Da biće problema sa naftom, zastojima u snabdjevanju, smanjenjem ponude presušivanjem postojećih bušotina (sjetimo se da je shale oil u stvari samo cijeđenje zadnjih kapi iz kamena i da teško da može trajati i 5-10 godina a kamoli duže) itd, samo ne vidim da će solari to nadoknaditi osim simbolično. Kad proizvode u podne struja je džaba kad ne proizvode ekstremno je skupa. I to jer to. Sve govori da će se ugalj dignuti iz pepela ponovo i da će oni koji ga imaju biti kraljevi kao i oni koji imaju naftu i gas. Sve pozitivne vijesti u vezi solara dolaze upravo od onih koji su zaduženi da ih propagiraju, plaćenih think tankova ili od proizvođača istih. Bacaju se šuplje o nekakvim baterijama koji će otkloniti glavni problem a to je skladištenje, međutim taj problem nije riješen i sumnjam da će se riješiti. Da, postoje baterije ali je cijena enormna i ja ne vidim praktičnu primjenu. Bar ne za naših života. I na prvu nije mi logično da se problem nedostatka fosilnih čije su količine ograničene pokušava riješiti baterijama koje se prave od npr litija čije su količine još ograničenije a čak kad ga jednom i iskopaš i napraviš bateriju, broj ciklusa i njenog punjenja je ograničen.
Ne vidim ja kako bi to solari mogli postati glavni nosioci ičega.