Previše imaš povjerenja u EU i njihove namjere. Oni se energetski i ekonomski raspadaju upravo zbog zelenih politika i nije sigurno da će EU za 5 godina i postojati a kamoli nekakve namaštane takse. Padaju im vlade jedna po jedna upravo na pitanju energetike i deindustrijalizacije. Prvo Italija, oteo i se Orban, Slovačka, pala i njemačka Vlada uglavnom zbog zelenih politika, francuska se drži o paučini, Britanija na rubu sloma... Oni se bore da prežive zimu bez smrzavanja a to što "godinama izdvajaju sredstva i finansiraju projekte smanjenja CO2 otiska" šta nas to briga, to upravo i jeste bio plan da oni što su ostali bez energije i dalje cijede one koji je imaju naplaćujući im taksu za-ništa. Možemo i mi njima uvesti carine za vodu, piva, sireve, čokolade, cigarete..., ništa nam od toga ne treba a za izvoz ima i drugih zemalja. I sad se sve svodi na jednostavno pitanje je li važnije 2,5 miljarde tona uglja i potpuna energetska nezavisnost ili biti sirotinja koju uslovljava jedna bolesna struktura u raspadanju koja ni sebe ne može da vodi a nama svakako ne želi dobro. EU više nije nikakav faktor u svijetu, u stvari predmet su podsmijeha i svako onaj koji se njima povinuje neće se dobro provesti.shaldzia wrote: ↑12 Jan 2025, 18:42 Ok, znači ne znamo prava i obaveze u koncernu. Ne znamo ni stanje opreme, imovine, potrebna ulaganja, održavanje... Mislim na kompletan paket s rudnicima.
CO2 nije šuplja priča jer se u EU godinama izdvajaju sredstva i finansiraju projekti smanjenja CO2 otiska i sumnjam da će to ikad prestati a nama je ili rampa ili da pravimo svoj ETS sistem iz kojeg ćemo to finansirati.
Trenutno su cijene vaučera tone CO2 i MWh izjednačene što znači kad nas za 5-10 godina stave na full cijenu tone CO2 kroz CBAM, EP će bit ne nekonkurentna za izvoz već i za domaće tržište.
Zato pitam
Elektroprivreda BIH
-
Re: Vijesti iz ekonomije/privrede
EPBIH je računovodstveno već testirala efekte primjene našeg ETS sistema na poslovni rezultat.
Prema planu Energetske zajednice mi bismo s tim trebali početi 2026. godine.
Efekat primjene bi u principu trebao biti po ep neutralan ,jer će morati povećati krajnju cijenu za taj teret ,a u odnosu na porijeklo energije.
Veliki domaći izvoznici to moraju prihvatitit ,jer će u protivnom plaćati oni pri izvozu, a domaći potrošači imaju alternativu uvoz struje , ako im takva
cijena ne odgovara.Ako su pravila igre ista za sve nema problema.
Prema planu Energetske zajednice mi bismo s tim trebali početi 2026. godine.
Efekat primjene bi u principu trebao biti po ep neutralan ,jer će morati povećati krajnju cijenu za taj teret ,a u odnosu na porijeklo energije.
Veliki domaći izvoznici to moraju prihvatitit ,jer će u protivnom plaćati oni pri izvozu, a domaći potrošači imaju alternativu uvoz struje , ako im takva
cijena ne odgovara.Ako su pravila igre ista za sve nema problema.
Co2 taksu će svakako platiti krajnji potrošač, domaći po domaćem ETSu (ako se ikad uspostavi) a strani po CBAMu (ako naš ETS bude neozbiljan).
Saberi, oduzmi, podvuci, za 5-10 godina će cijena našeg MWh biti uduplana. Da li će EP uspjeti bit konkurentna za to vrijeme? Zato se pitam koja je priroda prometa dionica na berzi, čemu se kupac dionice nada?
Saberi, oduzmi, podvuci, za 5-10 godina će cijena našeg MWh biti uduplana. Da li će EP uspjeti bit konkurentna za to vrijeme? Zato se pitam koja je priroda prometa dionica na berzi, čemu se kupac dionice nada?
Malo previše dramatizuješ.
Jesu dugovi rudnika milijarda maraka i možda će biti postepeno uvedena CO2 taksa ali tri stvari u potpunosti isključuješ.
Prvo, rudnici mogu povećeti proizvodnju, drugo vrijednost imovine i tržišta je deset puta veća od trenutne cijene dionice i treća stvar sa cijenom struje kakva je npr u Hrvatskoj prihodi Elektroprivrede bi bili minimalno 500 miliona veći. Što je sasvim dovoljno i za CO2 takse i za investicije uz koje će dio CO2 takse biti vraćen.
Elektroprivreda jeste u 2023. i 2024. dodirnula dno ali ona mora preživjeti. Čak i sa ugašenim TE i zatvorenim rudnicima ima vrijednost mnogo veću od trenutne tržišne.
Sve i da postane teret Vladi FBiH i da je proda za 1 KM opet bi mi mali dioničari od budućeg vlasnika dobili više od trenutnih 12,50 KM po dionici.
Jesu dugovi rudnika milijarda maraka i možda će biti postepeno uvedena CO2 taksa ali tri stvari u potpunosti isključuješ.
Prvo, rudnici mogu povećeti proizvodnju, drugo vrijednost imovine i tržišta je deset puta veća od trenutne cijene dionice i treća stvar sa cijenom struje kakva je npr u Hrvatskoj prihodi Elektroprivrede bi bili minimalno 500 miliona veći. Što je sasvim dovoljno i za CO2 takse i za investicije uz koje će dio CO2 takse biti vraćen.
Elektroprivreda jeste u 2023. i 2024. dodirnula dno ali ona mora preživjeti. Čak i sa ugašenim TE i zatvorenim rudnicima ima vrijednost mnogo veću od trenutne tržišne.
Sve i da postane teret Vladi FBiH i da je proda za 1 KM opet bi mi mali dioničari od budućeg vlasnika dobili više od trenutnih 12,50 KM po dionici.
-
Re: Elektroprivreda BIH
Čovjek hoće da kupi veću količinu što jeftinije a vi se upalite ko šibica...
-
Izdavanjem diskrecionih ili skrivenih naloga ne mora se ni pojavljivati u book-u.
koji sam ja meni influenser, eno oborio sam cijenu jutros za marku
veliki dedo wrote: ↑13 Jan 2025, 10:56 Čovjek hoće da kupi veću količinu što jeftinije a vi se upalite ko šibica...