prošle godine. BTW ovo gore sam napisao kao pretpostavku/tezu da nije (tadašnji) porast dionice (samo ili čak nikako) zbog vijesti o akviziciji nego zato što neko zna da će dobit biti značajno veća od prošlogodišnje. Ovo bi u nekim normalnim uslovima (P/E 20) davalo teoretsku tržišnu cijenu dionice oko 20
Usput ova dobit bi (ako bude ovoliko),kad bi je cijelu podijelili teoretski omogućila dividendu od skoro 1 KM.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

I sad, po mojoj logici bi bilo realno da cijena dionice BHT skoči u narednom periodu bar 10-15%, jer poslovanje bilježi pozitivne trendove, prihodi i dobit rastu, postoje naznake širenja na tržištu. Sve ono što bi i trebalo stajati iza rasta cijene dionice. A da li će se to desiti, vidjećemo.

S druge strane, Ei fascinantno raste zahvaljujući najavama direktora datim u par intervjua kako će u narednom periodu prestići Telekom. I to je to. Tri puta se uvećala vrijednost za 15 dana. Obrazloženje - "mora da ima nešto iza svega". Nema šta drugo biti, 100%... :roll:
beka26

Post by beka26 »

Ocekujem pad na nominalnu vrijednost 10 KM. :)
montypython

Post by montypython »

Ako je ovo sa 65 m dobiti tačno a insideri su to znali i prije, onda bi bilo savim logično da i dionica poraste značajnije ako ne i svih 38 % koliko i dobit. Međutim porasla je samo 10 ak % sa cca 14 na 15,5. a ne na npr 18. Da li postoji mogućnost da je najavljena akvizicija čak smanjila cijenu dionice (odnosno rast) a ne povećala?
brzi

Post by brzi »

Dobit 1 KM, dionica 15,50 KM.
ASA dobit 20 KM, dionica 310?
Last edited by brzi on 24 Feb 2025, 17:30, edited 1 time in total.
Post Reply