Elektroprivreda BIH

beka26

Re: Elektroprivreda BIH

Post by beka26 »

Najavljivao sam tu cijenu davno.
Pitanje je dana kada će EU biti odsječena od Ruskog plina i nafte, uglja. Tada očekujem cijenu od hiljadu eura, a i cijena uglja će da
podivlja. Ustvari već je.
montypython

Post by montypython »

Šteta što nema više onih dijagrama ostvarene proizvodnje i potrošnje, moglo bi se bolje procijeniti. Ostavili su samo planiranu proizvodnju i potrošnju, mada ne vjerujem da je razlika planiranog i ostvarenog velika. Za očekivati je da će HE ovih dana raditi slabije jer kiše nema odavno. Međutim evo pogledah malo Neretvu jutros u Mostaru i začudo izgledalo mi je da je vodostaj viši nego prethodnih dana mada kiše nije bilo, bar ne ovdje na jugu. Možda je neka od HE pustila malo iz akumulacije. Po svemu, logično bi bilo da je ovom sušom najviše pogođena EPHZHB jer kod njih su (skoro) svi kapaciteti HE. EPBiH ima mnogo veće mogućnosti za manipulaciju TE/HE po volji (npr više angažuješ TE za sušnih perioda i obrnuto možeš poneki blok TE "odmoriti" kad su akumulacije vode pune i napuniti depoe uglja-bar tako ja to laički pretpostavljam da se radi. U svakom slučaju duga je godina i ako se nešto nekad treba i uvesti mislim da su to mnogo manje količine i kraći periodi nego kad se izvozi. A kad se izvozi može se stvarno mnogo samo se nadam da više nisu na snazi neki dugoročni ugovori po smiješnim cijenama nego da mogu i po ovim trenutnim berzanskim. Iako se i ja slažem da je ovo danas sa 500-600 E na HUPX pretjerano, EPBiH ima veliku mogućnost zarade i sa nekim nižim ali stabilnim cijenama npr 150-200 E/Mwh. Da, sjetih se, i sad kad se ulazi na nosbih dočeka te onaj podatak o 400 MWh izvoza, pretpostavljam da se aktuelizira. To sigurno nije EPHZHB a sumnjam i da ERS može to sama tako da imam osjećaj (možda se varam) da EPBiH ipak i sad izvozi pa koliko toliko. Samo je bitno da se ne izvozi po nekakvim "starim" cijenama otprije. Ako je ta priča završena (zna li neko) onda, ako ove godine ne bude "žetva" ne znam kad će.
brzi

Post by brzi »

Izvoz je loš. Već petnaestak dana.
Ako se odbije 300 MW od EFT-a ne ostane mnogo, 50 do 100 MW. Očito da nema dovoljno uglja za ozbiljniji izvoz a HE rade ko u ljetnom rezimu.
brzi

Post by brzi »

Evo Njemačka ne odustaje od ruskog gasa.
beka26

Post by beka26 »

Evo Njemačka ne odustaje od ruskog gasa.
Odustat ce kad im zavrnu ruku, a možda kome odleti i glava ako
se ne izvrše ono što glavni gazda traži.
panzer

Post by panzer »

Hoće li neko biti protiv?
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine po završetku 30. sjednice koja se održava danas i sutra, održat će i vanrednu sjednicu na kojoj će se razmatrati efekti primjene Odluke Vlade Federacije BiH o ograničavanju cijena snabdijevanja električnom energijom.

Federalna vlada je na sjednici održanoj 24. februara zatražila od Parlamenta FBiH da odobri ponovnu upotrebu blokova četiri i pet u Tuzli i Kaknju, a sve kako bi građanstvo i privreda bili uredno snabdjeveni električnom energijom. Bez toga neće biti dovoljno struje.

VLADA FBIH
Traži se od Parlamenta FBiH da odobri ponovnu upotrebu Bloka 4 i Bloka 5
Nema dovoljno električne energije

- Analiza koja je urađena pokazala je da ograničenje cijene električne energije koje je trenutno na snazi korekcijom Zakona o električnoj energiji, nama onemogućava da imamo dovoljnu količinu električne energije za kompletnu privredu i domaćinstva, a što znači da moramo uključiti dodatne mjere, a jedna od njih je da Parlament FBiH da saglasnost za upotrebu dva bloka koja su već van upotrebe, a to su Blok 4 Tuzla i Blok 5 Kakanj.

Nakon što Parlament da finalnu saglasnost, Elektroprivreda Bosne i Hercegovine će biti u mogućnosti ponuditi svima onima koji traže električnu energiju, dovoljnu količinu, i bez ikakvih uvjetovanja - rekao je nakon sjednice Vlade FBiH 24. februara Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Husein Rošić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, potvrdio nam je da su dobili informaciju koja će se razmatrati o vanrednoj sjednici.

- Ta informacija se odnosi na ponovno uključivanje u rad blokova četiri i pet. I to je će biti jedina tačka o kojoj ćemo se izjasniti na vanrednoj sjednici koja je iza dvodnevne redovne - kazao nam je Rošić.

Admir Andelija, direktor Javnog preduzeća Eletroprivreda BiH, ranije u javnosti kazao kako je od izuzetne važnosti da Parlament FBiH usvoji zaključak kojim će se Elektroprivredi BiH omogućiti da nastavi proizvodnju električne energije iz blokova četiri i pet.

Bitna je energetska neovisnost

- U ovu situaciju smo došli iz razloga što smo 2015. godine potpisali ugovor o ograničenju emisije stakleničkih plinova. Obavezali smo se da ćemo zatvoriti naša tri bloka, a da ćemo izgraditi novi Blok 7 TE Tuzla. Naša ova dva bloka u 2022. godini izlaze iz pogona jer su izradili tih 20 hiljada sati. U međuvremenu su se pojavile nove okolnosti da je potreba za energijom kako na našem tako i na međunarodnom tržištu povećana.

Mi smo u obavezi da osiguramo dovoljne količine električne energije svim kupcima u Bosni i Hercegovini po prihvatljivim cijenama. Kada kažem prihvatljivim, mislim na cijene koje je regulisao FERK za univerzalnu uslugu i ono što je usvojio Parlament FBiH krajem prošle godine.

Bitno je da energetsku neovisnost zadržimo u dugoročnom periodu i ovo je upravo jedna od mjera, da produžimo rad blokova četiri i pet kako bismo imali dovoljno količine električne energije i kod otežanog snabdijevanja plinom - kazao je ranije Andelija.
panzer

Post by panzer »

Lagano..........

. Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je večeras na vanrednoj sjednici, na prijedlog Federalne vlade, nastavak rada blokova 4 i 5 u termoelektranama Tuzla i Kakanj dok je na snazi član 16a Zakona o dopuni zakona o električnoj energiji u FBiH.

Time se osigurava nesmetano snabdijevanje električnom energijom i grijanje gradova koji su na ovim blokovima, navedeno je.
brzi

Post by brzi »

Januar je bio dobar.

Proizvedeno 624 GWh a isporučeno tržištu 494 GWh. Dakle izvezeno oko 130 GWh. Ako je cijena 200 eura onda je to preko 40 miliona KM.
panzer

Post by panzer »

Načekali smo se do ovih izvještaja.

Jesu li ovo ERS i EPHZHB više isporučili korisnicima nego što su proizveli?
brzi

Post by brzi »

panzer wrote: 10 Mar 2022, 10:11 Načekali smo se do ovih izvještaja.

Jesu li ovo ERS i EPHZHB više isporučili korisnicima nego što su proizveli?
Ne.
Ako sam dobro sračunao 447 GWh višak.
EFT 204 GWh
JPESR 130 GWh
ERS 93 GWh ( ispravka, cca 60 GWh)
EPHZHB 20 GWh. ( ispravka, cca 54 GWh)

zaboravio sam uračunati VE HZHB pa sam ispravio.
Last edited by brzi on 10 Mar 2022, 10:27, edited 1 time in total.
Post Reply