neslužbeno je dobit sa 30.09.2025:
51 mil. KM.
Ako je istina imamo usporavanje rasta dobiti u odnosu na pola godine.
Tada je bila dobit gotovo 20,00% viša nego prošla godina za isti period.
Ima li netkoboljeinformacije
Čini se da si ti jedini koji ima i postavi ove kvartalne info, koje se kasnije pokazu tačnim. Hvala ti na tome.
Za podsjećanje, sa 30.09.2024 dobit je bila 45,8 mil. Na kraju dobit za 2024 je bila 55.8 mil.
51 mil sa trećim kvartalom meni izgleda jako dobro imajuci u vidu da u prvi kvartal uđe dobit od obveznica i revolving kredita sa vladom FBiH. Bila je i kupovina Bamcarda od 5.4 miliona u avgustu ove godine koja je vjerovatno usla u ovaj treci kvatral - investicija koja je vjerovatno placena od dobiti (mozda grijesim)...
Ne bi trebalo da se akvizicija Bamcarda očituje preko neto rezultata. Drugačije se vodi.
Ako bi opet išla prosta projekcija prema ovom rezultatu, onda bi dobit bila 68 mil KM ili 70 mil KM. Dividenda po dionici 12 KM.
Pod uslovom da ovih 51 mil KM nije dobit prije poreza.
U svakom slučaju dobit na kraju godine će biti veća nego godinu ranije.
51 mil. Km. jeste dobit prije poreza
Navodno im je plan da imaju dobit posle poreza na kraju godine cca 6o mil. Km. To je nekih 19 Km dobit po dionici u dividenda cca 11.50 km.
je li povoljnije kupiti Asa banku po 195 km ili NLB banku po 500 km.
Išto mislite
51 mil. Km. jeste dobit prije poreza
Navodno im je plan da imaju dobit posle poreza na kraju godine cca 6o mil. Km. To je nekih 19 Km dobit po dionici u dividenda cca 11.50 km.
je li povoljnije kupiti Asa banku po 195 km ili NLB banku po 500 km.
Išto mislite
Prošle godine cijelo vrijeme su imali mjesečnu dobit od preko 5 miliona KM bruto odnosno blizu 4,7 miliona KM.
U prvih 6 mjeseci ove godine mjesečno preko 7 miliona KM tj 6,4 miliona KM poslije poreza.
Ako sad imaju 51 milion KM prije poreza to je 46 miliona KM neto odnosno za tri mjeseca samo 7,5 miliona KM tj 2,5 miliona KM mjesečno.
Na aktivu od preko 3 milijarde KM ovdje nešto ne bi štimalo.
Da preko noći potone dobit koja je dugi period bila konstantna.
Da je od početka godine primjetan blagi pad profitabilnosti onda bi bilo prirodnije.
Da li sad ovi sebi neće da nabijaju tempo jer onda iduće godine treba opet prestizati ovogodišnju dobit a to nije lak zadatak. Ili je podatak od 51 miliona KM neto dobit za treći kvartal( što bi mi bilo logičnije) vidjet ćemo.
Moje viđenje: Imam već dionice ASA banke, nemam NLB.
NLB je na 500 mozda vec malo poskupa u odnosu na iznos zadnje dividende, a i sto se tice isplacene dividende vidimo da je prije par godina bila puno veca. I naravno likvidnost joj je puno losija od ASA banke. NLB je po meni da se ulozi i apsolutno zaboravi prodaja jer je likvidnost bas slaba. Naravno, uvijek se moze prodat ali sa zestokim obaranjem cijene.
Za ASA banku za dokup, ovo do 200 KM mi se čini ok. Ja sam nesto dokupio na 180. Ali to je bio dokup iz dividende, tako da mi se prosjecna ulazna kupovna cijena smanjila.
Od ostalih emitenata, čini se da su svi dostigli neki vrhunac u odnosu na div., s tim što BSNL i Solana po meni mozda još uvijek imaju prostor za rast. Cement mi je preskup - ali evo po nalozima nekome ni na 90 apsolutno nije...