Daj ba Panzer, ti me nekad baš iznenadiš.panzer wrote: ↑30 Jul 2026, 12:09 Nijedna trgovina sa energijom nije obična trgovina. Za energiju se vode ratovi. Ne bi ja trenutno njima prigovarao što zarađuju na marži jer koliko god da ima minoran udio u ukupnom energetskom miksu države opet je to strateška pozicija i bolje da je u vlasništvu državne firme.
A energetski inžinjering obavezno treba da dođe na red i da se aktivira. S tim da je puno lakše prijaviti se na neki projekat ako imaš vlastitih 50 miliona KM finansijske konstrukcije. A ne da moliš razvojnu banku, garantni fond FBIH, ministarstvo energetike ili finansija da ti daju garanciju.
Ovaj ublehaš se hvalio da će Energoinvest vratiti na put stare slave i plaćao je PR članke kako su pokrenuli proizvodnju transformatora, kako će proizvoditi dronove, kako se sastaju sa raznim delegacijama i ganjaju poslove po Africi i sl., a iz izvještaja vidimo da je zapravo samo "promijenio" djelatnost firme i kako je zapravo firmu pretvorio u običnog trgovca plinom, monopolistu, a da od svega ostalog nema ništa. I onda se hvali rezultatom. Pa neka još digne maržu i biće rezultat i duplo veći. A mi ćemo valjda reći "Bravo majstore". Plaćamo mi svi taj njegov uspjeh kroz neopravdano skuplje račune za plin, grijanje i sl.