Elektroprivreda BIH

proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: Elektroprivreda BIH

Post by proleter »

@insider
Kako je lose pocelo, ovo polugodiste bi moglo biti dobro zbog ove vec sada mozemo reci mjesecne kise......JPEMR najvise profitira.....


Nisam baš siguran za JPEMR, jer im je 50 % kapaciteta HE Rama u remontu, a kao što neko reče, ove kiše su zaobišle Hercegovinu (mislim prije svega RHE Čapljina).
Za hidroelektrane na Neretvi su bitne padavine i snijeg na Bjelašnici i Prenju i kako čujem Jablaničko jezero se polako puni.
Inače izvoz se ustabilio na 600 MWh:
http://www.nosbih.ba/graph/combinedgraph.aspx?langid=bh
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Žalosno:
Procedura otvaranja prijava (aplikacija) na Međunarodni javni poziv za pretkvalifikaciju kompanija i konzorcija za izgradnju HE "Vranduk" obavljeno je 29. aprila 2014. godine u JP Elektroprivreda BiH. Pretkvalifikacionu dokumentaciju otkupilo je 56 kompanija.

Prijave na Međunarodni javni poziv za pretkvalifikaciju, dostavili su:

1. Cooperativa Muratori & Cementisti - C.M.C. DI RAVENNA - Italija

2. Garanti Koza Inşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. -Turska

3. Kolin Insaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.S. - Turska

4. Consortium - RIKO D.O.O. - Slovenija i EURO ASFALT D.O.O SARAJEVO - BiH, Lead Partner RIKO D.O.O.

5. S.C. HIDROCONSTRUCTIA S.A. - Rumunija

6. JV STRABAG AG / Končar inžinjering za energetiku i transport, Lead Partner Strabag AG – Austrija i Hrvatska

7. China International Water & Electric Corp. - Kina

8. JV of Abeinsa Ingenieria y Construction Industrial SA , Teyma, Gestion de Contratos de Construccion e Ingenieria, S.A. and NTF IN SAAT TICARET LIMITED SIRKETI, Lead Partner Abeinsa Ingenieria y Construction Industrial SA – Španija i Turska

9. POWERCHINA LIMITED - Kina

10. CENGİZ İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. – Turska

11. DONGFANG ELECTRIC CORPORATION LIMITED - Kina

12. TELLHOW SCI-TECH CO., LTD - Kina

U okviru priprema za početak izgradnje, Elektroprivreda BiH, uporedo s provedbom međunarodnog javnog poziva za pretkvalifikaciju, obavlja pripremne i istražne radove na lokaciji hidroelektrane i sprovodi drugu fazu eksproprijacije nekretnina, što se finansira sredstvima kompanije.

U narednoj fazi postupka, dodaju iz EP BiH, biće izvršena evaluacija dostavljenih prijava. Kompanijama i konzorcijima koji budu zadovoljili kriterije međunarodnog javnog poziva biće upućen poziv za dostavu ponuda.
montypython
Posts: 4067
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Nije mi jasno zasto ovdje nema npr Energoinvesta i/ili ZGPa. Ili ce mozda biti kooperanti/hamali Euroasvaltu koji ce biti zaduzen da ubire profit.
proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: Elektroprivreda BIH

Post by proleter »

Ovdje je odgovor zašto nema Energoinvesta

Međunarodni javni poziv za pretkvalifikaciju kompanija i konzorcija za izgradnju HE Vranduk realizuje se prema procedurama nabavke međunarodnih finansijskih institucija, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke, koje izgradnju Hidroelektrane kreditiraju u iznosu 63,5 miliona Eura.

Uz opšte kriterije Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke, kompanije moraju ispuniti i kriterije koje nalaže specifičnost projekta izgradnje HE Vranduk.

"Ključni kriteriji su da je kompanija u posljednih pet godina ostvarila prihod od 40 miliona eura na poslovima izgradnje hidrokapaciteta karakteristika kao što je HE ¨Vranduk¨, odgovarajući stručni kadar i oprema, finansijska stabilnost i pravni kredibilitet", saopćeno je iz EP BiH.
montypython
Posts: 4067
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Pretpostavio sam da je tako nesto. Jos da je znati koje je to kapacitete te vrste izgradio Euroasvalt. Da pogadjam-nikakve, pa su ga zato stavili u konzorcij s nekim ko jeste. Tako su mogli uvaliti i Energoinvest. Ako sam u krivu izvinjavam se ali vidim sta se radi na autoputu pa sam malo paranoican. A mozda i nisam.
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Po meni ovo je rezultat pogubnosti strategije vladajućih(ne trenutnih nego svih do sada) u energetskom sektoru.
Jedna elektroprivreda koja ima značajne kapacitete za izvoz i koja izvozi dosta struje nema finansijski kapacitet da angažuje 120 miliona KM kako bi domaće firme mogle izgraditi manju hidroelektranu.

Nema finansijski kapacitet jer je neko naredio da imaju socijalnu cijenu struje, jednu od najnižih u regiji, jer imaju nekoliko hiljada radnika viška, jer se ne trude da troškove skrešu na minimum, i sa tim ne može ni imati konstantnu dobit od bar 50 miliona KM godišnje. Tim pogrešnim strateškim odlukama se stvara društvo koje teži da bude socijalni slučaj, koje teži da se zadužuje kako bi zadovoljilo osnovne socijalne potrebe, koje teži da bude "hamal" svima.
Ovakvim strateškim odlukama ni jedna naša domaća firma ne može raditi bilo šta nego će nam raditi, odnosno ubirati profit i reference, turci kinezi rumuni i svi ostali koji su u svojim državama imali poticaje da napreduju i opstanu.

A domaći "strateški planeri" će gledati radnike domaćih firmi kako godinama protestuju ispred zgrada institucija i objašnjavati im kako im ne mogu isplatiti ništa jer MMF nije odobrio kredit.
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Mi smo ostali na čangčung firmi a plomin navodno ima bolja imena:
Nakon dvije godine mukotrpnih razgovora i pregovora dobili smo tri obvezujuće ponude za izgradnju trećeg bloka Termoelektrane Plomin. To je za nas veliki uspjeh jer je riječ o iznimno kompliciranom i zahtjevnom postupku - doznaje Jutarnji list u Upravi Hrvatske elektroprivrede (HEP) dva dana nakon što je objavljeno da su za TE Plomin C stigle tri obvezujuće ponude.

Kako javlja Jutarnji list, u HEP-u ne žele otkriti imena ponuđača zbog toga što ponuđači među sobom ne znaju tko im je konkurencija, ali i zbog pravila samog natječaja. No, nagađa se da su ponude dala tri konzorcija - južnokorejski Daewoo sa svojim partnerima, južnokorejski Samsung i talijanski Edison te japanski Marubeni s francuskim Alstomom.

Ponude Samsunga i Marubenija za Plomin nedavno je najavio i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Bez obzira na to s kojim će se konzorcijem u konačnici potpisati ugovor, ovo će biti najveća dalekoistočna investicija u Hrvatsku u njenoj povijesti. Naime, procjenjuje se da će investicija u Plomin C iznositi imeđu 800 milijuna i milijardu eura.
insider
Posts: 971
Joined: 15 May 2012, 15:17

Re: Elektroprivreda BIH

Post by insider »

Zadnja 2 dana potrosnja veca od proizvodnje. Kako je to moguce????
proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: Elektroprivreda BIH

Post by proleter »

I meni je to upalo u oči, malo mi je previše da proizvodnja padne za 800 MWh odjednom, kao da je pola kapaciteta prestalo da radi. Mislim da imaju problema sa ovom stranicom već dugo :
http://www.nosbih.ba/graph/combinedgraph.aspx?langid=bh
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Tuzla već nekoliko dana radi samo sa jednim blokom. Bar ovim neradnim danima koji su iza nas.
Post Reply