Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Dobro jutro. Od danas sam clan ovog foruma i visegodisnji dionicar elektroprivrede. Jucer se desila jedna jako cudna situacija. Neko je na kupovnoj strani trazio da kupi po 13.30 ja mislim 200 dionica i odjednom prodajna ponuda ide na 12.90. Je li zaista nekome u cilju da dionica ne ide gore, to jest kakva je logika prodavati je po 12,90 a ignorisati kupovnu cijenu po 13,30. Volio bih cuti misljenje da li vrijedi i dalje cekati neki skok dionice ili je prodati i pokusati sa nekom drugom. Moj prosjek je oko 12,00 po dionici. Lijep pozdrav!
Ta trgovina je tehnička stvar. Ima solidne prodaje ispod 13 KM, vjerovatno se ljudi prebacuju u druge dionice. Neko može staviti prodaju na 13,3 KM ali za par minuta će neko postaviti prodaju na 13 ili možda i niže tako ta ovaj što je postavio prodajni nalog na 13,3 sigurno neće uspjeti prodati.
A očito je da neko dobro akumulira. I ovakva situacije je najbolje vrijeme za skupljanje dionica. Dok ih niko ne gleda i dok nisu atraktivne, možeš sakupiti veću količinu. A kada krene rasti onda se tjeraš sa ostalima i pokušavaš kupiti bilo šta jer ti stalno dižu ljestvicu.
A očito je da neko dobro akumulira. I ovakva situacije je najbolje vrijeme za skupljanje dionica. Dok ih niko ne gleda i dok nisu atraktivne, možeš sakupiti veću količinu. A kada krene rasti onda se tjeraš sa ostalima i pokušavaš kupiti bilo šta jer ti stalno dižu ljestvicu.
Ja sam mislio ma kupovnu stranu koja je bila 13,30 i dugo je tako stajala, a prodajna je u tom trenutku bila 13,25, i sta se desava trguje se sa 12,90, to mi nema nikakve logike.
-
Ne bi bilo prvi put da se manipuliše u cilju da cijena ne ide gore previše. Moguće da neko hoće da još akumulira po nižim cijenama što duže prije nego cijena poraste. Nisam vidio taj kupovni po 13,30 KM ali vjerujem. Ako je tad postojao prodajni po 13,25 trebalo se je realizovati izuzev ako je nalog bio na sve ili ništa a količina nije odgovarala. A opet ako se neko treći podbacio sa prodajnim nižim od tih 13,25 nije jasno zašto bi išao na 12,9 a ne npr na 13,2 ili 13,1 i sl.
Slazem se Montypython sa tobom. Desilo se to vise puta. Ispade da neko nece da proda 200 dionica po 13,30 nego proda po 12,90 i svjesno bude u gubitku od 80km. Naravno da je cista manipulacija da cijena ne ide gore.
-
Struja na regionalnoj berzi (HUPX) za sutra, prosjek 218 E/MWh a predveče prelazi 600 E/MWh.