BH Telecom

insider

Re: BH Telecom

Post by insider »

Vrati se cijena iznad 19.

Potraznja za ovom dionicom na ovoj cijeni je jos uvijek izuzetno visoka.
proleter

Post by proleter »

Ja ne vidim veliku potražnju preko 19 KM, osim ako kriteriji nisu pali tako nisko da nam je sada 200-300 dionica "veliko".
Relativno velika potražnja je na 18,5 KM.
brzi

Post by brzi »

Meni danas legla dividenda, :D provjerite račune.
Investitor

Post by Investitor »

Moglo bi doci do rasta cijene ovih dana, i prošle godine je raja dokupljivala poslije dividende.
hrkljus

Post by hrkljus »

Prosle godine sam kupovao po 17.7KM prije isplate dividende. Sad cekam na ~18.50 i mrka kapa. Jedino ako kakav fond bude primoran smanjiti broj dionica telekoma mozemo ocekivati neki pad za dokup.
insider

Post by insider »

Cijena lagano ide prema 20
Investitor

Post by Investitor »

Nema još polugodišnjeg izvještaja?
insider

Post by insider »

MOBILNE mreže treba nacionalizirati. One su prirodni monopol, a zbog fragmentacije postaju neučinkovite. Njihova usluga je vrlo često loša jer je profit ispred interesa potrošača, piše britanski The Guardian.

Argumenti za nacionalizaciju telefonske mreže postaju sve uvjerljiviji.

Prema istraživanju tvrtke OpenSignal, koja prati pokrivenost signalom mobilnih mreža, prosječan britanski korisnik bez signala je 15% vremena.

Osim toga, u mnogim ruralnim područjima nema mobilne infrastrukture, jer su tvrtke procijenile da im se, zbog malog broja korisnika na određenom području, ona ne isplati graditi.

Zarada je ispred interesa korisnika, tako da pristup mreži nije osiguran svim građanima.

Mobilne kompanije, također, nisu rezultat nikakvog poduzetničkog pothvata tvrtke koja je nastala "u garaži", već tehnologiju država financira od samog početka.

U slučaju nacionalizacije mobilna mreža bi se integrirala i gradila na temelju potreba korisnika, a ne kako bi se stvarao profit.

Dobit se tada može reinvestirati u istraživanje i razvoj, te stvaranje učinkovitih usluga za korisnike.
brzi

Post by brzi »

Ova vezano za signal me sve više nervira.
Od GP Kamensko do Bugojna signal BH telecoma sam imao samo kratko u Livnu. Mislim da je neoprostivo pri ulasku u vlastitu zemlju i dalje biti u roamingu i morati koristiti usluge drugih telekom operatera. :twisted:
panzer

Post by panzer »

BH Telecom izgubio je dugo godina neprikosnovenu titulu najproftabilnije bh. kompanije, izvještava Indikator.ba.
Prema razultatima ostvarenim u prvom polugodištu ove godine pretekao ga je banjalučki m:tel.
M:Tel je u prvom polugodištu 2014. godine ostvario neto dobit od 45,9 miliona KM, dok je dobit BH Telecoma iznosila 43,8 miliona KM.
I dok je dobit m:tela u prvih pola godine porasla za oko 3%, dobit BH Telecoma, koja je godinama u silaznoj putanji, pala je za više od 25 posto.
Poslovni prihodi BH Telecoma još uvijek su veći od m:telovih, ali se i tu razlika smanjuje. Poslovni prihodi BH Telecoma iznosili su na polugodištu 268,3 miliona KM i zablježili su pad od 2,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
Istovremeno, prihodi m:tela povećani su za 3 posto, sa 227,7 miliona na 234,7 mil. KM.
Poslovni rashodi m:tela iznose 178,8 mil. KM, a poslovni rashodi BH Telecoma 220,4 mil. KM.
BH Telecom je na kraju prvog polugodišta ove godine zapošljavao 3.514 radnika, a m.tel 2.185.
Treba napomenuti da se podaci za m:tel odnose na m:tel grupu, koja je uključivala i društvo TT Inžinjering doo Banjaluka, ali je ono pripojeno matičnoj kompaniji 31. januara 2014. godine.
Takođe, m:tel a.d. ima i 49 posto udjela u pridruženom društvu m.tel d.o.o. Podgorica.
M.tel je, kao što je poznato, u toku sticanja većinskog paketa u Logosoftu d.o.o. Sarajevo, ali do izdavanja polugodišnjih finansijskih izvještaja transakcija nije okončana.
Davno je bilo jasno da će se dobit smanjivati ali konkurencija je poprilično sposobna tako da ovo ne iznenađuje. Da se bar politika na vrijeme odmakla od javnih preduzeća.
Post Reply