MannHummel:
http://195.222.43.81/sase-final/languag ... odinu.aspx
Prihod je izašao do 30 miliona a dobit je djelimično slabija.
Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...
Re: Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD
Kupovni nalog po 4,92 na Pobjedi. Po svemu sudeći ovo se može dići na dvocifrenu cijenu jer je ponuda slaba a otkupo vlastitih dionica imaju namjeru dići cijenu.
Iz jedne kolumne:
Posjeta Pobjedinoj livnici
Dok sam radio u Pobjedi uvijek je na stolu stajao problem obezbjeđenja na vrijeme kvalitetnog odlivka. Čak smo u livnicu u Beograd slali naše radnike da čiste odlivke, a sindikat se trudio da ugosti radnike sa čišćenja odlivaka da bi ih odobrovoljili da prioritet daju Pobjedinim pozicijama. Krajem 2008. godine rukovodstvo Pobjede je odlučilo da pristupi rješavanju ovog problema. Na licicitaciji nakon stečajnog postupka kupili su livnicu u Turbetu za nešto više od milion maraka.
U to vrijeme sam bio u toj livnici i ona je bila u lošem stanju veoma malo opreme koja je dobrim dijelom oštećena, a tehnologija nije ni izbliza mogla ostvariti zahtjeve proizvoda motornog liva koje koristi Pobjeda. Nije bilo ni kvalitetne stručne radne snage, jedan stariji modelar i jedan metalurg, nekoliko livaca.
Zamolim Šefketa Turalića menadžera kvaliteta da kada poslom krene u Turbe pođem i ja s njim. Zaista sam prijatno iznenađen onim što sam vidio. Upravo su lili seriju odlivaka namjenjenih za KHD iz Njemačke.
Za nosioca projekta postavljen je Armin Ćostović, koji je svoje inžinjersko iskustvo stekao u Pobjedi na poslovima tehnologije, informatike i prodaje. Ovaj posao je bio i za njega izazov.
Izvršena su ulaganja u elektorlučnu peć, jezgranicu, laboratoriju i sve druge procese.
Dok smo putovali razgovarao sam sa Arminom.
Armin od prvog dana vodi ovaj projekat i danas je rukovodilac Pobjedine Podržnice
“Livnica” Turbe koja trenutno zapošljavamo 50 radnika i ostvaruje 20-30% Pobjedinih potreba za odlivcima. Mukotrpan je to bio posao. Krenuli su faktički sa ledine. Armin se sjeća i teških trenutaka kada se nepovjerenje prema rezultatima livnice osjećalo i prilikom susreta u gradu. Naravno da će se sticanjem iskustva još toga dosta popravljati. Sada je sve više i povjerenja i u matičnoj fabrici. Planiraju investirati u, pored sadašnje dvije peći od 500 kg, u novu elektrolučnu peć kapaciteta 1500-2500 kg.
Armin već pet godina radi u Turbetu. Jedno vrijeme je tokom sedmice boravio u Turbetu, a danas putuje u 120 km daleko Turbe kako bi više vremena provodio sa porodicom. Sigurno da je ovaj mladi stručnjak Pobjede dao ogroman doprinos uspostavljanju proizvodnje prolazeći kroz razne teškoće i iskušenja.
Nova livnica i narudžbe Mercedesa su velika šansa za veliki veliki iskorak u razvoju Pobjede.
Prije 10 godina, dionice Standarda su rasle na otkupu vlastitih dionica i od tada se ne sjećam da je ijedna firma donijela tu odluku.
-
Enker se danas trguje po 4,01 KM. To je oko 12 % od nominale (34 KM po dionici). Nevjerovatno koliko su ga svukli. Čovjek bi pomislio da se firma raspada kad dionica ide po toj cijeni. S druge strane vidim da stalno ima interes za kupnju i to većih količina. Kad pogledam vlasništvo od prije par godina i danas, vidim da su se značajno pojačali Aličić, Fejzić i Vilašević dakle praktično uprava, pa sumnjam da ne znaju šta rade tj da je stanje tako loše kao što bi se reklo po trenutnoj cijeni dionice. Nekako imam utisak da se pokušava dokupiti što više ali polako i kontrolisano da se ne bi povećala cijena.
http://ekapija.ba/bs/Vijest/vijesti/usp ... amet/46345
Ako u članak ne ubaciš malo "socijale" nije članak.
Ako u članak ne ubaciš malo "socijale" nije članak.
Ali, ovo bi trebalo biti nešto novo :Radnici, iako imaju bosanske plaće, koje su iznad prosjeka Federacije, mogu se pohvaliti i onom 13-tom koja je danas samo pusti san mnogih u BiH.
Zato će se danas trgovati po 11 KM po dionici iako će firma ima godišnju dobit od 10 KM po dionici a prihod između 60 i 70 miliona KM, bar tako izjavi generalni direktor Weber.Ono što se može dodati za ovu kompaniju jeste da je razvila filter za prečišćavanje voda i to je jedna posebna divizija, obećavajuća djelatnost koja stalno jača.
Biće zanimljiv završni rezultat FAD-a:
Prevent grupacija u BiH u 2014. nastavila je s rastom prodaje u svim segmentima poslovanja i ostvarila 10 posto povećanja izvoza u odnosu na prethodnu godinu.
Prevent grupacija u BiH u 2014. ostvarila dvocifreno povećanje izvoza "Ovakav rast rezultat je veće prodaje kočionih diskova i kože dok je tekstil postao jedan od važnih stubova proizvodno-prodajnog portfelja Grupacije u Bosni i Hercegovini
Prevent FAD Jelah-Tešanj stekao je 29,2 posto vlasništva u Željezari Ilijaš.
Prevent FAD je u periodu od 30.12. do 31.12. 2014. godine kupio 304.595 redovnih dionica Željezare na
Sarajevskoj berzi poo cijeni od 2,60 KM po dionici čime je stekao pomenuti vlasnički udio.
Izgleda da je u Enkeru ukrupnjavanje vlasništva. Bivši direktor Vilašević je prodao svoj udio od 8 % a kupac je vjerovatno neko od prva dva najveća dioničara.