Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Trebalo bi da se poslovna situacija popravi kada ovi odu. Ali od 2014. cijena dionica nema veze sa poslovanjem.
montypython

Post by montypython »

Zato i rekoh da ovaj što rasprodaje nema još puno mislim ispod sto hiljada kom a možda i niže, račuanao sam jednom. Moguće i ispod 70 hiljada. A da li će SBiH doći ovo što kaže Skendi, gledao sam i ja isto gostovanje mislim da je Efendić rekao da ga više interesuju resori energetike i saobraćaja nego premijerska funkcija i funkcije inače, mada nije rekao da odbacuje. Jeste, kritkovao je pomenute što ne znači da neke koalicije neće biti. Ne mislim pritom na državni nego federalni nivo. Npr SDA+SBIH+recimo HDZ ili neka kombinacija sad DFom i NIPom. Sve osim sa SDP sa kojima sumnjam da će iko, meni liče na političke mrtvace ali možda griješim.
Skendi122

Post by Skendi122 »

Covic je jako dobar sa Niksicem i gurace njih u federalnu vladu, e sad pitace se nesto i sda, vidjecemo. Licno bih volio da Efendic udje u vlast i mislim da bi sigurno ucinio nesto dobro za epbih ako bi dobio energetiku. Nadam se da grijesim ali mislim da Covic nece htjeti sa njim ni ma federalni ni na drzavni nivo vlasti.
panzer

Post by panzer »

montypython wrote: ↑11 Oct 2026, 18:44 Zato i rekoh da ovaj što rasprodaje nema još puno mislim ispod sto hiljada kom a možda i niže, račuanao sam jednom. Moguće i ispod 70 hiljada.
Pa eto. Neka se spusti na 6,5 KM da " dogovorimo posao" i svako zadovoljan.
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Znači slavimo ako SBIH uđe u vlast i uzme resor energetike.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

montypython wrote: ↑11 Oct 2026, 17:15 Ne bih ja negativnosti vezivao (samo) za koncern a pogotovo ne za Heću koji je za Lakića profesor logike i organizacije. Stvar je u provedbi i stručnosti. Koncern je formiran još 2011. Tada je proizvodnja uglja bila oko 5,5 miliona tona. Nakon toga, to jest NAKON formiranja koncerna proizvodnja je RASLA da bi 2016 bila rekordnih 7,14 miliona tona. Nakon toga polako pada ali su količine još uvijek veće (cca 6 m tona) nego one prije koncerna. Da bi katastrofalan pad počeo tek od 2022. 2023 g 5,4 2024 5,2 m tona a 2025 4,8 m tona. Nije dakle problem u samom koncernu nego u tome ko vlada tj upravlja. Kad je pomenut Hećo treba reći da je i najbolji rezulatat EP BiH ikad (dobit 62 miliona KM, polugodišnja 73,4 miliona) ostvaren 2009 g upravo u Hećinom (SBiH) mandatu, direktor je bio Amer Jerlagić (SBiH.
Vratiću se katastrofalom padu proizvodnje uglja od 2023 g. do danas. Funkciju ministra industrije i rudarstva preuzima Vedran Lakić krajem aprila 2023 godine. Ubrzo po imenovanju u julu iste godine ide na sastanak u SAD (zašto???) gdje se sastaje među ostalim sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za energetske resurse, Geoffreyjem R. Pyattom (i ko zna još s kim) a glavna tema te njegove prve posjete SAD-u nakon preuzimanja mandata bila je "energetska tranzicija u Federaciji BiH i strateški projekti". Nakon "instrukcija" se vraća u zemlju i počinje priča o "pravednoj i zelenoj tranziciji", kataklizmični pad proizvodnje u rudnicima kao i o "potrebi za gradnjom južne ineterkonekcije" itd i sl. Da li je instrukcija glasila "gasi rudnike da kreiramo vještačku tražnju NAŠEG gasa a pravdaj to klimatskim promjenama karbonskim otiskom i ruskim uticajem" nikad nećemo znati. Ovih dana vidimo da je u SAD eksplodirala afera i da je "južna interkonekcija" izmišljeni posao koji na Balkanu ugovara među ostalim bivša žena Trumpovog sina i njeni advokati. Bukvalno gđa koju je Trump imenovao ambasadoricom u Grčkoj (tačnije šutirao preko okeana da je skloni jer je Trump Jr našao mlađu) preko jataka kruži Balkanom i pritiska lokalne vođe prijeteći Amerikom da izmišljaju energetake poslove i daju ih njenim favorizovanim jatacima uz golemu zaradu. Kaže ona "svojim biznismenima "Znaš, mogu ti isporučiti svijet. Što i zaslužuješ." te "Zaradit ću ti mnogo je**nog novca." Eto za šta su glasali naši parlamentarci (osim SBiH) i koga će plaćati porezni obveznici iz budžeta FBIH i šta su forsirali svi naši mediji. Bjelosvjetske fufe. Eto šta su ovi na vlasti radili 4 godine i zašto pada proizvodnja.
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/kont ... rS_fldsP2g

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/pric ... /261010177
Slažem se sa Montijem. U principu, stvaranje koncerna je bio dobar potez za budućnost energetskog sektora. Sada su svi stručnjaci koji smatraju da nije trebalo praviti koncern pa bi rudnici valjda bolje radili? Da nisu očuvani rudnici, vjerovatno ni EPBiH ne bi bila očuvana.

Problem za EPBiH i rudnike nekako korespondira sa američkim projektom od najmanje 80 miliona $ "borbe protiv malignog ruskog utjecaja u BiH", a zapravo obaranja SDA i njihovog izbacivanja iz vlasti, kako bi se uklonile sve prepreke za njihove ciljeve čiju realizaciju gledamo zadnjih 3-4 godine i čiju ćemo realizaciju nažalost gledati i u narednom periodu.

Ali boli nas kuvac, oni su naši saveznici :roll:
brzi

Post by brzi »

https://first-energy.net/energieeinkauf ... twicklung/

Tržišna za iduću godinu sad već na 130 eura.

A ne gadi se nikom ni prljava energija.
Da su sad na proizvodnji iz 2020. plivali bi u novcu čak i sa ovom cijenom za domaćinstva. 1 TWh viška bi značio 150 miliona dobiti.
https://seepex-spot.rs/
panzer

Post by panzer »

Sitna buranija wrote: ↑11 Oct 2026, 21:07

Ali boli nas kuvac, oni su naši saveznici :roll:
Ovi banditi koji su prisvojili USA nisu ničiji saveznici. Ali neće ni oni još dugo.
Kao što su domaći ljigavci ostali bez vlasti tako će i banditi.

A treba otići na skupštinu kada budu smjenjivali NO.
Post Reply