Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

montypython

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by montypython »

one wrote:primjetno je znatno povecanje broja posjetilaca na ovih nekoliko regionalnih berzanskih portala,hoce li to nesto nabolje..
I ja sam to primjetio.
Ne znam da li je baš to, ali jedno od objašnjenja bi bilo približavanje izbora. Možda potencijalni investitori znaju da su cijene ovdje na rekordno niskim nivoima ali se nisu usuđivali ući zbog loših uslova poslovanja, korupcije i sl., pa sad motre razvoj situacije a prije svega ko ima šanse da pobijedi na izborima i kakav će rasplet biti odnosno kako će se to odraziti na berzu i sl. Zasad se vjerovatno samo osmatra situacija na berzi i pokušava identifikovati dobre prilike/dionice za ulazak. Ne isključujem čak ni da neki od njih počnu kupovati i prije same promjene Vlasti aniticipirajući mogući razvoj događaja i pokušavajući da kupe po nižoj cijeni prije eventualnog rasta.
Moguće da nisam u pravu ali meni je to moguće objašenjenje.
proleter

Post by proleter »

Ne isključujem čak ni da neki od njih počnu kupovati i prije same promjene Vlasti aniticipirajući mogući razvoj događaja i pokušavajući da kupe po nižoj cijeni prije eventualnog rasta.

Ne vidim kakvi to rezultati izbora mogu spektakularno promijeniti situaciju na SASE.
Po meni, može biti još gore ako puno malih stranaka bude odlučivalo o vlasti, što će usporiti formiranje vlasti.
Najbolje je da neko osvoji veliki procenat glasova (odnopsno nekoliko velikih stranaka), ko god to bio, i da brzo formira vlast na svim razinama.
Ukoliko opet počne politička prostitucija, koju smo gledali zadnjih 12 godina, onda nam nema spasa.
Ali propasti nećemo, što reče jednom Nikola Pašić.
montypython

Post by montypython »

proleter wrote:Ne isključujem čak ni da neki od njih počnu kupovati i prije same promjene Vlasti aniticipirajući mogući razvoj događaja i pokušavajući da kupe po nižoj cijeni prije eventualnog rasta.

Ne vidim kakvi to rezultati izbora mogu spektakularno promijeniti situaciju na SASE.
Po meni, može biti još gore ako puno malih stranaka bude odlučivalo o vlasti, što će usporiti formiranje vlasti.
Najbolje je da neko osvoji veliki procenat glasova (odnopsno nekoliko velikih stranaka), ko god to bio, i da brzo formira vlast na svim razinama.
Ukoliko opet počne politička prostitucija, koju smo gledali zadnjih 12 godina, onda nam nema spasa.
Ali propasti nećemo, što reče jednom Nikola Pašić.
Po meni gore od ovog sad ne može, jedino da izbije rat. Kriminalno pljačkaška stranačka hobotnica (skoro svake stranke) je ušla u sve pore života, isisava se privreda i neprivreda na svaki mogući način. Održava se neki privid da država postoji dok je sve u rasulu, od željeznica , zdravstva, policije (banda ubija ljude po ulicama i pljačka u po bijela dana) itd.
Kad bi komentarisao i firme/kompanije vidjeli bi da praktično svaka posluje lošije nego prije nekoliko godina. Stanje je, ja bih rekao kataklizmično i većina naroda pojma nema koliko je loše jer mašina još malo mrda na virtuelni novac, obveznice i trezorske zapise. Država ne postoji osim u ceremonijalno-formalnom smislu tj neki ljudi nešto pričaju na dnevnicima a oni kao imaju neke funkcije. Ovo je NE-država. odnosno ismijavanje demokratije. Svaka promjena je dobro došla, nisam ni rekao da će biti spektakularna, neka bude i postepena. Ljudima treba makar nada ili nagovještaj da će biti bolje makar i za godinu ili dvije.
leon

Post by leon »

U cilju zaštite interesa i jednake informisanosti investitora, Sarajevska berza-burza će sutra izvršiti privremenu obustavu trgovanja dionicama za 62 emitenata zatvorenih dioničkih društava, a zbog nedostavljanja finansijskih izvještaja za 2013. godinu.

http://195.222.43.81/sase-final/languag ... enata.aspx

Nekakva regulacija na tržištu i postoji . . .
one

Post by one »

ovih Lagumdjinih 150 hilljada eura u dionicama koje je naveo u imovinskom kartonu( a i mnogi drugi njemu slicni) jesu li u okviru hadena ili nekog skrbnickog racuna koji manipulisu vec duze vrijeme dionicama bosnalijeka i fds-a.na proslim izborima prilikom upita novinara o berzi zavrsio je skoro u hitnoj.
panzer

Post by panzer »

Što ti je perspektiva elektrogrupe ....

Mini hidroelektrana od 1 MW vrijedi 23 miliona KM. Još malo pa kao HE Janjići na Bosni.
Investitor

Post by Investitor »

one wrote:primjetno je znatno povecanje broja posjetilaca na ovih nekoliko regionalnih berzanskih portala,hoce li to nesto nabolje..
Ako je suditi po ovom portalu, gdje samo nas nekoliko pišemo, sve je to na dnu
one

Post by one »

evo trenutno:

Dionička društva (51 korisnika na forumu)
Dionička društva na Zagrebačkoj burzi; vijesti, analize, komentari trgovanja...
Podforumi: Otvoreno

Regija (23 korisnika na forumu)
Tržišta kapitala u regiji...
Podforumi: BiH, Crna Gora, Srbija, Makedonija
proleter

Post by proleter »

Protrgovano 14, 6 % dionica tuzlanske Pivare, najvjerovatnije ovaj FAREX iz Tešnja (sjeća li se ko po kojoj cijeni je ušao?)
Vidjećemo uskoro ko je kupac.
one

Post by one »

proleter wrote:Protrgovano 14, 6 % dionica tuzlanske Pivare, najvjerovatnije ovaj FAREX iz Tešnja (sjeća li se ko po kojoj cijeni je ušao?)
Vidjećemo uskoro ko je kupac.
Farex d.o.o. je 25. aprila kupio 87.592 dionice Pivare Tuzla, odnosno 6,25 odsto, čime je procentualno učešće u ovoj kompaniji povećao na 9,59 odsto.

Dionice Pivare Farex je platio 262.776 KM, odnosno 3,00 KM po dionici.
Post Reply