Dolaze nam polako investitori i na nase trziste:
http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... ktro+grupe
Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
Dolaze,dolaze....
I samo u elektrogrupu vjeruju. Tu je potencijal. Šteta što nije otkrila vlašićki zrak. Tek onda bi svu ušteđevinu prebacila gore.
I samo u elektrogrupu vjeruju. Tu je potencijal. Šteta što nije otkrila vlašićki zrak. Tek onda bi svu ušteđevinu prebacila gore.
Nadam se da ti je ovo ironija.leon wrote:Dolaze nam polako investitori i na nase trziste:
http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... ktro+grupe
Ovdje se nazire klasični Hrkaćevski rukopis (Osijek ?).
SASE je počelo da snažno konkurira praonicama novca sa Malte, Kajmanskih otočja, Vaduza.
A BiH je postala centralno-afrička banana (šljiva) (para)državica.
interesantno bi bilo znati, kome su (prinudno) prodali te dionice po toj cijeni - predpostavljam, da neko nije izmirivao obaveza na kredit
-
Vidim da je ovo prisilno preuzimanje dionica od strane većinskog vlasnika pri 95 % postalo vrlo popularno. Evo ih tri odjednom na "novosti emitenata" na SASE, uključivo jedno od FDSa. Ne znam samo što se naslovljava kao "ponuda" kad mali dioničari nemaju nikakvog izbora. Bolje bi bilo reći "prinuda".
Ova trgovina Prehrana prometa mi tukne na Binga.
ZIF Naprijed i Bosna auto (koje je opet u dobrom dijelu u vlasništvi Naprijeda) značajni dioničari, tu je i Lilium Selimovićev, sve povezano...a marketima se pojavio srijemoš sa Bingovim logom.
Tukne na srijemoš
ZIF Naprijed i Bosna auto (koje je opet u dobrom dijelu u vlasništvi Naprijeda) značajni dioničari, tu je i Lilium Selimovićev, sve povezano...a marketima se pojavio srijemoš sa Bingovim logom.
Tukne na srijemoš
Bimal, odnsono njihova kompanija iz Dubaija STUDEN MIDDLE EAST DMCC je kupila vecinski paket u ZGP-a od BIG-a?
Razlog?
Razlog?
-
Dobro pitanje. Koliko vidim kupljeno je i više od BiG ovog udjela (cca 25%), preko 50%. Možda ima neki sasvim konkretan i prozaičniji razlog na znam ali mogu samo nagađati. Cijena je vidim 1,2 10 % od nominale. ŽGP je naša najjača firma što se tiče tehnologije u građevini i know how, međutim nije se baš obogatila radeći sa Euroasvaltom kao podizvođač. Sad je zatišje na autoputu ali sprema se drugi val gradnje (predizborni) i velikih ugovora, moja pretpostavka da ko god dobije moraće uzeti ŽGP za podizvođača ili u konzorcij. Može biti to a može biti i neki prozaičniji razlog tipa da ima neke nekretnine zemljište i sl to ne znam, po ovoj cijeni sve je jeftino.insider wrote:Bimal, odnsono njihova kompanija iz Dubaija STUDEN MIDDLE EAST DMCC je kupila vecinski paket u ZGP-a od BIG-a?
Razlog?
Što se tiče prodavca tj BIGa imam utisak da oni polako čiste portfolio od ovih firmi gdje nema neke dobiti i prelaze na one koje imaju ili mogu imati dividendu u budućnosti. Pored prijašnjih BH Telekoma i T Srpske vidim Bih pivaru dosta namjenske industrije, BNT koji snažno raste, Igman sa velikom dobiti, kojeg mislim da prije nisu imali što znači da su dokupili itd...
Studen Middle East DMCC i Dubajia, tvrtka iz sastava Agrana-Studen Group (vlasnika brčanskog Bimala) postala je najveći dioničar preduzeća ŽGP d.d. Sarajevo nakon što je kupila paket dionica koji je prodala ZIF BIG Investiciona gr., izvještava Indikator.ba.
Studen Middle East DMCC je 11. aprila kupio 434.000 dionica ŽGP-a u vlasništvu ZIF BIG, što predstavlja 24,98 posto od ukupnog broja dionica.
Uz još jedan dio kupljenih dionica drugih dioničara Studen Middle East DMCC došao je do procentualnog učešća u ŽGP-u od 24,97 posto.
Dionice su plaćene po cijeni od 1,20 KM po dionici, a ukupna cijena za kontigent od 449.013 prometovanih dionica iznosila je 538.815,60 KM.
Drugi najvećim dioničar ŽGP-a je Raiffeisen bank BiH (skrbnički račun) sa udjelom od 20,3 posto, a slijede ZIF Eurofond-1 sa 10,8 posto, ZIF Bonus sa 7,8 posto, itd.
Firma Studen Middle East DMCC i Dubajia brine o distribuciji Bimalovih proizvoda na Bliskom istoku.
Studen & CO Holding je međunarodna tvrtka sa sjedištem u Beču koja posluje u 9 zemalja srednje i jugoistočne Evrope, u Brazilu, na Bliskom i Srednjem Istoku.
U BiH je vlasnik brčanske fabrike jestivog ulja Bimal.