BH Telecom
-
Re: BH Telecom
Ko proda ovolike dionice? Po pregledu transakcija izgleda da nije bilo dogovoreno (sve su usitnjene). Ako nije dogovoreno onda je ovo izuzetno velika (za naše uslove) potražnja za ovom dionicom.!
-
Ne znam, ali nesto mi nelogicno ako nije dogovoreno. Iznenadna velika kolicina na potraznoj/kupovnoj strani trebala bi povisiti cijenu a ne oboriti. Danima i mjesecima mogli su "mali" prodati po npr 19,3-pa nisu. Jer ta je cijena, a i visa, stajala na kupnji i to cak i ne male kolicine. I onda pojavi se jedan dan ponuda za kupnju 7% niza i najednom, svi hoce da prodaju a te iste (male) kolicine su mogli prodati i prethodnih mjeseci za 10 % vise kad god su htjeli. Jednostavno nema mi logike, ako nije dogovoreno, neko prebijanje i sl.
-
Mislim da je bio samo jedan prodajni nalog. Svi kupovini nalozi su bili usitnjeni. Koliko se sjećam niti jedan nije bio preko 2000 dionica. Bilo ih je dosta po par stotina. Moguća je situacija da je prodavac vidio da može prodati veću količinu. Ali ipak je sumnjiv ovoliki broj kupovnih naloga. Je li bila isplata dividende?
-
Ovo su razlozi za prodaju, međutim mene iznenađuje ovolika potražnja tržišta ukoliko ovo nije dogovorena transakcija. Ovolika potražnje ne ide uz ove vjesti koje si objavio, naprotiv, trebalo bi da je veoma slaba.
-
Meni se nijedna od ove dvije vijesti ne cini kao razlog za ove transakcije. Stotine puta (u ABA3y skoro svakodnevno) i godinama se pisalo lose o BHTelekomu iz ovog ili onog razloga. Prodaja telecoma u Srbiji se najavljivala i prije pa nimalo nije uticala na cijene dionice ovdje, trziste na Sase prakticno uopste ne reaguje na takve vijesti, zasad, ovdje su drugi faktori u igri. Uostalom BHT je i zasad imao savim jaku konkurenciju kojoj je slabo parirao pogotovo marketinski ili rezanjem troskova, ne vidim sto bi nakon eventualnog preuzimanja bio u u sendvicu, u sendvicu je i sad pa ipak opstaje. Nisam siguran ni koliko je i da li je zakonski moguce da bude situacija da je DT posredno vlasnik i HT i Mtela, tj da je ista firma DT u suvlasnistvu dva od tri koncesionara u BiH.
Sto se tice ovoga kanala Hema kod Telemacha, to je jedan mali lokalni kanal (npr nesto kao tv Bjelovar u Hrvatskoj ili tv Mali Mokri Lug) koji i sam Imam I nikad ga nisam gledao ni sekundu, tako da ne znam ni sta prikazuje, ali u svakom slucaju nije game changer. naprotiv koliko znam BHTelecom je u zadnje vrijeme uveo u svoju MojaTv neke gledane i popularne kanale (daleko gledanije od Heme) sto naravno takodje nije uticalo na rast cijene i povecanu potraznju.
Sto se tice ovoga kanala Hema kod Telemacha, to je jedan mali lokalni kanal (npr nesto kao tv Bjelovar u Hrvatskoj ili tv Mali Mokri Lug) koji i sam Imam I nikad ga nisam gledao ni sekundu, tako da ne znam ni sta prikazuje, ali u svakom slucaju nije game changer. naprotiv koliko znam BHTelecom je u zadnje vrijeme uveo u svoju MojaTv neke gledane i popularne kanale (daleko gledanije od Heme) sto naravno takodje nije uticalo na rast cijene i povecanu potraznju.
po meni neko koristi trenutno zamrznutu privatizaciju u sloveniji do izbora vlade da tamo nesto zaradi jer se prodaje i telekom i petrol i dr.a ovdje cemo se jos nacekati dok se ne formira nova vlast.
A nije Hema toliko važna, koliko eventualna prodaja nabrojanih kabel operatera Telemachu.
Nakon najave da M.tel kupuje Logosoft, u BH Telecom je zavladala prava panika.
Najavljivali su kupovanje nekog manjeg operatera, kad su vec dobro zakasnili i nista od toga.
One vijesti sam postavio za ovu analizu, koja je uslijedila.
Ako BH Telecom i ostane u sendvicu i jos vise zaostane za konkurencijom ipak ce se naci kupac,
a cijena u svakom slucaju ce biti veca od ove sada. Tako da ni sam ne smatram da je ovaj pad cijene iskljucivo zbog ove dvije vijesti.
Nakon najave da M.tel kupuje Logosoft, u BH Telecom je zavladala prava panika.
Najavljivali su kupovanje nekog manjeg operatera, kad su vec dobro zakasnili i nista od toga.
One vijesti sam postavio za ovu analizu, koja je uslijedila.
Ako BH Telecom i ostane u sendvicu i jos vise zaostane za konkurencijom ipak ce se naci kupac,
a cijena u svakom slucaju ce biti veca od ove sada. Tako da ni sam ne smatram da je ovaj pad cijene iskljucivo zbog ove dvije vijesti.
Razlog pada cijene i velike kolicine je taj sto je fond prodavao da ispostuje zakonske limite.
Danas nijedne transkacije jer niko vise ne prodaje ispod 19
Danas nijedne transkacije jer niko vise ne prodaje ispod 19