Fabrika duhana Sarajevo

slavuj

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by slavuj »

Mada nerado,ipak moram demantirati proletera!
Naime,nije tačno da 11 tisuća glasova uposlenih vrijedi u FDS više od 400.000 glasova Vlade.Tačno je da je nešto više od 12 tisuća glasova uposlenika vrijedilo tada više od 925.000 glasova Vlade. I niko to do danas nije na zakonit način pokušao ispraviti.Treba bilo tko od dioničara podići tužbu zbog neusklađenosti Pravilnika o upravljanju dioničkim društvima ,kao podzakonskog akta,sa Zakonom o dioničkim društvima.I kada bi sud presudio da taj Pravilnik nije u skladu sa Zakonom,onda bi pale i odredbe Statuta FDS donesene na osnovu tog Pravilnika.
Pošto će na sljedećoj skupštini FDS biti usvajanje Statuta radi usklađivanja sa nekim drugim odredbama Zakona ,to je prilika da se iz Statuta izbaci odredba koja nije u skladu sa Zakonom!POšto to Sekretar FDS sigurno neće predložiti,vjerujem da će neko iskoristiti priliku ,usprotiviti se toj odluci o usvajanju Statuta a poslije je na zakonit način poništiti na sudu!Nijedna Vlada to do sada jednostavno nije htjela.A KOMVP,koja je donijela taj pravilnik,uradila je to prvenstveno zbog toga da bi Hasan A.P.Čelam bio u poziciji da stalno bude odlučujući faktor sve dok mu ne porastu novi članovi obitelji pa da i njih zaposli poraznim BSNL ili FDS,kojima je činio kakve usluge ovog tipa!A kako su ovi što biraju novu KOMVP.ne bih se začudio da oni tamo dočekaju i da im unuci trebaju posao!
proleter

Post by proleter »

slucajni prolaznik wrote:Prije svega , drago mi je da si pročitao ..zasigurno , mada ne vjerujem da ćeš priznati , nisi znao da se posve uobičajena praksa u razvijenom svijetu da jedan ( u nekim velikim sistemima -korporacijama ) ili više članova boarda bude iz reda zaposlenika ..ne želim sad lamentirati na temu je li 11 tisuća više od 400 tisuća ( to smo gradivo valjda apsolvirali u prvim razredima osnovnih škola ) ali sam ovo postirao ponajviše iz razloga što ti u zadnjih nekoliko mjeseci ( godina ) vrlo često postavljaš ovakve postove vezano na tematiku gore pomenutu …ne želim i nemam potrebu komentirati utjecaj politike na ovu i druge kompanije jer mi to zasigurno ne utječe na moje investicione odluke ..ako će ti biti lakše , evo reći ću , niti jedna stranka nije niti će donijeti bilo šta dobro kompanijama u kojima ima utjecaj …LP
Ne znam iz čega si mogao zaključiti da ne znam da se u odbore biraju članovi iz reda uposenika, ali ovdje se radi da takav ima više prava glasa nego predstavnik kapitala koji ima 40 puta više glasova.
A kada već govoriš o tome da pišem kritički o uticaju politike na tržište kapitala, moram reći da sam i ja primjetio da ti obično indirektno braniš upravo ovu garnituru na vlasti (HDZ-SDA).
Čak i tvoj ironični "nick name" govori o tvojoj političkoj orijentaciji. Nema potrebe da dalje smaramo učesnike foruma svojim osobnim oprijedeljenjima, jer se nikada nećemo složiti ni pomiriti.
Jer ja nisam vaš, nisam vaš od glave do pete, moji su dobili '45.
slucajni prolaznik

Post by slucajni prolaznik »

"Čak i tvoj ironični "nick name" govori o tvojoj političkoj orijentaciji. Nema potrebe da dalje smaramo učesnike foruma svojim osobnim oprijedeljenjima, jer se nikada nećemo složiti ni pomiriti.
Jer ja nisam vaš, nisam vaš od glave do pete, moji su dobili '45."
S ovim si maestralno zaključio našu svaku dalju polemiku ..u pravu si ..kad bolje razmislim ipak nije loše držati se one :Bolje je šutjeti i biti smatran budalom nego progovoriti i odstraniti svaku sumnju.:-)
Sretno tebi u nove proleterske pobjede ...
Shahab

Post by Shahab »

slavuj wrote:Evo jedan prijedloga za Vladu kako da bar malo lakše otaljava obaveze sa manje svakodnevnog ovolikog zaduživanja kroz prodaju dužničkih papira!
Vlada treba jednostavno uzeti ono malo svojih para što ostane iza rastrošnih menadžera društava u kojima Vlada ima svoje dionice.
Konkretno,radi se o dobit Bosnalijeka i neraspoređenoj dobiti FDS iz ranijeg perioda!
Iz Izvještaja o poslovanju vidi se da tamo ima dovoljno i gotovine kojom bi se mogla isplatiti dividenda u Bosnalijeku 1 km po dionici a u FDS čak 10 km po dionici.Ako to Vlada predloži na predstojećim skupštinama može to i izglasati uz pomoć malih dioničara,bez ozira na ojačavanje dioničara na skrbnicima,a koji su tradicionalni saveznici menadžmenta.Vlada bi dakle na taj način mogla doći do oko 7 miliona km,što i nije mali iznos za budžet.
S druge strane ,ublažili bi nonsen u činjenici da prodaje 10 km za 5km.Nema dakle nikakvog valjanog razloga da to ne uradi.A ako ovi ,mislim na menadžmente,ustvrde da to društva ne mogu podnijeti,onda Vlada može opet uz malu pripomoć malih dioničara,zahtjevati reviziju po revizorskaoj kući koju ne odabere menadžment!I vidjeti jesu li ti izvještaji valjani ili su samo pokriće za visoke bonuse uprava i Nadzornih odbora.
Čekat će mo reakciju!I svakako će mo ih pitati javno zašto to nisu uradili!
gosp. Slavuj ovo je korektna i konkretna ideja koju bi trebalo Vladi predložiti u formi dopisa, o istom obavjestiti javnost.
one

Post by one »

skrbnicki se igraju sa radnicima i malim dionicarima drzanjem cijene,prebacivanjem izmedju sebe.

Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina 5.99
UniCredit Bank d.d. Mostar 2.46

Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina Sarajevo, BIH 5,92
UniCredit Bank d.d. Mostar MOSTAR, BIH 2,55
slavuj

Post by slavuj »

Jedno pojašnjenje dijela ovih promjena na skrbništvu.Naime,jedna banka s kojom sarađuje nekolimkoi investitora odavde i iz okruženje,promjenila je ageta na ovom prostoru.Umjesto Uni credit banke prešla je na Raiffeisen banku.Tako da su neke promjene procenata vlasništva ovih skrbnika rezultat i tog prestrojavanja.KOd FDS ,naravno u većoj mjeri je ova promjena rezultat tog prebacivanja ,kako ga neki nazivaju.A zapravo radi se o tipičnoj hadenizaciji u izvornom značenju ovog načina prikupljanja dionica!Eventualni ekscesi tipa 51 ili 52 su rezultat nastojanja ovih brokera sa ozbiljnim iskustvom u ovakvoj kupovini ,da prekinu dugotrajnu trgovinu po istoj cijeni jer znaju da je i to dokaz dogovorene i kontrolirane hadenizacije!
O posljedicama više na m r e ž i na FTV večeras!Za one koji se boje dnevnika neka ga preskoće!
panzer

Post by panzer »

A šta bi sa najavom informacije da će se o podjeli dividende znati u prvom dijelu maja?
slavuj

Post by slavuj »

Nije do mene,ni ovi ne znaju šta će .Zavisi od toga čiji utjecaj prevlada.
one

Post by one »

one wrote:skrbnicki se igraju sa radnicima i malim dionicarima drzanjem cijene,prebacivanjem izmedju sebe.

Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina 5.99
UniCredit Bank d.d. Mostar 2.46

Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina Sarajevo, BIH 5,92
UniCredit Bank d.d. Mostar MOSTAR, BIH 2,55
Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina Sarajevo, BIH 5,97
UniCredit Bank d.d. Mostar MOSTAR, BIH 2,47
panzer

Post by panzer »

Ma cisto sve.

Vidis da "trziste" kaze da to mora biti na 50 KM.
Post Reply