Ja još I ne govorim o ozbiljnijem rastu nego o dizanju sa apsurdno niskih nivoa tipa ispod 10 KM. I sa lošim poslovanjem ova dionica vrijedi mnogo više. Bolje poslovanje trebaće za rast iznad 30 ili 40. Ja sam neke od najvećih postotaka rasta vrijednosti (kupio po X prodao po 3-4 X) imao sa dionicama koja su vrlo loše poslovale ili bile na pragu stečaja. Mnogo, mnogo lošijim od EPBiH. Sad tih više odavno nema. Sentiment je bitniji od fundamenata. Za promjenu sentimenta ovdje treba svega nekoliko dana rasta i onda ide samo pa onda sam rast privlači nove ulagače. U SAD npr skoro sve glavne dionice Tesla, Nvidia... su enormno precijenjene I mnoge imaju P/E I preko 100. Tržišna cijena im ne opravdava dakle ni petinu realne vrijednost tj fundamenata ali narod kupuje. Dakle da bi raslo treba prvo da počne da raste, tako da ne bih bio toliko negativan. Bitcoin npr je očiti primjer, nikakva fundamentalna vrijednost, nikakav prihod, dividenda ali je godinama rastao. Zašto? Zato što investitori vole kupovati ono što raste. Dok raste.veliki dedo wrote: ↑26 Feb 2026, 10:31 Dok je u gubicima, dok nema dividende, dok je vode ovi nesposobnjakovići i kriminalci ne može biti ni ozbiljnijeg rasta.
Ako pređe 10 KM nije nikakav pokazatelj jer se isto tako može vratiti i ispod 10 KM i koprcati se sve vrijeme dok ne dođe do ozbiljnijih promjena u poslovanju i povećanja cijene struje za domaćinstva.
Jasno je da JPESR treba bolje da posluje za veći rast ali to se valjda podrazumjeva. Međutim dovoljno je vidjeti npr koliko sad košta gradnja HE po MW pa onda je lako izračunati da same HE na Neretvi od preko 500 MW vrijede preko 2 milijarde, odnosno 70 po dionici. A gdje su TE, gdje hiljade trafostanica, zemljišta, upravne zgrade, know how... Dakle I pri lošem poslovanju i katastrofalnoj upravi ova dionica vrijedi bar 60-70 KM a pri boljoj upravi i poslovanju mnogo više. Ali to je odvojena priča. Ja bih dao ruku u vatru da bi ova dionica uz ulaganje/potražnju od recimo mizernih 100 hiljada KM narasla u toku mjesec dana na 20 KM tj 100%. A nekada su dnevni promet na Sase bili u milionima.
Treba primjetiti da takvim potencijalnim ulagačima koji imaju te pare i rado bi se zaštitili od inflacije takvom investicijom, čitaju ovaj forum i upravo se misle da ulože u JPESR, a takvih ima, nekakva apriorna kuknjava kako "ne valja" "sve će propasti" i sl sigurno nije dobra motivacija da to i urade.