Elektroprivreda BIH

panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Heh. Naslutili ste 500 EUR/mWH.

http://www.eex.com/de/Marktdaten/Handel ... RANCE/-/7d

i ovo:
U TE Tuzla blok 4 i 5 oba po 200 MW su van pogona.
EP BiH je zbog neraspoloživsti ovih kapaciteta prinuđena da otkazuje ugovorene trgovačke aranžmane o isporuci energije.

Ostali veliki termoenergetski objekti prije svega TE Gacko i TE Ugljevik su u pogonu i rade punim kapacitetom.

Uslijed smanjenje proizvodnje iz TE Tuzle, BiH ima negativan bilans električne energije:
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

biznis.ba
EP BiH trenutno kupuje struju po 130 eura po MWh, a samo sedam dana ranije beogradskom Rudnapu je struju prodavala više nego duplo jeftinije za svega 55 eura.
energetika blog:
Trenutno u BiH od tri elektroprivrede jedino Elektroprivreda RS ima pozitivan bilans. Zahvaljujući prije svega raspoloživosti TE Gacko i Ugljevik kao i relativno dobrom proizvodnjom u HE Višegrad, ERS u prosjeku jima suficit od oko 100 MW.

Ostale dvije eletkroprivrede su "kratke" i energiju nabavljaju vani i to preko Hrvatske.
Zašto je murphy uvijek u pravu?:
Ako nešto može krenuti po zlu, vjerujte, i krenut će.
graditelj
Posts: 128
Joined: 24 Jan 2012, 11:20

Re: Elektroprivreda BIH

Post by graditelj »

Posmatrajuci ovu situaciju nekako mi se cini da sve vise opravdavamo epitet koji nam susjedi i komsije najcesce dodjeljuju uz ono Bosanci.

Ovo samo pokazuje kakve perspektive i mogucnosti moze da ima BiH na polju proizvodnje energije, naravno ako nekad dodjemo pameti. Sve cesce se sjetim one recenice bivseg ministra Hece da onaj ko pokrene elektroenergetske projekte nemora da brine kako ce proci na izborima iducih 20 godina.
Damirko
Posts: 480
Joined: 12 Mar 2010, 07:12

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Damirko »

Znam da ovi iz TV1 ne mogu prezaliti sto su izgubili pozicije u JP Elektroprivreda BH, ali ovo postaje stvarno interesatno... http://www.biznis.ba/pricasedmice/14118 ... -kolo.html
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Sad bi dobro došao onaj zakon o smanjenju plata menadžentu ukoliko firma zabilježi gubitke.

Naredba:
Federalni štab Civilne zaštite na sjednici u četvrtak naložio je Javnom poduzeću Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo da, ukoliko raspolaže s određenim viškovima električne energije, da te viškove proda Javnom poduzeću Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar.

"Uzimajući u obzir da je Javno poduzeće Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar, zbog nemogućnosti da nabavi dovoljne količine električne energije uvela restrikciju pojedinim potrošačima električne energije svoga konzumnog područja, te ukoliko u isto vrijeme Javno poduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo raspolaže određenim viškovima električne energije, nalaže se Javnom poduzeću Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo da proda svoje viškove Javnom poduzeću Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar“, navodi se u naredbi FŠCZ.
Za provođenje te naredbe odgovorno je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, a naredba stupa na snagu odmah nakon potpisivanja.
Trebaju i dodatak, ukoliko ne raspolaže viškovima neka kupi na inotržištu po 130 EUR ili većoj i neka proda aluminijumu po 48 EUR po mwh.
Kad je bal nek je maskenbal.

P.S.
Zanimljiv podatak: RITE Gacko su imali zalihe uglja za 18 dana a TE Tuzla za 5 dana.
montypython
Posts: 4067
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Likovi u Federalnom štabu civilne zaštite dočekali su svojih 5 minuta da vidimo svu raskoš njihove nesposobnosti i amaterizma. Perfektan tajming. Uvijek kasne nekoliko dana u svojim besmislenim odlukama. Danas je npr cijena struje u Evropi oko 46 E/MWh tako da ispada da će Elektroprivredi HZHB vjerovatno ova struja od EPBiH biti skuplja nego da je kupuje na evropskoj berzi. Uostalom ova mjera vjerovatno će trajati do prvih kiša ili topljenja snijega dakle par dana.
Sad očekujem da npr par sati nakon poplave izdaju naredbu da se pune vreće sa pijeskom i stavljaju pored vodotokova s tim da se prethodno raspiše tender za isporučioca pijeska i vreća i naravno sve to objavi u službenom listu.
Možda bi se za našu regiju mogla malo prilagoditi ona poslovica u verziju "Ne pada snijeg da prekrije brijeg nego da svaki glupan ostavi svoj trag".
montypython
Posts: 4067
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

http://indikator.ba/ekonomija/8998-elek ... isnji-plan

Meni je ovo saopštenje malo čudno, blago rečeno.
U 2011 godini smo imali nezapamćenu sušu koja se u 2012 ne može ponoviti. Imali smo repove prethodnih gubitaka tj lošeg poslovanja tako su bar izjavili „novi gospodari“. Blok 6 TE Kakanj bio je na rekonstrukciji skoro cijelu godinu. Povećanje cijene od 15 % primjenjivano je samo pola godine. I opet nekakav profit od 6 miliona. Kako to da za 2012 predviđaju dobit od samo 10 miliona.
Samo po osnovu primjene više cijene na cijelu godinu eto povećanja dobiti za min 60 ak miliona (prihod od cca 900 mil uvećan za 15%). Biće sigurno veći prihod od hidroelektrana-eto novih desetine miliona. Cijene struje za izvoz su također značajno veće nego što su bile tokom 2011. Blok 6 u Kaknjuje pušten u rad prije par dana što je novi generator prihoda dakle i dobiti za 2012 a sve to po još višim cijenama.
Eto dakle minimalno 4 faktora koji bi u svakom slučaju trebali generirati prihod daleko iznad milijarde (a ne smanjenje od 30 ak miliona kako planiraju) i dobit po najskromnijem proračunu preko 100 miliona a oni planiraju 10. Nevjerovatno. Po meni dva su moguća objašnjenja.
Prvo dobit će biti iznad 100 miliona a oni će reći "eto kako to izgleda kad mi iz SDP preuzmemo vodstvo-prebacili smo plan 10 puta".
Drugo objašnjenje, objaviće na kraju 2012 dobit od simboličnih 10 miliona a višak do stvarne dobiti od preko 100 miliona će „iscuriti“ tj biti opljačkan a ovo saopštenje je pravljenje alibija za tu predstojeću pljačku.
Damirko
Posts: 480
Joined: 12 Mar 2010, 07:12

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Damirko »

Dobit će pojesti rashodi. Od pomenute rekonstrukcije do rekonstrukcije bloka u Tuzli još niza (ne)planiranih troškova...
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

U dosadašnjim saopštenjima za javnost uvijek se moglo primjetiti da kod planova za rudnike i hidroelektrane uzimaju najnepovoljnije uslove kao parametre i na osnovu njih prave projekciju tako da su planovi skoro uvijek prebacivani, više se to vidjelo kod hidroelektrana pa možda su tako i napravili trogodišnji finansijski plan. inače trenutni plan se značajno razliku od plana predhodnog menadžmenta i po prihodu i po dobiti.

Ako se gleda plan investicija, oni kažu da je planirano ulaganje od 506 mil KM iz gotovinskog toka a gledajući iznose amortizacije u proteklih par godine koji su bili oko 146 mil KM za naredne tri godine može se očekivati iznos amortizacije je oko 440 mil KM. Šta je sa ostatkom od 65 mil KM kao i šta je sa ostatkom amortizacije iz protekle dvije godine od bar 280 mil KM. Onaj iz 2010. je već prebačen na akumuliranu dobit.

I pored svega što se objavljuje firma pliva u novcu, mada kao što reče Damir "niz neplaniranih troškova". Rashoda nikad dosta.
Sabur2
Posts: 1976
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sabur2 »

Sta covjek da ocekuje od ove dionice?
Podcjenjena jest, ali ima li perspektive?
Post Reply