Elektroprivreda BIH

beka26

Re: Elektroprivreda BIH

Post by beka26 »

Koja je to brokerska kuca. Pokusaj to dobiti napismeno da nece. A teledigital ko ves masina i niko nista.
panzer

Post by panzer »

Raiffeisen.

Kaže može, ali stavi nalog sa diskrecijom pa ako bude kakav nalog onda ćeš ti biti prvi. Do tad će nalog prikazivati sa kupovnom cijenom po 10 i nešto.
I kako bi onda neko i razmišljao da proda ako vidi da su svi kupovni nalozi po 10 KM.

A za ovaj od prodajni od 12,99 neće ni da razmišljaju. On ne postoji.
pifkolektor

Post by pifkolektor »

Netko bi mogao gadno nagrebusiti treba sve mailove poslati komisiji za vrjednosne papire a sa snjihovim obrazlozenjem na sud jer oni nemaju pravo odredjivati tko ce kakvu transkaciju napraviti ispada da oni manipuliraju sa cijenom!!
Last edited by pifkolektor on 15 Jan 2019, 14:06, edited 1 time in total.
panzer

Post by panzer »

Ništa, evo ovako.

Stavljam kupovni nalog na 12,5 KM sa diskrecijom a ako je neko voljan može neku količinu prodati po 12,5 KM.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Budite oprezni, da ne uzmu ovu vašu komunikaciju sa formu i optuže vas za manipulaciju na tržištu. :) Kod nas je to vjerovatnije nego da bilo ko od ranije spominjanih muljatora bude optužen za bilo šta...
panzer

Post by panzer »

I o tome sam razmišljao. Da ne bude: ko je ovaj što poziva na rast cijene. Oduzmite mu dionice.

Sad, i ja bih volio da kupim po 10 KM ali nema. A prije mene bar 130.000 KM čeka da kupi dionice tako da ja nemam šanse da kupim.

Obzirom da znamo kako je JPES poslovala prošle godine, tj. da je već sad sigurna dobit od 59 miliona KM i na tržišnu cijenu od 11 KM imamo P/E omjer od oko 5,5 to znači da je 11 KM vrlo prihvatljivo za kupovinu. Isto tako nabava 11,5 KM ili 12 KM ne mijenja značajno prihvatljivost kupovine.
Bar meni.
Za razliku od BH Telecoma i Cementare Kakanj, firmi koji isto tako imaju visoke dobiti. Kod njih je P/E preko 10.
Ali i dalje "ružno pače" ima tržište sa više potencijala od pomenute dvije firme. Skoro monopolsko tržište, i dalje ima viškove struje, rudnike su nafilovali ulaganjima(585 miliona KM) pa ovi više neće imati obraza da traže direktno. Za nove centralne imaju kredite sa grace periodom a sa druge strane imaju godišnje neto prilive veće od 200 miliona KM.

I kad ja sve to smatram dobrom kupovinom i po većoj cijeni od trenutne tržišne, onda kažu manipulišeš cijenom.
beka26

Post by beka26 »

Stavljam kupovni nalog na 12,5 KM sa diskrecijom a ako je neko voljan može neku količinu prodati po 12,5 KM
NIje mi jasno što nisi kupovao kad je bilo 8, 9, 10 KM. Mani se izvještaja , većina ih je
naštimana i lažna. Ja sam uspio kupiti 100 kom. čak po 7,20, ne znam jel išlo jeftinije.
panzer

Post by panzer »

Nisam kupovao zato što sam jedan dio sredstava držao u Sarajevo osiguranju. I sad kada sam stavio na papir kakav je potencijal ovoga, kako finansijski tako i tržišno(omjer potražnje i prodaje), onda sam se odlučio prebaciti. Tamo još ne očekujem ništa. A pogotovo sa ovakvim brokerima nema šanse da cijena naraste jer i tamo rade iste stvari.
beka26

Post by beka26 »

Obzirom da znamo kako je JPES poslovala prošle godine, tj. da je već sad sigurna dobit od 59 miliona KM i na tržišnu cijenu od 11 KM imamo P/E omjer od oko 5,5 to znači da je 11 KM vrlo prihvatljivo za kupovinu. Isto tako nabava 11,5 KM ili 12 KM ne mijenja značajno prihvatljivost kupovine.
Bar meni.
Za razliku od BH Telecoma i Cementare Kakanj, firmi koji isto tako imaju visoke dobiti. Kod njih je P/E preko 10.
Ali i dalje "ružno pače" ima tržište sa više potencijala od pomenute dvije firme. Skoro monopolsko tržište, i dalje ima viškove struje, rudnike su nafilovali ulaganjima(585 miliona KM) pa ovi više neće imati obraza da traže direktno. Za nove centralne imaju kredite sa grace periodom a sa druge strane imaju godišnje neto prilive veće od 200 miliona KM.

I kad ja sve to smatram dobrom kupovinom i po većoj cijeni od trenutne tržišne, onda kažu manipulišeš cijenom.
Ma samo jedna termoelektrana (ili hidro) vrijedi 500 mil. KM , a di je ostalo. Plus rudnici, mehanizacija, nekretnine itd.
Sve je vlasnik PRAVNA OSOBA EP (koja je na nečiju žalost DD) . Čekaj da krenu masovno praviti punionice za električna
vozila, i dok država uvede subvencije za iste ( a uvest će). Zar niste primjetili da "neko " hoće da "utopi" INA-u Hrvatskoj državi, a da se dokopa HR. Elektroprivrede.
panzer

Post by panzer »

Dobro sad. Knjigovodstvene vrijednosti možemo zanemariti.

Direktni faktori trenutno puno veći uticaj. Davno su izmirili teret prijeratnih obaveza, pa su došli rudnici da traže svoje-te su i oni podmireni, pa su im stavili Aluminij za vrat i to je na kraju završeno i na sve te obaveze firma isplati dividende 2,2 KM po dionici. Svi smo bili ubijeđeni da nema šanse da se nešto isplati ali su to uradili a ona firma koja je mogla davati pare za sve obaveze koje joj je država objesila na vrat i na kraju još isplatiti dividendu znači da ima žestoki neto priliv. I to se pokazalo.
Šta sad kad su se skoro svi koji su muzli EP ispucali a prodajna cijena za instranstvo ostaje visoka. I vjerovatno će još par godina biti povoljna za prodavače. To znači da JPES ostaje da dobitima znatno većim od dosadašnjih.
Post Reply