ZIF-ovi

mendo

Re: ZIF-ovi

Post by mendo »

čija je to firma?
panzer

Post by panzer »

insider

Post by insider »

Da konacno i mi docekamo da BH firma preuzme upravljanje drustvom za upravljanje od Slovenaca.....samo naprijed
lancer

Post by lancer »

Novi pravilnik od 31.7.14 o dozvoljenim ulaganjima i ogranicenjima ulaganja zif-ova, donosi dosta novina.
Izmedju ostalog fondovi mogu kupovati dionice drugih fondova samo ukoliko dostupni pokazatelji o poslovanju zif-a potvrdjuju povecanje neto vrijednosti imovine, kroz porast vrijednosti ulaganja i ostvarene pozitivne rezultate zif.
Posto znamo situaciju kod nas onda to vise nece biti moguce. Detaljnije su obradjeni i drugi aspekti ulaganja.
Zanimljivo je i to dufovi moraju u roku od 3 mjeseca napraviti plan za uskladjivanje imovine zifova koja je ranije stecena u roku od 3 mjeseca te uskladiti imovinu u roku od 12 mjeseci.
panzer

Post by panzer »

Šta znači uskladiti imovinu.
lancer

Post by lancer »

Znaci da moraju imovinu ZIFova svesti na dozvoljenu prema Zakonima i pravilnicima. Sto znaci ako su npr. vlasnici drugog fonda koja konstantno iskazuje gubitak takvu imovinu moraju prodati. Vrijedi i za sva druga ulaganja fonda koja nisu u skladu sa dozvoljenim ulaganjima u skladu sa Zakonom i pravilnicima.
lancer

Post by lancer »

Evo ako koga zanima (znam da nije FDS niti BSNL) :

Image
Image
Image
proleter

Post by proleter »

Konačno da neko nešto o ovome progovori :
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/23279 ... a-BiH.html
mendo

Post by mendo »

lancer wrote:Znaci da moraju imovinu ZIFova svesti na dozvoljenu prema Zakonima i pravilnicima. Sto znaci ako su npr. vlasnici drugog fonda koja konstantno iskazuje gubitak takvu imovinu moraju prodati. Vrijedi i za sva druga ulaganja fonda koja nisu u skladu sa dozvoljenim ulaganjima u skladu sa Zakonom i pravilnicima.

Dugoročno je to svakako dobro. Ali kratkorocno se bojim, da će to iskoristiti, da neke akcije fondova prodaju povezanim licima po niskim cijenama. Šta mislite?
montypython

Post by montypython »

mendo wrote:
lancer wrote:Znaci da moraju imovinu ZIFova svesti na dozvoljenu prema Zakonima i pravilnicima. Sto znaci ako su npr. vlasnici drugog fonda koja konstantno iskazuje gubitak takvu imovinu moraju prodati. Vrijedi i za sva druga ulaganja fonda koja nisu u skladu sa dozvoljenim ulaganjima u skladu sa Zakonom i pravilnicima.

Dugoročno je to svakako dobro. Ali kratkorocno se bojim, da će to iskoristiti, da neke akcije fondova prodaju povezanim licima po niskim cijenama. Šta mislite?
Dobro je da se o ovoj temi uopšte govori. Dugoročno je svakako dobro a ne znam da li se moze iskorisititi da se prodaje povezanim licima po nizim cijenama. Volio bih da regulacija krene više u smjeru DUFova i ogranicenja smanjenja naknede DUFovima sa sadašnjih vrtoglavih iznosa na primjerenije a to je po meni desetina od sadašnje vrijednosti) jer se dašava da fondovi koji nisu nikako ili skoro nikako trgovali u toku godine i nisu ostvarili nikakav napredak isplacuju DUFu svu dividendu iz prethodne godine, a ne bi me cudilo da moraju prodavati dionice iz portfelja da to namire. Po meni, nakanada za upravljanje ne bi trebala biti vezana za neto vrijednost fonda, nego za uspješnost poslovanja ili čak za dividendu koju ZIF isplati svojim dioničarima. Odnosno nema dividende dioničarima ZIFa nema je ni DUFu jer je upravljanje bilo loše. Prosto. A i to bih ograničio tako da ta nakanada DUFu ne može biti veća od npr 0,5 % neto vrijednosti ZIFa ili još niže, a ne kao dosad nevjerovatnih mislim 3%. O ovome smo dosad mnogo puta govorili ali nažalost stara praksa se i dalje nastavlja, očito je da su lobiji DUFova jaki.
Što se tiče ovoga što Jerlagić govori o Agenciji za kontrolu rada ZIFova i izmjenu zakona o investicionim fondovima svakako pozdravljam, stvar zvuci fenomenalno, s tim da ovo gore sa ZIFovima ne bude preskočeno tj izmjene ne budu kozmetičke. Sve što im treba je da pročešljaju postove na ovoj temi.
Ono što mi se ne sviđa u Jerlagićevom intervjuu je kad kaže da mali dioničari moraju da se "probude" da budu aktivniji i sl. Svakako da bi trebali ali to ne rješava problem suštinski. Ovdje je problem u regulaciji i sistemu. Ne može penzioner sa o,oooooo1 % dionica koji ne zna ni da ih ima povesti rat sa organizovanim kriminalom. Ako je država omogućila DUFu da uzme 2 miliona dividende godišnje iz ZIFa LEGALNO na ime naknade, šta će tu promijeniti mali dioničar?
Pozitivna izmjena ovdje bi izazvala tektonske promjene na SASE. Kad bi fondovi počeli kupovati investirati ne bi više bilo moguće šteliti kurseve dionica kao sad npr kad Bosnalijek stoji na 9.7 a svi znaju da vrijedi iznad 20. Pravi fondovi bi se jednostavno nadmetali da ga kupe i cijena bi došla na realnih recimo 20 ili više za 3 dana. Isto bi bilo i sa svim ostalim dionicama.
Post Reply