Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

panzer

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by panzer »

Evo ga, evo ga...

Selamalejkumalejkumselam i to sve stavljajući ruku na srce. onako u stilu velikih sufija,šemsi tebrizija i ostalih. A iz očiju viri "poštenje" dok "uzvišnog" drže u novčanicima, u raznim apoenima....

7.10.2016 13:49:51

Povodom lansiranja SASE Islamic indexa - u saradnji sa BBI bankom, planiranog za ponedjeljak, 10.10.2016. godine, Sarajevska berza-burza i Bosna Bank International (BBI) održat će zajedničku konferenciju za medije, na kojoj će biti prezentiran zvanični Islamic Index na SASE, te njegov sastav i značaj.

Događaj je planiran isti dan, 10.10. 2016 godine (ponedjeljak), u hotelu Evropa u Sarajevu, u sali Atrijum, sa početkom u 11h.

Predstavnici svih medijskih kuća su dobrodošli.

panzer

Post by panzer »

Nisam zadovoljan ovim "muslimanskim" indeksom.

Samo su T3 i Iris computers ubacili. Razumijem da nema Prehrane, tamo su sad pivske flaše i konzerve ali gdje je Ozon, gdje je Elektrogrupa ....

http://www.sase.ba/v1/Indexi/Sastav_SASE-BBI.pdf
insider

Post by insider »

Te nisu halal:)
panzer

Post by panzer »

Ne znam. Vlašić, ovce, zrak i vidim i dosta turista iz arapskih zemalja gore pa mogao bi Ozon proći a nema ga ni u konkurenciji za ulazak u indeks.
A mogle bi se dobre pare izvući od njih. I ovako se izvlače a zamisli još od arapa pokupit i po višoj cijeni od trenutne.
slucajni prolaznik

Post by slucajni prolaznik »

Po prirodi nisam od onih koji svaku inicijativu" dočekuju na nož "..Islamic index se pokazao kao dobra stvar na nekim tržištima ( osobito je uspješan na LSE ) ...ali kad pogledam ovaj početni index ne mogu a da se ne zapitam tko je po kojim kriterijumima pravio isti ? Jel bila neka javna anketa sa ,sada već ,članicama indexa ? jel pitano za odobrenje za uvrštenje( nisu sve kompanije na spisku državne ) itd itd ..vidim prilično šarolik sastav i značaj kompanija koje su uvrštene ...
panzer

Post by panzer »

Mene više interesuje kako oni misle da je neka firma iz sastava indeksa "šeriatski kompatibilna".

Jedna od najvećih grijehova po tom zakonu jeste naplaćivati zateznu kamatu, nešto što se zove ribaa. A elektroprivrede i telekomi koji su sastavu ovog indeksa jedan dio prihoda imaju upravo od tih zateznih kamata tako da mi nešto ne funcioniše.

"haj ba šta ima veze,neće arapi ni znat"
panzer

Post by panzer »

Ozon,ozon, samo ozon....
Saziva se vanredna Skupština društva “Iris Computers ” d.d. Sarajevo za 27. 10. 2016. godine (četvrtak) sa početkom u 10:00 sati, u prostorijama društva u Sarajevu, ul. Hiseta 6

Za skupštinu je predviđen slijedeći Dnevni red:

1. Izbor radnih tijela skupštine

2. Donošenje odluke o kupovini udjela u drugim privrednim društvima
panzer

Post by panzer »

Da se malo "donavežemo" .....

http://www.akta.ba/bs/Vijest/vijesti/pr ... ine-/70451

I ovaj pasus izgleda najupečatljiviji:
Radna etika i disciplina te države izazivaju divljenje kod Balkanaca.

"Temelj uspjeha zapadnoevropskih zemalja često leži u istančanoj religijskoj pozadini naroda koji naseljavaju te države uključujući i Njemačku. Na primjer, protestantska etika koja nalaže obavezu rada i morala u svim segmentima, što je prouzrokovalo takav odnos prema poslu i prema životu općenito“, zaključuje Smajić.
A šta ovim "selamalejkumalejkumselam" nalaže njihova vjera? Da lažu, varaju, rade sve najgore kako bi koju marku stavili u džep?

Kažu, kvalitetni proizvodi... Ja se trudim da kupujem domaće i među vrlo lošom vispakovom paletom konditorskih proizvoda, redovno sam kupovao mini čokoladice koje su kvalitetom mogle proći. Krajem prošle godine su taj kvalitet čak popravili ali sad su postale vrlo nekvalitetne. Pošaljem mail gospodji zaduzenoj za kvalitet i požalim se, kako na to,tako i na kvalitet čajeva ili čajne ambalaže koje sam ranije koristio pa sam prestao ali nikakvog odgovora. Ništa, nema ona potrebe odgovoriti.
slucajni prolaznik

Post by slucajni prolaznik »

Može li mi netko pojasniti zašto se ovaj islamic index na sase zove SASXBBI ? Hvala.
insider

Post by insider »

panzer wrote:Da se malo "donavežemo" .....

http://www.akta.ba/bs/Vijest/vijesti/pr ... ine-/70451

I ovaj pasus izgleda najupečatljiviji:
Radna etika i disciplina te države izazivaju divljenje kod Balkanaca.

"Temelj uspjeha zapadnoevropskih zemalja često leži u istančanoj religijskoj pozadini naroda koji naseljavaju te države uključujući i Njemačku. Na primjer, protestantska etika koja nalaže obavezu rada i morala u svim segmentima, što je prouzrokovalo takav odnos prema poslu i prema životu općenito“, zaključuje Smajić.
A šta ovim "selamalejkumalejkumselam" nalaže njihova vjera? Da lažu, varaju, rade sve najgore kako bi koju marku stavili u džep?

Kažu, kvalitetni proizvodi... Ja se trudim da kupujem domaće i među vrlo lošom vispakovom paletom konditorskih proizvoda, redovno sam kupovao mini čokoladice koje su kvalitetom mogle proći. Krajem prošle godine su taj kvalitet čak popravili ali sad su postale vrlo nekvalitetne. Pošaljem mail gospodji zaduzenoj za kvalitet i požalim se, kako na to,tako i na kvalitet čajeva ili čajne ambalaže koje sam ranije koristio pa sam prestao ali nikakvog odgovora. Ništa, nema ona potrebe odgovoriti.
Jos neki prozvodi iz AS grupacije su se pogoršali po pitanju kvaliteta, ali znam ljude koji su se zalili i dobili su uredne odgovore da ce kvaliteta biti istrazena.
Post Reply