Sve ok, pratim što pišete, volio bi da pojedini više argumentiraju a manje ismijavaju druge ali i to je ok.
Mene zanima šta je sa skupštinom, šta je tu zapelo, ako neko zna nešto?
Rudnik Soli Tuzla
-
Sitna buranija
Re: Rudnik Soli Tuzla
Iskren da budem, ne pratim Rudnik soli dugo i jebe mi se za njega jer nemam dionice. Ono što sam upratio je da su se zadnjih godina rezultati popravili i to baš od kada je ova vlada na vlasti. Niti znam ko je sada, niti ko je bio direktor, niti znam ko kojoj stranci u TK pripada. Ali znam da onaj ko obnaša poziciju vlasnika utječe na procese (pozitivne ili negativne), a ova garnitura SDA oko Halilagiĉa je očito pozitivno uthjecala. Baš kao što je npr. ova sadašnja garnitura SDP-a okupljena oko Neke negativno utjecala recimo na poslovanje Elektroprivrede.potisak wrote: ↑05 Aug 2026, 15:19 “Sitna bunarijo”, pročitajte članke (koji se brisati ne mogu) i vidjeti će te da ste vi upravo stranački ostrašćeni i zavedeni, i loše informirani (jer RSTT je baš jako dobro startovao sa direktorom Anisom Šaldićem koji nije kadar SDA, zato su ga i zamijenili) i mislim da niste dobar ni prognozer jer mnogi faktori ukazuju da SDA neće dobiti vlast u TK, ali ako i pažljivo pročitate članke, može se vidjeti da mene stranke ne zanimaju, samo rezultati. Zato vi uzmite zastavu i zavijajte. I, moli vas, držite se ovdje trezvenih rezultata, može i vaše mišljenje ili prognoze (koje mogu biti i tačne ili pogrešne, ali one su vaše), ali nemojte tu licemjernu šuplju priču i politiku... nas to ovdje ne zanima!
Ali ono što me iritira i izbija iz cipela je nebulozno, sebično insistiranje da se cijena slanice mora podići na nezamislive nivoe jer bi Rudnik kao trebao da ima ekstra profit, a svi ostali valjda da rade na nuli. Kao da Rudnik sada ništa ne zarađuje, a svi ostali uzimaju lopatom. A zapravo je marža Rudnika veća nego kod bilo kojeg njegovog kupca, dobit po zaposlenom je kod Rudnika veća nego kod bilo kojeg njegovog kupca, itd...
I kao što rekoh, zastavu u ruke i iz sveg glasa "Samo SDA"...
-
Sitna buranija
Ja uredno argumentujem svoje stavove i postavljam pitanja na koje ne dobijem odgovor nego ponavljanje sebičnih nebuloza. Kao za ove marže i zarade po zaposlenom. Nakon toga ide podjebavanje i ismijavanje. Kako preko tastature radim, tako radim i uživo. Ne libim se reći šta mislim. Ko je bio sa mnom na skupštini EPBiH zna da je to tako i vidio je uživo sve to...
Što se tiče skupštine i podjele dividende, moje mišljenje (koje sam davno iznio) je da iste neće biti sve dok se obavezne rezerve kapitala ne dostignu, a za to treba još 2-3 godine. Možda i bude nekad prije ako se na to odluče, ali ja da odlučujem ne bih to uradio dok se rezerve ne dostignu...
To je već to.
Sa polugodištem su na preko 27 miliona KM a ovim tempom bi do kraja godine bili vrlo blizu 32.5 miliona KM koliko je potrebno za rezervu
Sa polugodištem su na preko 27 miliona KM a ovim tempom bi do kraja godine bili vrlo blizu 32.5 miliona KM koliko je potrebno za rezervu
Pa eto, podići koliko treba cijenu slanice i svi happy
Kad bi se sad tri partnera odlučila da ulože u rudnik soli, tvornicu sode I fabriku soli kao green field investiciju pristali bi da profit dijele isključivo prema visini uloženog kapitala. Odnosno takve bi cijene sirovine dogovorili da se to postigne ,a ekonomičnost I produktivnost proizvodnje u sva tri pogona se podrazumjeva.
Ostali pominjani faktori ( profitna marža kao odnos profita prema UP ,profit po radniku I sl…) u ovom konkretnom slučaju jednog proizvodnog lanca ne mogu biti relevantni za uporedbu I donošenje zaključaka o cijenama. Pogotovo imajući u vidu ostale specifičnosti konkretnog proizvodnog lanca.
Ostali pominjani faktori ( profitna marža kao odnos profita prema UP ,profit po radniku I sl…) u ovom konkretnom slučaju jednog proizvodnog lanca ne mogu biti relevantni za uporedbu I donošenje zaključaka o cijenama. Pogotovo imajući u vidu ostale specifičnosti konkretnog proizvodnog lanca.
Možeš li nam to sa dobiti prema uloženom kapitalu prevesti u cifre?
-
Sitna buranija
Pa eto ga, to je onda za 2 godine minimalno. Nije sad. A ja sam okvirno rekao 2-3 godine, ako budu postupali na taj način. Jer ako 2026. godinu završe kako su započeli, imaće za rezerve. Onda treba cijela 2027. godina da prođe i da u toj godini naprave dobar rezultat, pa da onda možda u 2028. godini (polovinom ili nekad u drugoj polovini godine) odluče isplatiti dividendu.
Naravno, kada je u pitanju državno vlasništvo, teško šta se može planirati. Ako dođu ovi Potiskovi idioti iz Trojke, vrlo lako se to može okrenuti ako ne u scenarij Elektroprivrede pa da potonu u gubitak, onda u scenarij Telekoma pa da i pored velike dobiti umjesto dioničarima krenu u isplatu dividende trećim licima kroz "investicije" ili "akvizicije".
-
Sitna buranija
Kada bi se sad tri partnera odlučila da kao green field investiciju ulože u rudnik soli, fabriku soli i tvornicu sode (mada Sisecam sada radi puno više od toga), oni bi se sigurno dogovorili o cijena sirovine po kojima će svi biti zadovoljni i imati odgovarajući povrat. Ali ne bi sigurno sama visina uloženog kapitala određivala cijenu sirovine, nego i složenost procesa koji svaki od njih preuzima, količina ljudskih i svih drugih resursa potrebnih za rad, kao i visina ostalih troškova koji svaki od njih ima. Inače bi se svako od njih htio baviti najjednostavnijim poslom - rudnikom, a uzimati povrat na uloženi kapital kao i svi ostali koji se oguliše da naprave posao.aid wrote: ↑05 Aug 2026, 21:27 Kad bi se sad tri partnera odlučila da ulože u rudnik soli, tvornicu sode I fabriku soli kao green field investiciju pristali bi da profit dijele isključivo prema visini uloženog kapitala. Odnosno takve bi cijene sirovine dogovorili da se to postigne ,a ekonomičnost I produktivnost proizvodnje u sva tri pogona se podrazumjeva.
Ono što je sigurno jeste da bi se definitivno dogovorili da cijena bude takva da svi zarađuju i da svi budu zadovoljni. Ono što ovdje pojedini stuĆnjaci žele jeste da rudnik dere Sisecam I Solanu i da on na 30 miliona prihoda napravi 15-16 miliona dobiti, a da recimo Sisecam na 300 miliona prihoda napravi 7-8 miliona dobiti, ili Solana na 50 miliona da napravi 2-3 miliona dobiti.