Elektroprivreda BIH

montypython

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Nisam mislio da ću ikad hvaliti SBB kadrove ali čitam danas neke izjave (ABA3 4 str) N Džindića, ministra energije rudarstva i industrije i priznajem ima tu dobrih stvari. Čovjek razmišlja zdravorazumski, vidi se da nešto hoće da uradi što nije loše nakon ovih zadnjih godina koje su pojeli skakavci. Ukratko za one koji nemaju pristup članku postavlja pitanje šta se je dobilo ulaganjem 482 miliona KM u rudnike i odgovara-smanjenje eksploatacije uglja.Zbog toga če se pojačati kontrola troškova, tendera i sl a najavljuje i otkaze onima koji su učestvovali ako su u malverzacijama. Ono što mi je još interesantnije je da je najavio reviziju finansijskog plana EP BiH sa fokusom na cijenu uglja odnosno njeno SMANJENJE.
Davno sam i sam ovdje isticao da rudnici svojim troškovima i plata i svega ostalog počinju jako gušiti EP i da je napumpana ulazna cijena uglja u TE ono što dovodi do slabijeg poslovanja EP (među ostalim). Govorili smo tada o toj cijeni kao postotku od cijene struje i sjećam se da je neko polemisao kako nije baš tako. Ni sam međutim nisam znao koliko je to eskaliralo a Džindić je ovdje dao jedan rekao bi šokantan podatak. Dakle cijena uglja u finansijskom planu EPBiH je 5,81 KM po gigadžulu a cijena uglja u Poljskoj je 1,85 Eura (=3,6 KM) po gigadžulu.
Shahab

Post by Shahab »

Ako su tačni tvoji navodi onda je ministar na pravom putu, pogotovo za navode koji se odnose na cijenu uglja. Treba samo analizirati i uporediti cijene uglja na svjetskim berzama sa cijenama koje država garantuje domaćim rudnicima i ukazat će se planska privreda i komunizam u najrigidnijem obliku. Prije ili kasnije taj napuhani balon mora eksplodirati i u toj podvali nema nevinih pogotovo ih nema u korupcijskoj hobotnici formiranoj u elektroprivredi i rudnicima koja se konzervirala u prevari zvanoj "spašavanje rudnika".
panzer

Post by panzer »

Nada na ovim prostorima zna imati negativne posljedica.
Nadamo se da je novi ministar sa dobrim namjerama.
Ali umjesto zajednickih tendera za gorivo, u ovih desetak dana su poceli raspisivati pojedinacne tendere sto otvara prostor za stare manipulacije
proleter

Post by proleter »

Pošto nema teme EP HZHB, moram ovdje.
Je li ovo Čović naredio da se otpiše dug Aluminijumu Mostar ?
Je li zato bilo slavlje juče?
100 miliona gubitka, toliko o očekivanoj dividendi.

http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... miliona+KM
brzi

Post by brzi »

proleter wrote:Pošto nema teme EP HZHB, moram ovdje.
Je li ovo Čović naredio da se otpiše dug Aluminijumu Mostar ?
Je li zato bilo slavlje juče?
100 miliona gubitka, toliko o očekivanoj dividendi.

http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... miliona+KM
Ja ne vidim po kom pravnom osnovu "živoj" firmi mogu otpisati 138 miliona duga.
Nisu 100 % vlasnici u obe firme i nema šanse da ih manjinski vlasnici i mali dioničari koji će sigurno podnijeti tužbu ne dobiju na sudu. Dug je mogao da se kompenzira kroz udio u vlasništvu Aluminija ali ne i otpiše jer Aluminij nije u stečaju.

Gledam ovaj finansijski izvještaj EP BiH i iz aviona se vidi da je uštiman.
panzer

Post by panzer »

Pa eto popravili su se. Za 400.000 KM
proleter

Post by proleter »

Ma kao da zdravlje zanima Banovićki kartel, bitno je uzeti izbore, pa šta košta, ionako ćemo svi plaćati :
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... najgora---
proleter

Post by proleter »

panzer wrote:Pa eto popravili su se. Za 400.000 KM
Jadno za firmu koja ima skoro milijardu prometa. Ne daj bože da u svom sastavu imaju rudnike kao u RS, bili bi najveći gubitaši (ovo potvrđuje moju tezu da su TE Tuzla i TE Kakanj gubitaši, popravljaju ih HE i elektroditribucije).
Toliko o izgradnji novih blokova radi izvoza u Europu (TE Banovići) gdje je cijena struje dramatično pala, bez ikakvih pokazatelja da će biti veća, jer je Njemačka odustala od zatvaranja nuklearki.
Malo sam se poigrao digitronom kada sam vidio da imaju 120 radnika manje nego 2014.
Pod uslovom da se radi o svih 12 mjeseci i prosječnoj bruto plaći 2.500 KM (bez naknada za topli obrok, prijevoz, regres) ispadne za godinu dan tačno 3.600.000 KM :!:
Shahab

Post by Shahab »

Izvješetaj Elektroprivrede BiH ne sadrži izvještaje rudnika u njihovom sastavu, kao što je to slučaj sa Elektroprivredom RS. Kada se objavi taj tzv. konsolidovani izvještaj za Elektroprivredu BiH u kojem se sadrže i rudnici, pokazat će se da je situacija gora nego u RS. Desetine miliona gubitaka.
insider

Post by insider »

Tek maloprije vidjeh da je predsjednik nadzornog Adnan Terzic, kako li mi je to promaklo :D
Post Reply