S obzirom na kolicine koje Srbija uvozi, mislim da još uvijek nije problem prodati ponesto.
Ali lakše je kupiti.
Elektroprivreda BIH
-
montypython
Re: Elektroprivreda BIH
Mislim da se isplati jer cijene su visoke, za danas na HUPXu preko 300 E/MWh a za sutra dobar dio dana iznad 200. Tako i da se doda taj CBAM na proizvodnu isplati se itekako. Pitanje je i da li izvoze preko posrednika i po kojoj cijeni. Drugo, nisam siguran da se taj CBAM (50 Eura?) uopšte primjenjuje na BiH, bilo je priče da ćemo biti izuzeti neko vrijeme. Ima mi logike da kad se to počne primjenjivati berzanska cijena struje će skočiti/prilagoditi se pa će države jednostavno povećati cijenu struje za toliko tako da sve to primi krajnji potrošač. A to je možda i bio krajnji cilj. Sumnjam da će firme koje proizvode struju biti nešto oštećene, niko na svijetu ne prodaje niže od svoje proizvodne osim EPBiH.
Nismo oslonođeni CBAM ali evo kako funkcioniše.
Dakle uvoznici u Njemackoj koji uvoze čelik, aluminij, el. energiju, đubriva, cement i vodonik se moraju do 31.03.2026.
registrovati kao "Autorizovani CBAM deklarant".
Sve sto uvezu od gore navedenih roba se mora pokriti CO2 certifikatima do 30.09.2027. Za robu koja uđe sa certifikatom se umanjuje. Roba koja je bez certifikata tu moraju pokriti.
Kako će doći do certifikata to je njihov problem, da li imaju besplatnih ili će kupiti ili zaraditi.
Uglavnom izvoznik iz BiH nema nista sa tim..Niko mu neće zaustaviti robu na granici. Ako je kupac zainteresovan za robu to je njegov problem.
Uvoznici koji uvoze robe sa manje od 50 tona CO2 otiska godisnje su oslobođeni ove prijave i taxe.
Dakle uvoznici u Njemackoj koji uvoze čelik, aluminij, el. energiju, đubriva, cement i vodonik se moraju do 31.03.2026.
registrovati kao "Autorizovani CBAM deklarant".
Sve sto uvezu od gore navedenih roba se mora pokriti CO2 certifikatima do 30.09.2027. Za robu koja uđe sa certifikatom se umanjuje. Roba koja je bez certifikata tu moraju pokriti.
Kako će doći do certifikata to je njihov problem, da li imaju besplatnih ili će kupiti ili zaraditi.
Uglavnom izvoznik iz BiH nema nista sa tim..Niko mu neće zaustaviti robu na granici. Ako je kupac zainteresovan za robu to je njegov problem.
Uvoznici koji uvoze robe sa manje od 50 tona CO2 otiska godisnje su oslobođeni ove prijave i taxe.
-
montypython
Zvuči kao da neko hoće da uvede još inflacije u Njemačkoj ili ih potpuno uništi. Kao da umirućeg bolesnika još opališ macolom od 5 kila.Tu robu koju nemaju moraće uvesti ili će krepati a trošak će prevaliti na kupca tamo. Ko još može proizvesti čelik ili cement iz zelene energije? A nije ni jasno (bar meni) šta npr ako EPBiH nekog dana struju iz TE distribuira za domaće tržište a izvozi istog dana struju iz HE i VE dakle "zelenu"?
Ne postoji autorizacijsko tijelo koje bi moglo dati validan certifikat o zelenoj struji tako da je sve iz BIH podložno CBAMu.
Direktor EP RS o CBAM..
Istakao je da Evropska komisija donosi pravila oko primjene CBAM mehanizma za zemlje koje to ne primjenjuju.
– Prije svega tu mislim na Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. I to je već otežavajuća okolnost jer se već primijeti da su izvozne cijene , odnosno naše prodajne cijene potencijalnog izvoza u 2026. godini, niže jer se svi kupci plaše da će biti uračunata CBAM taksa, a to će značiti i značajno otrećenje na kupce električne energije koji nisu primijenili tu CBAM taksu – objasnio je Petrović.
Istakao je da Evropska komisija donosi pravila oko primjene CBAM mehanizma za zemlje koje to ne primjenjuju.
– Prije svega tu mislim na Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. I to je već otežavajuća okolnost jer se već primijeti da su izvozne cijene , odnosno naše prodajne cijene potencijalnog izvoza u 2026. godini, niže jer se svi kupci plaše da će biti uračunata CBAM taksa, a to će značiti i značajno otrećenje na kupce električne energije koji nisu primijenili tu CBAM taksu – objasnio je Petrović.