Elektroprivreda BIH

brzi

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

https://www.klix.ba/biznis/privreda/str ... /250418124

Naplaćat će se države, odnosno narod.

"Riječ je o sporu koji je počeo prije 20 godina, a u međuvremenu su Strabag i njegove dvije podružnice investirali u izgradnju vjetroelektrana u Sjevernom moru.

No, pravne okolnosti u Njemačkoj su se promijenile tokom realizacije ovog projekta. Naime, uslovi finansiranja projekta su se pogoršali po Strabag. Ova kompanija se žalila pred Arbitražnim sudom Svjetske banke, pozvavši se na Ugovor o energetskoj povelji, a kako bi minimizirala štetu. Spomenuti ugovor predstavlja skup pravila za zaštitu investitora u energetskim projektima u situacijama kada države mijenjaju propise na štetu investitora."
montypython

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

https://x.com/TomANelson/article/1909772831417901108
Pomenuh onu konferenciju "Energetski zaokret, put prema klimatskoj neutralnosti, dekarbonizacija i pravedna tranzicija" u Sarajevu sa koje se javio Nikšić i rekoh da mi se čini da ovi i ne znaju da se to raspalo. A evo dan kasnije naiđoh na članak link sa Twittera iz kojeg se vidi da raspad ide i brže nego što sam i sam mislio.
30 svježih primjera o propasti klimatske prevare.
Neću sve prevoditi, ima tu i zatvaranja odjela NASA koji su fabricirali takve priče, bankrota organizacija za promociju, izjava najviših US zvaničnika i ministara da je NET Zero 2050 prevara, napuštanje klimatske agende od mnogih najvećih kompanija i banaka. EU umekšava klimatske ciljeve za za 2040, Gretina zadnja akcija je bila u okt 2024., poznate "klimatske stranice" se ne osvježavaju ili se gase. Ali meni najinteresantnije je ovo sa Larry Finkom, šefom Blackrocka. On je u svom tradicionalnom godišnjem pismu investitorima 2020 pomenuo klimatske promjene 29 puta. U zadnjem, 2025 od prije nekoliko dana-nijednom.
Zato i kažem, stvar je bukvalno odjednom napuštena i poslana na smetljište istorije u cijelom svijetu (osim najuže EU mada je i tu na prekretnici i čini se sve da se bez puno buke vrate na fosilna goriva) dok Lakić i Nikšić nastavljaju gurati zemlju u net zero provaliju po starim instrukcijama blaženo nesvjesni potpunog zaokreta u Centrali. Pitanje je samo koliku štetu će napraviti u ove preostale 2 godine.
Post Reply