Elektroprivreda BIH

skakavac_33

Re: Elektroprivreda BIH

Post by skakavac_33 »

Kad sve faktore i cinjenice uzmemo u obzir, dodjemo do toga da nasa Elektroprivreda moze biti bukvalno gigant pod uslovom da je vodjena na pravi nacin i da ih politika ne ogranicava i ne podlijeze pritisku „zelenih politika“ sa zapada.
panzer

Post by panzer »

Može biti gigant da nema tih faktora. A onda bi mi pričali o ciljanoj cijeni od 150 KM ili 200 KM po dionici u slučaju neke euforije na berzi jer bi tada početna cijena rasta bila 100 KM kao neka konzervativna.

A sada se premišljaju da li kupiti na 13 ili 14 KM odnosno da li sve prodati na 16 KM iako ciljana cijena treba biti 70 KM.
energ-tel

Post by energ-tel »

montypython wrote: 29 Sep 2021, 09:38
panzer wrote: 28 Sep 2021, 21:18 Prema Bloombergu, njemačke termoelektrane u zadnjih nekoliko sedmica ostvaruju između 40 i 50 eura dobiti po MW.

Biće zanimljivo vidjeti izvještaj naše proizvodnje za septembar.
Pa evo možda se može probati onako najgrublje. Ako se pogleda izvještaj od Nosbih-graf potrošnje, skoro svaki dan po cijeli dan postoji značajna razlika između ostvarene proizvodnje i ostvarene potrošnje. To ide od 100njak Mw do nekoliko stotina po satu. Ako uzmemo, konzervativno da u prosjeku ima 10 ak sati kad je ta razlika 200 MW (trenutno je preko 500) onda je to dnevno 200x10=2000 MWh. Neka pola od toga otpada na JPESR to ispada 2000 MWh X 50 E/MWh. To je milion eura na dan ili 2 miliona KM dobiti na dan. Ne znam da li se to ovako računa neka me ispravi neko ko je možda direktno u tome, ali meni ovako ispada. Znam da cifra izgleda nevjerovatna ali i vremena su takva.
A "TE Stanari" 300 MW - 2000 GWh godišnje?!
Ako se netko pozabavi mjesečnim izvještajem proizvodnje neka to napravi ozbiljno!
montypython

Post by montypython »

A "TE Stanari" 300 MW - 2000 GWh godišnje?!
Ako se netko pozabavi mjesečnim izvještajem proizvodnje neka to napravi ozbiljno!

Ma slažem se ja sam to brzinski, zato sam i postavio da provjerim cifru koja mi je prevelika, ali sigurno ima neko iz struke ko zna koliko na sat trenutno ko izvozi, odnosno koji je % JPESR u tih nekoliko stotina MW na sat. Neko je čak rekao da je nešto u RS trenutno u remontu tako da možda JPESR izvozi glavninu. Vidim da sam ja na brzinu pomnožio pa je ispalo milion eura dnevno a trebalo je 100 hiljada, međutim i dalje je cifra ogromna i veća od dosadašnjih dobiti firme. Vidim da svakog dana razlika proizvedenog i potrošenog bude i preko 400 MW po satu nekoliko sati, pa čak i preko 600. Međutim ne razumijem to za Stanare, koja je poenta tih 2000 GWh?
panzer

Post by panzer »

2000 MWh po 50 EUR je 100.000 EUR a ne milion.

Nevezano za to, treba pogledati zvanične podatke izvoza a one su 475 miliona KM za 8 mjeseci odnosno skoro 2 miliona KM dnevno.

A što se tiče grube računice može ovako:
Danas će razlika biti oko 7000 MWh po 50 EUR je 684.000 KM ekstra zarade za jedan dan. Ako se pretpostavi da će narednih 90 dana odnosno do kraja godine imati istu prodaju onda je to 61 milion KM dodatne zarade.
A hoće li je i ko će inkasirati saznaćemo krajem novembra ili početkom decembra.
energ-tel

Post by energ-tel »

panzer wrote: 29 Sep 2021, 21:02 2000 MWh po 50 EUR je 100.000 EUR a ne milion.

Nevezano za to, treba pogledati zvanične podatke izvoza a one su 475 miliona KM za 8 mjeseci odnosno skoro 2 miliona KM dnevno.

A što se tiče grube računice može ovako:
Danas će razlika biti oko 7000 MWh po 50 EUR je 684.000 KM ekstra zarade za jedan dan. Ako se pretpostavi da će narednih 90 dana odnosno do kraja godine imati istu prodaju onda je to 61 milion KM dodatne zarade.
A hoće li je i ko će inkasirati saznaćemo krajem novembra ili početkom decembra.
Po meni podaci izvoza (KM) nisu mjerodavni jer su TE Stanari najveći izvoznik.

Količina mjesečno izvezene el. energije za svaku od tri elektroprivrede u BiH može se izračunati na osnovu podataka NOS-a za tokovi električne energije na prijenosnoj mreži BiH za određeni mjesec:

Izvezena količina energije „elektroprivrede“ = {Injektovanje električne energije u prijenosnu mrežu po elektranama (zbroje se sve elektrane te „elektroprivrede“)} - {Preuzimanje električne energije sa prijenosne mreže (Distribucija + Direktni potrošači – Elektrane, preuzimanje }

Da li netko zna drugi način određivanja mjesčnog izvoza el. energije određene elektroprivrede?
panzer

Post by panzer »

Ovih 475 miliona KM što sam ja spomenuo je podatak agencije za statistiku. A oni to evidentiraju u valuti a ne u količini.

Mislim da su tri elektroprivrede direktni izvoznici u minimalnom procentu, jer da jesu veliki izvoznici ne bi smo imali ovoliko firmi koje su sada pravi izvoznici iz BIH:

Alpiq Energija BH d.o.o.
Danske Commodities BH d.o.o.
EFT d.o.o. Bileća
EFT d.o.o. Stanari
EZPADA d.o.o. Mostar E
GEN-I d.o.o. Sarajevo
HEP -Energija d.o.o.
HSE BH d.o.o.
LE TRADING BH d.o.o.
Petrol BH Oil Company d.o.o.
Erdal d.o.o.

Ono što ne znamo je po kojoj cijeni i za koje periode se prodaju viškovi struje ovim trgovcima jer oni ustvari izvoze tako tek sa krajem godine možemo znati kakav će biti konačni rezultat.
beka26

Post by beka26 »

Španija i Portugal pretekli Italiju.
Ipak Talijani imaju jeftin izvor struje na Balkanu
odakle mogu da uvoze. Spašava ih podvodni kabal. :P
energ-tel

Post by energ-tel »

panzer wrote: 30 Sep 2021, 12:28 ...
Ono što ne znamo je po kojoj cijeni i za koje periode se prodaju viškovi struje ovim trgovcima jer oni ustvari izvoze tako tek sa krajem godine možemo znati kakav će biti konačni rezultat.
Cijenu nikada nećemo ni znati ali bitno je da znamo količinu izvezene el. en.
Ja sam svojevremeno izračunao da "Elektroprivreda RS" godišnje izveze ~1.000 GWh, za EPBiH nisam računao.
montypython

Post by montypython »

indikator wrote: 04 Sep 2021, 08:11 1.9. u 11 30h je blok 7 TE Kakanj bio na mrezi, ulazak bloka je prosao bolje nego sto je itko ocekivao. Trenutno su sva tri bloka u pogonu cca 450MW a TE Stanari su izasli iz pogona radi remonta koji ce trajati 45 dana, kinezi dosli radi radova oko turbine, ovaj moment bi mogla iskoristi EPBiH da dobro unovci svoje kapacitete ako cijena el.energije ostane visoka.
Podsjećam na ovaj post od 04 09. Ako je ovo tačno da je u TE Stanari remont koji traje 45 dana i ako je to još u toku onda Stanari uopšte ne učestvuju u izvozu trenutno. A trenutno je razlika proizvodnje i potrošnje na nosbih cca 400 MW. Hajde po redu, da utvrdimo prvo da li je ovo tačno tj da li Stanari uopšte rade sada. A onda ako ne, ko uopšte može imati toliki višak? Po meni nema ko nego EPBiH.
Post Reply