Fabrika duhana Sarajevo, d.d. Sarajevo
Ul. Pofali6ka broj: 5
Nadzorni odbor
PREDMET: Prijedlog zaizmjene idopune dnevnog reda XIX sjednice Skup5tine dru$tva
FDS, d.d.
Na osnovu dlana 243 Zakona o privrednim dru5tvima F BiH i ta6ke 2. iz obavje5etenja o
sazivanju XIX Skup5tine dru5tva Fabrike duhana Sarajevo, d.d., objavljenog u DNEVNOM
AVAZU dana 26.07.2014 godine (Subota) na strani 28, Federalno ministrastvo
poljoprivrede, vodoprivrede i Sumarstva, dionidar sa 39,9% dionica s pravom glasa, u
ostavljenom zakonskom roku predlaZe izmqne i dopune dnevnog reda XIX Skup5tine
dru5tva, i to kako slijedi:
1. Dono5enje odluke o usvajanju godi5njeg izvje5taja FDS,d.d. za 2013 godinu, koji
uklju6uje finansijski izvje5taj i izvjeStaje revizora, ndzornog odbora i odbora za
reviziju.
2. Dono5enje odluke o usvajanju izmjena i dopuna Statuta FDS,d.d..
3. Dono5enje odluke o razrijeSenju predsjednika i dlanova nadzornog odbora FDS,d.d.
! Dono5enje odluke o razrije5enju predsjednika i dlanova odbora za reviziju FDS,d.d.
5. DonoSenje odluke o izboru dlanova nadzornog odbora FDS,d.d.
6. Dono5enje odluke o izboru dlanova odbora zareviztju FDS,d.d.
7. Usvajanje informacije o realizaciji odluke Skup5tine dru5tva br. SD-4/13 od
22.07.2013 godine u vezi sa isplatom dividende za 2Q12 godinu sa prijedlogom
zakljudka o izvr5enju ove odluke i informacija o dividen di za 2013 godinu.
Ovo je prijedlog izmjene dnevnog reda koji je iz Vlade poslat u FDS.Nadzorni odbor je o tome raspravljao u srijedu,20.08. i direktorovom večinom glasova odbacio taj prijedlog,tako da izmjene dnevnog reda nema.Na Vladi je da odlući šta će dalje.Naravno da će se ,kao i do sada potruditi da povuku poteze kojima se ništa neće riješiti.Ovaj to sve dobro podmaže našim parama.Pa kada je uspio kupiti i autore iz Antikoruptivne mreže da naprave 40 minutni film u kojem su ga prikazali kao zaštitnika interesa malih dioničara,onda mu Vlada dođe kao lagan zalogaj.Naravno,sve to mi plačamo.A ovi izscenirani sukobi između Vlade i menađmenta su samo predstava za narodne mase!
Evo ovo zaštitnicima lika i djela doktora o trošku dioničara kao predložak za sve nebuloze koje pišu gdje stignu,da zarade koju paru preko vikenda!
Fabrika duhana Sarajevo
Re: Fabrika duhana Sarajevo
Ako sam dobro razumio,a nadam se da jesam na sjednici No koja je održana 20.08.2014.godine odbačen je prijedlog dopunune dnevnog reda Vlade.Ja mislim,a to se da provjeriti da po novom zakonu o privrednim društvima (koji je na snazi) NO mora staviti svaku dopunu dnevnog reda gdje postoji procenat vlasništva(5%) koji je potreban da bi se ista uvrstila na dnevni red.Ja smatram da je NO morao uvrstiti na dnevni red dopunu koju je Vlada poslala.Stari zakon o privrednim društvima je ostavljao mogućnost da NO može da ne stavlja na dnevni red dopunu ako smatra da je ona suprotna zakonu.
Vjerovatno će se o DNEVNOM REDU, U KONAČNOSTI, ODLUČIVATI NA SAMOJ SKUPŠTINI DRUŠTVA.
Zainteresovani treba da aktivno učestvuju u radu skupštine, te prema svom mišljenju odluče između skromnog dnevnog reda koji nudi menadžment ili dopune dnevnog reda iz vlade.
Zainteresovani treba da aktivno učestvuju u radu skupštine, te prema svom mišljenju odluče između skromnog dnevnog reda koji nudi menadžment ili dopune dnevnog reda iz vlade.
Imam potrebu da pojasnim da se na skupšini dioničkog društva ne može mijenjati dnevni red kako je objavljen u pozivu o zakazivanju skupštine, osim ako nije bilo dopune dnevnog reda koja se mora obavezno objaviti u onom obliku kako je predložena.Na skupštini dioničkog društva se glasa isključivo ZA i PROTIV o predloženim tačkama dnevnog reda,uz obavezu da se prvo glasa o tačkama dnevnog reda koje se nalaze u dopuni.Međutim treba imati jednu stvar na umu,a to je da je vlada predlagač dopune dnevnog reda.Iz iskustva znam da su do sada većinu sporova koje su vodili na sudovima IZGUBILI.Na kraju da budem jasan nama je svima čekati oktobar i moliti se da ova nesposobna i korumpirana vlast ode na robiju.
Slažem se potpuno sa ovom identifikacijom problema sa menadžmentom ali i sa najvjerovatnijim postupanjem Vlade!Dobro je ovo što si ih podsjetio da sve sporove izgube,uglavnom zbog toga što neki iz Vlade to i hoće!Ja nikad i nisam bio siguran da Vlada,uopće želi dobiti spor protiv sadašnjih menadžmenta FDS a i Bosnalijeka!Imaju čitavu sedmicu da razbistre situaciju.U ostalom,možemo ih i na skupštini spriječiti da po ko zna koji put,nabace loptu menadžmentu.
ako je ovih 50 i kusur miliona stalno oroceno to je godisnja kamata skoro od 2,5 miliona.
znaci duplo veca dobit na polugodistu od proslogodisnje
-
Izgleda i BL tvornica lagano ode pod led ...
http://www.capital.ba/fabrika-duvana-ba ... -gubicima/
http://www.capital.ba/fabrika-duvana-ba ... -gubicima/
Od 1. septembra skuplje cigarete FDS-a: Aura, Drina, Code i Royal
Šta se konkretno mijenja u statutu i ko je tražio izmjenu?