BH Telecom
Re: BH Telecom
Farex je tražio da postavi jednog svog čovjeka, dosadašnjeg prodajnog agenta u ZDK na mjesto prodaje u samu pivaru. Po tome bi se dalo zaključiti da bi mogao ostati u suvlasništvu ali već odranije se priča kako su ove transakcije dogovor Selimovića sa njim kako bi izmirili obaveze prema nekim poslovima iz ranijih godina.
Teško će ići ta tranzicija ako se budu gledali svačiji lični interesi a nemoguće je da se ne gledaju u javnom preduzeću.Direktor BH Telecoma Nedžad Rešidbegović najavio je u intervjuu za današnje Oslobođenje kako očekuje promjenu menadžmenta u ovoj kompaniji.
- U fazi smo izrade plana 2015-2017. i očekuje se promjena menadžmenta.
- Mi ćemo učiniti sve da novi menadžmet i stari tako izvrše tranziciju da kompanija ne osjeti posljedice i da aktivnosti koje provodimo omoguće dalji razvoj kompanije, kazao je Rešidbegović.
On je dodao i da je rezultat kompanije u prvih sedam mjeseci oko dva odsto manji prihod u odnosu na prošlu godinu i 17-18 posto manja dobit.
- Naravno, poduzeli smo niz mjera da popravimo rezultat. Važno je reći da imamo povećanje korisnika u svim mrežama, konstantno, pa i ove godine. Recimo, oko 25.000 imamo više internet korisnka u odnosu na isti period prošle godine, 22.000 su povećane Moja TV. Naš polugodišnji rezultat je oko 283 miliona i dobit 48,8 miliona KM. Ali, treba dodati, amortizacija je 54 miliona. Znači dobit i amortizaciija su oko 102 miiliona KM. Do kraja godine očekujemo da će dobit i amortizacija biti ukupno oko 230 miliona KM, što je u odnosu na prethodnu godiinu manje recimo 4-5 posto, kazao je Rešidbegović.
Jest mu logika i matematika,.. i Elektroprivreda BiH ima 180 miliona maraka amortizacije i dobiti. Problem je u tome što je dobiti samo 30 miliona. Kakve veze imaju amortizacija i dobit.panzer wrote:Teško će ići ta tranzicija ako se budu gledali svačiji lični interesi a nemoguće je da se ne gledaju u javnom preduzeću.Direktor BH Telecoma Nedžad Rešidbegović najavio je u intervjuu za današnje Oslobođenje kako očekuje promjenu menadžmenta u ovoj kompaniji.
- U fazi smo izrade plana 2015-2017. i očekuje se promjena menadžmenta.
- Mi ćemo učiniti sve da novi menadžmet i stari tako izvrše tranziciju da kompanija ne osjeti posljedice i da aktivnosti koje provodimo omoguće dalji razvoj kompanije, kazao je Rešidbegović.
On je dodao i da je rezultat kompanije u prvih sedam mjeseci oko dva odsto manji prihod u odnosu na prošlu godinu i 17-18 posto manja dobit.
- Naravno, poduzeli smo niz mjera da popravimo rezultat. Važno je reći da imamo povećanje korisnika u svim mrežama, konstantno, pa i ove godine. Recimo, oko 25.000 imamo više internet korisnka u odnosu na isti period prošle godine, 22.000 su povećane Moja TV. Naš polugodišnji rezultat je oko 283 miliona i dobit 48,8 miliona KM. Ali, treba dodati, amortizacija je 54 miliona. Znači dobit i amortizaciija su oko 102 miiliona KM. Do kraja godine očekujemo da će dobit i amortizacija biti ukupno oko 230 miliona KM, što je u odnosu na prethodnu godiinu manje recimo 4-5 posto, kazao je Rešidbegović.
Sve telekom kompanije u svijetu imaju visoku amortizaciju.
Last edited by brzi on 05 Sep 2014, 11:05, edited 1 time in total.
-
Pa mora ne neki način čovjek pokušati da opravda ove katastrofalne rezultate za koje je on najodgovorniji. Nije mu ovo prvi put da lupa ovakve nebuloze.
-
Nije njemu prvi put da pokušava da zamete trag. I prije je znao navoditi podatke za dobit prije poreza, pa konsolidovanu nekosolidovanu i sl. Naravno da nema veze dobit sa amortizacijom. Ako već navodi zbirno dobit +amortizaciju taj podatak ima nekakvog smisla samo ako se poredi sa istim takvim podatkom otprije a ne sa neto dobiti. Jedino da se amortizacija iz nekih misterioznih razloga povećala za godinu pa da ima neko opravdanje. Ovako nema nikakvo.
Nije rekao da li najavljena promjena menadžmenta obuhvata I njega. Također nije jasno da li je navedena promjena inicirana iznutra (jer su uvidjeli da ovako ne može dalje) ili im je neko izvana najavio. Da li iz njegove stranke, vlade...?
U svakom slučaju dobra vijest, provjetravanje i svježa krv je uvijek dobrodošla a posebno u slučaju ovako okoštalog i rigidnog sistem kao što je BHTelecom.
Nije rekao da li najavljena promjena menadžmenta obuhvata I njega. Također nije jasno da li je navedena promjena inicirana iznutra (jer su uvidjeli da ovako ne može dalje) ili im je neko izvana najavio. Da li iz njegove stranke, vlade...?
U svakom slučaju dobra vijest, provjetravanje i svježa krv je uvijek dobrodošla a posebno u slučaju ovako okoštalog i rigidnog sistem kao što je BHTelecom.
-
Mislim da nema puno veze ko će doći ili otići od menadžera, ovdje je suštinski problem vlasnička struktura i nakaradna vlast. Samo privatizacija od strane dobro odabranog strateškog partnera može donijeti nekog dobra ostalim dioničarima.montypython wrote:U svakom slučaju dobra vijest, provjetravanje i svježa krv je uvijek dobrodošla a posebno u slučaju ovako okoštalog i rigidnog sistem kao što je BHTelecom.
Ako se gleda fokusiranje BHT na segment moje TV onda rast amortizacije nije misteriozan. Ranije sam spominjao da je ulaganje u zemaljsku-fiksnu mrežu znatno skuplje odnosno komplikovanije nego u mobilnu mrežu. Svaki aparat koji daju sa paketom moje TV ide na amortizaciju firmi tako da se samo ove godine pojavljuje 22.000 novih aparata koji ipak nešto koštaju.
Ali tu ima druga strana, ako imate toliko novih korisnika koji daju nove prihode(umjesto pada kod "staromodne fiksne telefonije") zašto onda toliko pada prihod i dobit.
Ali tu ima druga strana, ako imate toliko novih korisnika koji daju nove prihode(umjesto pada kod "staromodne fiksne telefonije") zašto onda toliko pada prihod i dobit.
-
Još prije 6-7 godina bio sam za trenutnu privatizaciju BHTelecoma i čak pisao o tome u novinama. Naravno da su tada svi slinili o porodičnom srebru, koki koja nosi zlatna jaja i sl. Čak su i profesori fakulteta i dični ekonomisti bili protiv i čak govorili o nekoj mogućnosti prodaje manjinskog dijela da bi Vlada imala neku kontrolu i sl. Tada je čak bilo ponuda za kupnju i mislim da je ponuđena cijena bila preko 45 KM po dionici kad se preračuna. Ali tad je i dobit bila preko 150 miliona. Sad su sami sebi snizi li cijenu izgubili momentum i to je to.Investitor wrote:Mislim da nema puno veze ko će doći ili otići od menadžera, ovdje je suštinski problem vlasnička struktura i nakaradna vlast. Samo privatizacija od strane dobro odabranog strateškog partnera može donijeti nekog dobra ostalim dioničarima.montypython wrote:U svakom slučaju dobra vijest, provjetravanje i svježa krv je uvijek dobrodošla a posebno u slučaju ovako okoštalog i rigidnog sistem kao što je BHTelecom.
Još sam uvijek za privatizaciju ali ne za bilo koju cijenu. Ako bi eventualno na izborima pobijedio neko ko shvata ekonomiju i spreman je na nekozmetičke poteze nije nemoguće uz dobar nestranački menadžment izvesti radikalnije restrukturiranje (uključivo znatno smanjenje broja zaposlenih, ali ne samo to). Onda se može ići u privatizaciju i postići dobra cijena. Ovako ne-niko neće htjeti da kupi firmu sa 2000 radnika viška u zemlji u kojoj je radno pravo takvo da ne možeš otpustiti ni neradnika koji šefa ili direktora šalje u neku stvar.
BH Telecom je stvarno zahvalna firma za restrukturiranje, Sa 2-3 laka poteza može se dobit povećati za 20-30 miliona a uz malo više truda i nestranački menadžment nema problema ni da se poveća za 100 i više.