Elektroprivreda BIH

Skendi122

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Skendi122 »

Izvoz 727mw, je li moguce da na ovoj cifri epbih ne izvozi struju
panzer

Post by panzer »

Ako je proizvodnja u hidroelektranama jaka pokrivanje prostora Brčkog je dobra zamjena za izvoz. Nažalost došlo se do toga da se samo može uzdati u hidrologiju odnosno lutriju.
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Mislim da proizvodnju iz HE-a koriste prvenstveno za domaće potrebe dok će samo višak iz TE-a, I to samo u određenim i povoljnim momentima usmjeravati na izvoz.
brzi

Post by brzi »

Skendi122 wrote: 18 Feb 2026, 10:51 Izvoz 727mw, je li moguce da na ovoj cifri epbih ne izvozi struju
Ne nije moguće.
Trenutna proizvodnja u dva bloka u Tuzli i jednom u Kaknju oko 380 MW i sve i da proizvode 400 MW u HE što bi bilo 80% teoretskog maximuma. To je 780 MW.
Trenutna potrošnja na mreži 1674 MW, ako EP vuče 50 % do 55 % onda je to oko 850 MW. Znači deficit 100 MW.
Višak mogu ostvariti samo u noćnim satima ali se ne bi isplatilo prodavati struju u noćnim satima pa je bolje da je voda u akumulacijama.
montypython

Post by montypython »

Ako odbijemo Stanare ostalo bi cca 460 MV izvoza. Ugljevik ne radi. Nisam siguran da EPRS i EPHZHB imaju dovoljno viškova za taj izvoz čak i ako odbijemo male privatne proizvođače. Mislim da sam prije pitao ali evo, teoretski da li je moguće da EPBiH taj svoj manjak nadoknađuje nekim dugoročnim ugovorom o uvozu (po nižoj cijeni) a da istovremeno ima zbog toga višak pa ga izvozi po višoj?
I drugo, interesantno je da je toliki izvoz uprkos navodnoj primjeni CBAMa. Mogli su jednostavno spustiti klapne ako im se ne isplati proizvoditi za izvoz a ipak nisu.
beka26

Post by beka26 »

A odakle će energetski vampiri iz bankrotirane EU
da se snadbijevaju strujom. Jedino da im Bog pošalje s neba. Nit imaju nafte ni plina ni atrije ni ništa i nešto glume...
brzi

Post by brzi »

montypython wrote: 18 Feb 2026, 12:33 Ako odbijemo Stanare ostalo bi cca 460 MV izvoza. Ugljevik ne radi. Nisam siguran da EPRS i EPHZHB imaju dovoljno viškova za taj izvoz čak i ako odbijemo male privatne proizvođače. Mislim da sam prije pitao ali evo, teoretski da li je moguće da EPBiH taj svoj manjak nadoknađuje nekim dugoročnim ugovorom o uvozu (po nižoj cijeni) a da istovremeno ima zbog toga višak pa ga izvozi po višoj?
I drugo, interesantno je da je toliki izvoz uprkos navodnoj primjeni CBAMa. Mogli su jednostavno spustiti klapne ako im se ne isplati proizvoditi za izvoz a ipak nisu.
I prošli mjesec smo se pitali da li Elektroprivreda BiH izvozi ili ne pa se ispostavilo da je neto uvoz ili deficit bio 150 GWh sto je 5 GWh dnevno ili više od 200 MW po satu u prosjeku. Druge dvije Elektroprivrede imaju jaču proizvodnju u HE. Sama HE Visegrad je u januaru proizvela 160 GWh,
HE na Drini (Višegrad) proizvode 400 MW.
Elektroprivreda BiiH je u januaru proizvela u HE 200 GWh, Elektroprivreda HZHB 238 a EPRS-a 293 GWh.
A distribucija EPBiH veća nego ove dvije skupa.
Višak se može pojaviti samo ako bude proizvodnja u TE 700 MW a to je malo izgledno.
brzi

Post by brzi »

https://www.biznisinfo.ba/slovenija-sve ... a-do-2028/

Ako nuklearni reaktor koji će proizvoditi 8 do 13 TWh kosta 15 milijardi eura, koliko vrijedi HE sa proizvodnjom od 1,5 TWh?
Minimalno 2 milijarde eura.
Hugo

Post by Hugo »

brzi wrote: 18 Feb 2026, 13:26
montypython wrote: 18 Feb 2026, 12:33 Ako odbijemo Stanare ostalo bi cca 460 MV izvoza. Ugljevik ne radi. Nisam siguran da EPRS i EPHZHB imaju dovoljno viškova za taj izvoz čak i ako odbijemo male privatne proizvođače. Mislim da sam prije pitao ali evo, teoretski da li je moguće da EPBiH taj svoj manjak nadoknađuje nekim dugoročnim ugovorom o uvozu (po nižoj cijeni) a da istovremeno ima zbog toga višak pa ga izvozi po višoj?
I prošli mjesec smo se pitali da li Elektroprivreda BiH izvozi ili ne pa se ispostavilo da je neto uvoz ili deficit bio 150 GWh sto je 5 GWh dnevno ili više od 200 MW po satu u prosjeku. Druge dvije Elektroprivrede imaju jaču proizvodnju u HE. Sama HE Visegrad je u januaru proizvela 160 GWh,
HE na Drini (Višegrad) proizvode 400 MW.
Elektroprivreda BiiH je u januaru proizvela u HE 200 GWh, Elektroprivreda HZHB 238 a EPRS-a 293 GWh.
A distribucija EPBiH veća nego ove dvije skupa.
Višak se može pojaviti samo ako bude proizvodnja u TE 700 MW a to je malo izgledno.
Samo sto ni jefna od ovih elektrana ne prodaje struju po trzisnim cijenama nego daleko ispod.
HE na Drini nekih 15 do 20 evra MWh a trzisna je i preko 100.
Post Reply