Elektroprivreda BIH

veliki dedo

Re: Elektroprivreda BIH

Post by veliki dedo »

@one
Ma I treba nam potop, katastrofa, totalni kolaps i cjelokupno uništenje. Treba nas sravniti za zemljom, nismo bolje ni zaslužili.
Najveći problem je što pacovi uvijek nekako prežive...
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Otići ćemo malo van teme ali može ispasti korisnije od ponavljanja istih stvari oko jpesr.

Naime, potaknuo me je ovaj članak i sajt koji je linkovao one pa bih želio znati šta ostali misle koja roba, resurs ili zaliha bi bila najvažnija u slučaju globalne katastrofe, svjetske krize ili rata sa povratkom u "kameno doba" .
Ako novac izgubi vrijednost šta će najviše vrijediti?
Šta bi bilo najpoželjnije imati kao zalihu ili rezervu, kao primarno sredstvo za opstanak i univerzalno sredstvo za eventualnu razmjenu
Da li je to hrana, voda, gorivo, baterije, generatori, lijekovi, oružje, municija, alati ili nešto sasvim drugo?
Interesuje me i tvoje mišljenje monty jer često tvoja predviđanja, sasvim opravdana, idu ka sličnim scenarijima.

P. S. Naravno osim dionica JPESR one su van svake konkurencije. Ko njih ima nijedna nedaća mu ne može biti gora.
brzi

Post by brzi »

Razmišljao sam i ja na tu temu.
Prva pomisao poljoprivredno zemljište. A onda se sjetih da ti država to može oteti bez ikakvih problema.
Najvrijednije je ono što nikad nisam imao,..U miru i u ratu najvrednija je članska iskaznica vladajuće stranke.
A za nas koji ne želimo u blato tona knzervi za koje niko ne zna,.. :lol:
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Poljoprivredno zemljište uz kuću je zadnje što ti neko može oduzeti. U biti, može uvijek čak i prvi komšija - mada sumnjam jer bi združivanje bilo mnogo pametnija opcija.
Ali bilo ko drugi, neka banda ili zlonamjernik sa malo većim kalibrom od onoga što ti posjeduješ ti može sve preuzeti pa se ti žali prvom priliku u Strasbourgu.

Nekada davno sam pročitao i bio fasciniran da jedna višečlana porodica, 4-5 članova, može komforno živjeti of 1 ha (10.000m2) poljoprivrednog zemljišta a može preživjeti već sa 1.000 m2. Vjerovatno malo plastenik, koke i slično.

Pitam se, šta nam se desilo, koliko smo zalutali da takvo neko imanje i bogatstvo, simbiozu sa prirodom i sintoniju sa Bogom, rado mjenjamo sa 60-70 m2 skučenog stana u nekoj nepodnošljivoj zgradurini i za pišljivo auto.
one

Post by one »

veliki dedo wrote: 04 Jun 2026, 09:27 Otići ćemo malo van teme ali može ispasti korisnije od ponavljanja istih stvari oko jpesr.

Naime, potaknuo me je ovaj članak i sajt koji je linkovao one pa bih želio znati šta ostali misle koja roba, resurs ili zaliha bi bila najvažnija u slučaju globalne katastrofe, svjetske krize ili rata sa povratkom u "kameno doba" .
Šta bi bilo najpoželjnije imati kao zalihu ili rezervu, kao primarno sredstvo za opstanak i univerzalno sredstvo za eventualnu razmjenu
Da li je to hrana, voda, gorivo, baterije, generatori, lijekovi, oružje, municija, alati ili nešto sasvim drugo?
Interesuje me i tvoje mišljenje monty jer često tvoja predviđanja, sasvim opravdana, idu ka sličnim scenarijima.

P. S. Naravno osim dionica JPESR one su van svake konkurencije. Ko njih ima nijedna nedaća mu ne može biti gora.
dobre komsije ili susjedi ,sam nemozes nista.nekad se sve dijelilo sto se imalo.
montypython

Post by montypython »

veliki dedo wrote: 04 Jun 2026, 09:27 Otići ćemo malo van teme ali može ispasti korisnije od ponavljanja istih stvari oko jpesr.

Ne bih da idem previše na off topic jer će me svi napasti da je to primjerenije za Red Pill, davno sam pisao još u tzv kovidu, idemo ka globalnoj finasijsakoj i energetskoj transformaciji, nazovimo je propast Zapada, prezaduženost, propast zapadnih berzi (ovaj tekući kolaps Bitcoina je samo uvod), penzionih fondova, banaka... Glavna će biti energija i njen nedostatak, neko to već preusmjerava i polako nas navikava na nestašice, štednju i sl. Zato i nevidljivi neprijatelj, lockdowni, maske, otežavanje prelazaka granice, priče o klimatskim promjenama, karbonskom otisku...Sve je to samo distrakcija. Moraće se živjeti mnogo skromnije i siromašnije. Strateške rezerve nafte su već na minimumu u mnogim, zemljama i jedino zbog trošenja toga imamo naftu koja još nije na 120 ili 150 dolara ali neće to još dugo tako. Isto za vještačka đubriva isto za aluminij, plastiku...I to da se Hormuz DANAS otvori. Nepovratna štata je već urađena, po planu. Dakle bitno je sve nabrojano, i hrana i voda i baterije i alati (od kojih neki nisu na struju) i konzerve i ulje so voda itd. Preporučio bih svakome bar mali vrt i osnovno znanje o tome, minimum dunum svoje zemlje, dobro ograđene. bolje 2 ili 3 ko ima pare. Hoće li sve završiti kao velika depresija 20 ih i 30 ih sa katastrofalnom inflacijom ili će biti i gore sa ratovima i Mad Max situacijom niko ne zna 'pa ni ja. (Bližimo se Max 1 ali ne isključujem ni nastavke). Bitan je i krug pozanstava, rodbina i prijatelji, komšije...Ja imam ulje, ti imaš alkohol za dezinfekciju on zna kako se mijenja česma... Ne bih preporučio znatnija ulaganja u nove kuhinje, dizajnersku odjeću, skupa auta i slično. Bolje kvalitetnu motiku, čekić i sl. Ko nije putovao neka to odradi odmah jer nisam baš siguran za sljedeće godine. Ono što sam siguran da u finansijskom smislu nije pametno držati puno novca na banci ko ga ima, pogotovo ne dugoročno oročeno a uz rastuću inflaciju koja za godinu i dvije može biti i 10 ili 15% godišnje a kamate su već niže i od postojeće. Nisam finansijskli savjetnik ali glavna je zaštita od inflacije. Treba li uopšte pominjati plemenite metale ali bitna je i cijena po kojoj su kupljeni. Nekretnine posebno u Sa već su preskupe ali ne mogu staviti ruku u vatru s obzirom na kontratrend, val naših dijasporaca koji će bježati iz Zap Evrope zbog otkaza i/ili katastrofalnog pada standarda (već u toku). S tim u vezi pomenuta dionica JPESR (i možda i neke druge na SASE) može se dugoročno pokazati (a naravno ne mora) najbolji potez koji je neko uradio u životu. Sve zavisi kako će se stvari rasplesti i hoće li ostati likovi poput Nikšića, Lakića i sl. Mi ćemo (BiH) biti manje ugroženi svim ovim od Zapadne Evrope koja će najlošije proći pa i SAD ali hoćemo onoliko koliko se s njima povežemo, sa EU i NATO gdje nas guraju. A povezani smo i fiksnim kursom prema EURU koji ode pod led kao i sve fiat valute. Ako se odupremo kolonijalizmu, stranim ambasadorima, zelenim trenzicijama, preuzmemo ponovo kontrolu nad našim ugljem i sirovinama, prije svega energetskom politikom, mi smo na konju, u najboljem položaju od svih evropskih zemalja. Ako pak ostanu njihovi namjesnici, (a to su trenutno svi na vlasti a bojim se i u opoziciji) završićemo gdje i Zap Evropa, na smetljištu istorije. EU po meni ima još max par godina do raspada a članice će doživjeti katastrofalan pad standarda. Vjerovatno će kao distrakciju od katastrofalne ekonomske situacije EU pokušati isprovocirati rat s Rusijom u sljedeće 2-3 godine. Ako ga i ne bude, stotine miljardi eura uložene u pripreme razultiraće katastofalnom inflacijom koja će biti u svakom slučaju. Evo da ne smaram, duga je to tema i složena a znam da mnogima ovo zvuči kao fantazija.
Post Reply