Elektroprivreda BIH

Sitna buranija

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sitna buranija »

https://www.klix.ba/scitech/nauka/u-evr ... /200328068

Gledam ove karte i kontam gdje je to strašno zagađenje iz Tuzle kojim trujemo pola Evrope. Pa kod nas je zagađenje na istom nivou jer svi veliki zagađivači rade bez prekida u punom kapacitetu i opet je manje od zagađenja u Italiji i drugim dijelovima EU a koje se smanjilo bar 3 puta. Što ne objasni energetska zajednica kako je ovo moguće? Lažovi...
panzer

Post by panzer »

Ovo bi se dalo spustiti na 9 KM.
potisak

Post by potisak »

Sitna buranija wrote: 29 Mar 2020, 21:54 ... Što ne objasni energetska zajednica kako je ovo moguće? Lažovi...
Pametnom je jedna dosta ...
Kada bi struja poskupila samo 10% ( a morati će ) to bi bilo 10 KM više na dividendu po dionici, a ako bi neki stranac kupio našu struju koju može prodavati i 500% skuplje u Evropi nego kod nas to bi mu bilo 500,00 KM više dividende po 1 dionici. E eto zato su lažovi jer žele doći do našeg bogatstva uz pomoć političkih i drugih izdajnika i to po mizernoj jeftinoj cijeni, a vidimo da u tom slučaju bi jedna dionica vrijedila 500KM * minimum 10 godina = minimum 5.000,00 KM za jednu dionicu.
Damirko

Post by Damirko »

@monty i panzer

Trenutno na 12,60, uz porast 13,31%.
Dakako da je manipulacija.

PS Neki dan sam čitao postove i vaše i svoje iz 2010. pa i na ovu temu. Interesatno je...
montypython

Post by montypython »

Damirko wrote: 30 Mar 2020, 13:49 @monty i panzer

Trenutno na 12,60, uz porast 13,31%.
Dakako da je manipulacija.

PS Neki dan sam čitao postove i vaše i svoje iz 2010. pa i na ovu temu. Interesatno je...
Ma naravno da jeste ko bi prodao 14 komada za -20% spustivši par maraka bez potrebe. Znači taj pad nije realan. A ovo danas, ja vjerujem da to još nije onaj kupac kojem se štelilo, premala mi je količina. Vjerovatno je neko skontao da je cijena povoljna i da teško da će biti povoljnija ikad i uletio dok nije počeo veći rast (čim gu.onja kojem se šteli kupi ono što mu se poklanja). Imajući u vidu da je nominala 72, knjigovodstvena još viša, da firma konstantno ima dobit, da je prilično izvjesna podjela dividende, ovdje se nema šta misliti. Ako bude dividenda od recimo 3 po dionici to bi bio povrat na ovu cijenu 23-24 % ( i to trenutno a taj povrat bi dobio držeči pare u banci jedno 15 godina). Čak i da ne bude dividende ova cijena dugoročno gledano je ekstrapovoljna i sumnjam da može nešto puno niže i ako da, onda samo vrlo kratkoročno, ali čim stane prodaja od BiGA ili ko već prodaje, može biti puno puno viša. Lično mislim da neće ovo dugo biti ispod 20 a gdje će završiti vidjećemo.
montypython

Post by montypython »

A vrlo je slična priča i za BH Telecom. Blizu je višegodišnjem minimumu i bez obzira što dobit nije kao nekad ipak je povrat pri ovoj cijeni vrlo solidan. Ne znam ima li šta za podjelu dividnede ako je bude, ali i bez nje nema puno ovakvih prilika na SASE, sticajem ovih vanrednih okolnosti. Imam neki osjećaj da čim haos sa koronom prođe ode ovo na više nivoe.
panzer

Post by panzer »

Opet redovni nalozi po 1000-2000 komada. Ako fondovi nastavljaju prodavati sad bi im trebalo oboriti cijenu na 4-5 KM pa ako hoće da prodaju neka prodaju. Ne treba ni muji dati da izvlači pare.
one

Post by one »

sta ako dodje vrijeme kad mmf i drugi kreditori(koji sad dijele vrecama posebno najdrazim musterijama sa velikom administracijama) zbog svojih mogucih problema pocnu prodavati svoja potrazivanja od drzava nekim drugim privatnim korporacijama ili bankama. e te nece interesovati koliko je ljudi na budjetu neko el.sektor i sl.
panzer

Post by panzer »

Slomiše te teorije zavjere.
Ništa se još nije desilo a kamoli da neko priča o stand-by aranžmanu koji bi imao uslovljanje a ti si već i MMF doveo u bankrot i prodao ga privatnim korporacijama (koje eto nisu propale).
brzi

Post by brzi »

Mislim da se malo previše dramatizuje situacija.
Radi se privremenom zaustavljanju ili smanjenju privrednih aktivnost.
Neće nestati ni mašine ni tehnologije ni know how.
Smanjila se i potrošnja, zaduženost ne bi trebala imati značajniji rast. Većina kako pravnih tako i privatnih lica ovaj period finansira iz rezervi.
Ne treba zaboraviti ni da smo donedavno plivali u rekordnoj štednji i neplasiranim sredstvima.
Sve će biti OK.
P.S.. Prihodi od indirektnih poreza u prva tri mjeseca veći za 59 miliona KM i mart (iako su trgovine osim prehrambenih proizvoda bile zatvorene skoro pola mjeseca) jači za 23 miliona KM.
Last edited by brzi on 01 Apr 2020, 12:49, edited 1 time in total.
Post Reply