Rudnik Soli Tuzla

Sitna buranija

Re: Rudnik Soli Tuzla

Post by Sitna buranija »

Nisam baš shvatio raspravu na taj način. Baš naprotiv, reagovao sam na nerazumna pisanja pojedinih forumaša ovdje koji tvrde da rudnik treba višestruko povećati cijenu slanice kako bi povećao dobit, a na štetu svojih kupaca. A motiv za ta pisanja ne leži u nekom razumnom poslovnom razlogu nego u činjenici da su ti neki forumaši uložili u rudnik umjesto u Solanu, pa sada osjećaju da su se zajebali jer je Solana počela dijeliti dividendu, a rudnik još nije. I misle da im je za to kriva Solana i Šišedžam. Solana je privatna firma baš kao i Šišedžam, a privatnici sigurno neće držati broj zaposlenih veći nego što im treba, i oni sa tim optimalnim brojem zaposlenih prave manju dobit po zaposlenom od rudnika koji ih ima više nego što im treba (prema tvrdnjama samih tih forumaša). I onda ti forumaši ovdje siju nebuloze i kukaju kako ih neko pljača usmjeravajući ljutnju na Solanu i Šišedžam. Idiotluk...

A ja lično uopšte ne mislim da je ulaganje u rudnik promašaj pogotovo ko ga je kupovao u ranijim godinama po cijenama između 10 i 30 KM, a takvih je pretpostavljam ovdje dosta. I sam razmatram ulazak u dionice rudnika nekad u budućnosti kada mi to cash flow dozvoli i ukoliko mi cijena u tom momentu bude prihvatljiva... Taman nekad prije nego počnu dijeliti dividendu... ;)
panzer

Post by panzer »

Svaka firma ima svoje specifičnosti i ipak treba što više informacija sakupiti da bi se racionalno ulagalo.

Dionice i Solane i Rudnika soli imaju trend rasta. Nije ista brzina ali je pozitivni trend. ( jedino turski ulagači nisu zadovoljni sa dionicama Šišedžama).

Solana je već odradila dobar rast i bilo je zasluženo nakon početka redovnije isplate dividende. Ali ni rudnik soli nije ostao bez rasta cijene dionica.On je meni u ovom ciklusu ulaganja bio zanimljiviji. Možda više rizikujem ali procjenjujem da će lakše dionice rudnika ostvariti 150% rasta nego Solane.
Primjetan je trend rasta dobiti a čini mi se da će i ove godine biti nastavljen. Danas sam malo putovao pa vidim i Soda Lukavac a i Solana rade "punom parom" iako je nedelja.

Kada kažu, smanjuje se broj firmi odnosno dionica koje imaju potencijal rasta ove-RST su među prvima.

Kada firma godinama dobro zarađuje prije ili kasnije se pozitivno odrazi na dionice.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Ma naravno. O tome sam već iznosio stav. Solana je počela ozbiljniji rezultat praviti unazad desetak godina, a rudnik tek zadnje tri godine. Dok nije Solana počela sa isplaćivanjem dividende mogla se kupiti po 26,5 KM, ja lično sam je ganjao na toj cijeni ali nažalost tada nusam bio uspješan u kupovini. Kasnije je, nakon prve dividende otišla na 40-50, a nakon druge na 70+. Danas je već na 110+ jer već 4-tu godinu ima tačku isplata dividende.

Isto će biti i sa rudnikom. Sada je na cca 35 KM, jer nema dividende. Možda padne i do 30 KM. Ali, prve godine kada isplati dividendu recimo 2 KM, otići će rudnik na 50 KM najmanje, a ako bi nastavio sa dobrim rezultatima i dividendom poslije toga, biće kao i Solana 100+. Ali treba biti strpljiv i nadati se pozitivnom razvoju događaja. Jer neće dividenda vjerovatno još par godina ići i nema garancije ni kasnije da će je biti, ali zato je sada cijena niža od one koja bi mogla biti. Ali ako je bude i kada počne, tada će svi poletjeti tamo i podići cijenu u nebesa. Zato treba razmotriti je li nekome prihvatljiv taj rizik da uloži pare u nešto što mu sada ništa ne donosi, ali u budućnosti možda hoće. Jer može se u budućnosti ovo oko rudnika razigrati i dobro i loše. Dobro kao u slučaju Solane ili loše kao u slučaju Elektroprivrede. Jbg, na neke stvari čovjek nema utjecaja i zato i govorimo o tome koliko je ko spreman preuzeri rizika...
Post Reply