Solana Tuzla

panzer
Posts: 12370
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Solana Tuzla

Post by panzer »

Solidnih 1,5 miliona gubitka na polugodištu:

http://195.222.43.81/sase-final/languag ... odinu.aspx
panzer
Posts: 12370
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Solana Tuzla

Post by panzer »

Cirkus od naslova.


http://www.nezavisne.com/posao/trziste/ ... 58242.html


Hoće li crknut krava?
savjetnik
Posts: 454
Joined: 11 Jan 2013, 22:43

Re: Solana Tuzla

Post by savjetnik »

Prosto je nevjerovatno kako od jedne profitabilne i dobre kompanije manadžment napravi samo dobru priču za sebe,a vlasnici(dioničari) neka gledaju kako im kapital svakodnevno raznose.Iskren da Vam budem ja sam do sada 2 puta ulazio u ovu dionicu i vrlo brzo izlazio iz iste isključivo špekulativno.Evo već dvije godina cijena dionice se kreće između 20-21 KM,što je veća cijena od dionice bh telecoma.Bh telecom je za ove dvije godine isplatio dva puta po 1,70 KM dividende i cijena se nije promjenila ,dok solana nikako nije dijelila dividendu,a cijena dionice je pala na 19,00 KM.Vidjet će mo šta će se dešavati u narednom periodu,ali nekih značajnijih promjena ne vjerujem da će biti.
one
Posts: 1761
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Solana Tuzla

Post by one »

tek kada se neko pojavi i u ovoj drzavi kao sto je to veceras premijer srbije na nacionalnoj televiziji javno citao redom ugovore o privatizaciji pojedinih firmi i malverzacijama koje su se desavale sa njima,onda ce se tek stanje popraviti.
slavuj
Posts: 1976
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Solana Tuzla

Post by slavuj »

Jedan član Nadzornog odbora već godinu dana predlaže da se na dnevni red stavi izbor distributera tendarom,umjesto onog Megamixa jaranski odabranog u nekoj Tuzlanskoj kafani,naravno uz dogovorene talove!također je isti član NO pismeno predložio da se uvede druga revizorska kuća radi revizije investicije u visokoregalno skladište od oko 12 miliona!
Menadžment Solane to odbija staviti na dnevni red.Zadnje što su uradili je da su od svog distributera preuzeli sve količine soli poplavljene u njegovom skladištu a isporučili mu novu,naravno bez naknade.A on je sigurno onu poplavljenu naplatio i od osiguranja!I niko ovdje ne reaguje jer okruženje je takvo!
A ovaj gubitak ima svoju svrhu!U određenim krugovima se govori o izgledima da se pojavi ozbiljan kupac za Solanu,pa ga direktor kao i uvijek do sada ,želi na vrijeme odvratiti!
U ostalom,o svemu ovome ja pišem već godinama,pa ništa!Ali neću odustati!
proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: Solana Tuzla

Post by proleter »

panzer
Posts: 12370
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Solana Tuzla

Post by panzer »

Neka ga više stave u upotrebu. Ima li šta gore nego proći gradskom magistralom i vidjeti razvaljene palete gotove robe, poderane najlone i slično u krugu fabrike.
one
Posts: 1761
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Solana Tuzla

Post by one »

vodom obilježavanja 129 godina postojanja, "Solana" Tuzla danas je svečano otvorila dva potpuno nova skladišta, od kojeg je jedno visokog karaktera i drugo automatizirano visokoregalno skladište.

"Jedno skadište je ovo u kojem se nalazimo, skladište visokog karaktera u koje može stati 7.500 tona rasute soli. Drugo je automatizirano visokoreglano skladište za 160.000 tona upakovane soli, koje je automatizirano sa informacionim sistemom ulaza i izlaza, kao i brzinom ditribucije", istaknuo je Izudin Kapetanović, direktor Solane Tuzla, ističući da će visokoregalno skladište donijeti najmanje 40 posto ušteda u postojećem skladištenju unutrašnjeg i vanjskog transporta.

"Solana svoj 129 rođendan dočekuje u vrijeme krize bosanskohercegovačke i svjetske ekonomije. Uprkos tome, Solana iz godine u godinu biježi dobre poslovne rezultate i stvara povoljan poslovni ambijent, što se ogleda kroz povećanje proizvodnje i prodaje. Tako je na počektu zadnjeg kvartala ove godine, proizvodnja i prodaja soli premašila 100 hiljada tona, a više od 80% proizvodnje se izvozi. Naša iskustva potvrđuju da se politika investiranja u proširenje i modernizaciju proizvodnih kapaciteta i povećanje proizvodnje u vrijeme krize isplatila i da je to put za izlazak iz krize, ekonomsku stabilnost i razvoj", dodao je Kapetanović.

Kako je istakao, u najavljenom projektu Nova Solana su značajno odmakli.

Projekat VRS, po sistemu ključ u ruke izgradila je i na upotrebu predala švicarska firma Stoecklin. VRS obuhvata paletne regale dvostruke dubine za smještaj 10.080. paleta na 14 katova, 3 robot dizalice opremljene sa double deo teleskopskim vilicama za skladišne operacije u VRS, transportni sistem za 3 hodnika na 2 kata sa liftom, 2 shutle cara i 12 gravitacionih konvejer linija. Skladište je potpuno autovatizovano sa vlastitim softwareom Stocklina koji se upravlja ulazom i izlazom paleta u kapacitetu predviđenom projektu Nove solane.

Za izgradnju VRS, Kapetanović se posebno zahvalio švicarskoj firmi Stoecklin i njihovim kooperantima ITS, Goldpack, Trimo, Deling, Vem sistemi, te domaćem izvođaču Tehnograd inženjeringu.

Prema njegovim riječima, Pogon pakovanja će do kraja godina biti kompletiran nabavkom transportnog vajčastog sistema koji će povezati sve mašine i obezbijediti funkcionalniji transportni sistem i ekološki čisti pogon. "Na ovaj sistem u planu je da se izgradi most-tunel visine 5,5 m kroz cijeli prostor Solane u dužini preko 300 m kojim će se transportovati gotovi proizvodi u VRS. Ovaj projekat povjerili smo firmi Stocklin i termin završetka radova je mart 2015. godine", istakao je Kapetanović, dodajući da nakon ovoga, slijedi završni čin projekta Nova solana i izgradnja novog, savremenog Pogona za proizvodnju soli, kapaciteta 300.000 t godišnje.
panzer
Posts: 12370
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Solana Tuzla

Post by panzer »

Neka se ovo konačno riješilo:
Ujedno je počelo i pražnjenje fabričkog kruga pretrpanog paletama soli. Sve to zajedno je korak dalje u zaokruživanju priprema za izgradnju potpuno nove solane.
slavuj
Posts: 1976
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Solana Tuzla

Post by slavuj »

Ipak je ovdje nužan malo racionalniji pristup.Pa zar je potrebno dvanaest miliona da se na površini od oko 10 hektara uskladišti neznamkoliko tona soli,pretežno u velikim pakovanjima,ili čak i u gramskim pakovanjima.Ma to je čisti bezobrazluk,drskost kriminalaca!Čak ni u socijalističkom društvu skladište se nije smatralo proizvodnim objektom!U jasno definisanom sistemu vlasništva,vlasnik bi otpustio menadžment koji prvo pravi skladište pa će poslije proizvodnju koja to treba napuniti.
Ali ovaj tuzlanski doktor i profesor,među kolegama kojima se kompletna privreda ruši mada počiva na lokalnim resursima,uspijeva prodati ovu drsku pljačkašku priću!Jer,on i svi koji se imalo razumiju u formiranje cijena objekta,znaju da se cijena betona,željeza,krova,obloga i radne snage ,može provjeriti u svakom trenutku.Ali,visokoregalno skladište sa komjuteriziranim sistemom nadzora i vođenja je već nešto drugo.E to košta onoliko koliko se dogovore kupac i prodavac.I u ovom našem prvosafaškom društvu obavezno sadrži i najmanje 10 posto za onoga ko to dogovori u ime kupca.To su recimo otkrili ovih dana u Sloveniji kada su zaključili da su ih njihovi Kapetanovići ojadili za oko 270 miliona eura na izgradnji TE ŠOŠTANJ!A isti isporučilac opreme je bio i na revitalizaciji TE TUZLA!I zar stvarno mislite da to ovaj naš Kapetanović nije znao!Pa gdje bi on dozvolio da propusti sličnu priliku radi tamo neke družine u ime koje je instalirao NO uglavnom od svojih saučesnika.Direktor prodaje je recimo sin od predsjednika NO koji je izabran ,između ostalog i glasovima mrtvih dioničara.Dakle,kapetanovićev motiv za ovakvo skladište nije nikakva nova solana,nego nova,ko zna kolika i koja po redu,PROVIZIJA!Ne mislim da će ovo išta promijeniti u vašem mišljenju o ovom potemkinovom selu,ali hoću da ON zna da ja to znam.A jednoga dana prihvatiti će to i drugi!
Post Reply