BH Telecom

Investitor
Posts: 912
Joined: 19 Apr 2012, 10:37

Re: BH Telecom

Post by Investitor »

insider wrote:Gavaci: Telekomima padaju prihodi, rješenje ulazak u novi biznis
28.4.2014 11:41 | Indikator.ba/Tanjug
U organizaciji “Infoarena grupe” danas u Cavtatu počinje dvodnevni skup posvećen telekomunikacijama, medijima i tehnologijama, tokom koje će biti razmotrene promjene sa kojima su suočeni.
Osnivač “Infoarena grupe” Tomislav Gavaci objasnio je Tanjugu da je riječ o 11. konferenciji telekoma, medija i tehnologija, koja će da okupi 80 vodećih ljudi iz sektora telekomunikacija i medijske industrije.
On je kazao da će biti govora o promjenama koje ta industrija proživljava sa aspekta tehnologija, inovacija, pada prihoda i novih poslovnih modela.
Gavaci je ukazao da telekom operaterima opadaju prihodi, čime im se smanjuje dobit, a ujedno regulativa postaje sve oštrija, i zbog toga su suočeni sa potrebom za stalnom promjenom poslovnih modela.
“Činjenica je da operateri ulaze u neke nove poslovne segmente, tako je Telekom Hrvatske počeo prodavati električnu energiju i zdravstvene usluge, a Telenor u Srbiji počinje u septembru sa Telenor bankom, čime ulazi u bankarski biznis. To su nekakve nove situacije na tržištu”, naglasio je on.
Moderno poslovanje telekomunikacionih operatera, ali i medijskih kuća, kao i ostalih učesnika te dinamične industrije zahtijeva visok nivo transformacija već sada, a pogotovo u godinama koje dolaze, kako bi zadržali sadašnji nivo prihoda i spriječili njihov pad.
Posljednju deceniju se medijska industrija transformiše dolaskom Interneta, a mijenja se i način proizvodnje sadržaja oglašivačkih modela industrije, a zbog ubrzanog razvoja mobilnih tehnologija, pametnih telefona i tableta i sam način konzumacije sadržaja.
Ključno za medijsku industriju, smatraju organizatori konferencije, je da ona postaje prirodni saveznik telekom operatera jer sinergijski učinci zajedničke proizvodnje i distribucije sadržaja daju nove dimenzije.
Problem je što na našem tržištu ima malo profitabilnih kompanija koje uspješno posluju i djele dividendu. Trend poslovanja i cijena dionice na našem tržištu ne prate jedni druge. Ipak, uprkos ovolikom padu prihoda u zadnjih 6-7 godina, izgleda da naše tržište još uvijek vjeruje u ovu dionicu prevashodno zbog toga što je i po ovoj cijeni povrat 7-8 %, još uvijek veći nego u bankama (mada ne mnogo).
Rotshild
Posts: 34
Joined: 09 Apr 2014, 18:17

Re: BH Telecom

Post by Rotshild »

05.05. je ex-dividend date, ako do tada ne probije 21 onda nece ni ici preko

Uvijek ima onih koji ne žele da zbog dividende gledaju sljedećih nekoliko mjeseci kako pada, pa prodaju zadnjeg ili predzadnjeg dana prije ex dividend day.
A to je sutra i prekosutra.
Znači da bi mogla prije nazad na 20 nego preko 21KM ?
Rotshild
Posts: 34
Joined: 09 Apr 2014, 18:17

Re: BH Telecom

Post by Rotshild »

Slovenci i Srbi prodaju telekome, HT prihodi opasno padaju i dionica na povijesnom minimumu, samo još u Sarajevu se mantra o obiteljskom srebru i ponavlja "nema prodaje". Dok se ne obezvrijedi da ga više niko i neće :

http://www.seebiz.eu/analiticari-teleko ... /ar-86555/
proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: BH Telecom

Post by proleter »

Pošto je kod nas sve mimo logike, moguće da BHTSR i neće tako loše proći kao HT :

„Danas je nastavljen pad Crobex indeksa prema razini od 1.700 bodova, ponajviše pod pritiskom pada cijene dionice HT-a na novu povijesno najnižu razinu. Posljedica je to slabih poslovnih rezultata te kompanije, a vjerojatno i ex-dividend datea iduće srijede, kada ta dionica više neće nositi pravo na dividendu za prošlu godinu. No, pod pritiskom su i gotovo sve ostale dionice“, kaže Boris Mažurin, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Uz promet od 1,2 milijuna kuna, cijena dionice HT-a pala je danas 3,5 posto, na 151,55 kuna, a u jednom je trenutku dotaknula i 150,50 kuna, novu najnižu razinu otkako se njome trguje na burzi.

Tako je nastavljen pritisak na tu dionicu, koja je u srijedu potonula 3,26 posto, nakon što je HT izvijestio da je u prvom tromjesečju njegov prihod pao više od 6, a neto dobit više od 16 posto.


http://www.business.hr/burza/crobexi-za ... 16-mjeseci
panzer
Posts: 12392
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: BH Telecom

Post by panzer »

Dioničari BH Telecooma su danas na Skupštini društva usvojili odluku o raspodjeli dobiti ostvarene u 2013. godini, prema kojoj se za dividendu dioničarma izdvaja 110 miliona KM, isto kao i prethodne dvije godine, izvještava Indikator.ba.
Prema usvojenoj odluci, osim za divdendu dioničarima, dobit BH Telecoma, koja je lani iznosila 133,15 miliona KM bruto, raspoređuje se i na porez na dobit 13,967.849 KM, akumuliranu dobit za investicije 7,988.944 KM, te za donacije pravnim licima 1,191.810 KM.
Ove godine nisu predviđena sredstava za fond rezervi, jer je kompanja, kako je objašnjeno, već ranije ispunila zakonsku obavezu za ovu stavku.
Dioničari su usvojli izvještaj o poslovanju Društva za 2013. godinu, koji uključuje finansijski izvještaj i izvještaj revizora, kao i izvještaje o radu nadzornog odbora i odbora za reviziju.
BH Telecom je u 2013. godini ostvario prihode od 593,2 miliona KM, dok su rashodi iznosili 460,0 miliona KM.
Dobit prije oporezivanja znosila je 133,15 miliona KM što je slabiji rezultat nego godinu ranije kada je bruto dobit iznosila 141,85 miliona KM.
Obrazlažući doničarma finansijski rezultat, Mustafa Kurtić, pomoćnik izvršne direktorice za finaijske poslove Mustafa Kurtić kazao je da je BH Telecom poslovao u zaoštrenim uslovima na tržištu pri čemu na operatore i korisnik ima snažan uticaj razvoj tehnologija kao što su Skype, Viber, Whats App.
Takođe, na poslovanje se odrazilo i sniženje cijena interkonekcijskih usluga, a što je mjera koju je nametnula Regulatorna agencija za komunikacije.
Uticaj na finansijski rezultat imala je i ekonomsko-socijalna situacija, ali i sve veća konkurencija gdje osim tri dominantna operatatora na tržištu djeluje 71 davalac usluga Interneta, 85 operatera javnih elektronskih komunikacjskih mreža, kao i 14 operatora fiksne telefonije.
Kurtić je obrazložio i da je ovogodšnji manji prihod BH Telecoma posljedica primjene međunarodnh računovodstvenih standarda.
- Iskazani su manji prihodi po osnovu naplaćenh otpisanih potraživanja za više od 7 miliona KM inače bi prihod BH Telecoma premašio 600 miliona KM, istakao je Kurtić.
Izvještaj o poslovanju društva za 2013. godinu kao i odluka o raspodjeli dobiti usvojeni su sa 100 posto glasova prisutnih dioničara sa pravom glasa.
proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: BH Telecom

Post by proleter »

Koji sunovrat HT, svaki dan novi povijesni minimum :o

http://www.business.hr/burza/pad-crobex ... na-dionica
Investitor
Posts: 912
Joined: 19 Apr 2012, 10:37

Re: BH Telecom

Post by Investitor »

proleter wrote:Koji sunovrat HT, svaki dan novi povijesni minimum :o

http://www.business.hr/burza/pad-crobex ... na-dionica
HT pada deset dana i to sveukupno iznosi oko 5%, a BHT za dan dva pade 7%. Šta reći..
montypython
Posts: 4062
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: BH Telecom

Post by montypython »

Investitor wrote:
proleter wrote:Koji sunovrat HT, svaki dan novi povijesni minimum :o

http://www.business.hr/burza/pad-crobex ... na-dionica
HT pada deset dana i to sveukupno iznosi oko 5%, a BHT za dan dva pade 7%. Šta reći..
Dobro, to dvoje nije baš za porediti. U članku i piše da je pad HTa rezultat lošeg poslovanja (pad dobiti više od 16 % za prvi kvartal i sl) i predstojećeg ex dividend dana (koji je tad tek predstojao). (uz to BiH tržište je mnogo nelikvidnije tako da su moguće velike oscilacije i uz relativno mali promet)
S druge strane pad BHTelecoma je NAKON dana presjeka za dividendu, potpuno je očekivan, logičan (bar za iznos visine dividende) i da tako kažem već tradicionalan. Dešava svake godine, moguće da će još pasti ali kao i svake godine nakon relativno kratkog perioda ide gore. Pošto je išao preko 20,5 (pa i 21 kratko) sasvim je logično da padne za iznos dividende tj 1,7 odnosno na recimo 19 ali kako znamo da je to disanje u nas malo jače, ne bi me čudilo da kratko padne i ispod 19 a možda i ispod 18 (vještački, pod pritiskom onih koji bi da dokupe). Ako bude kao i dosad to bi moglo biti vrlo kratko a onda za mjesec-dva ide opet gore i to relativno brzo. Tako je bar bilo zadnjih nekoliko godina.
montypython
Posts: 4062
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: BH Telecom

Post by montypython »

Zanimljiv text u Avazu. Po ko zna koji put Avaz istura nekakvog Bahtu, navodnog predsjednika sindikata BH Telecoma koji je tuzio Upravu jer, pazi sad, nisu na zaposlene prenijeli 5% dionica. Kako rece "da bi se poboljsao ekonomski polozaj radnika". Dakle ovaj trazi (a i Avaz) da se stotinjak miliona KM novca poreznih obveznika podijeli zaposlenicima Telecoma, najprivilegovanijoj i najbolje placenoj kasti u drzavi, da bi bili jos bogatiji. Ne znam da li da placem ili da se smijem. Sve to jos stoji ispod ogromnog naslova "Ubrzo ce biti otkriveno ko zeli prodati BH Telecom" koji nema ama bas nikakve veze sa tekstom ispod. Ocito se namjerava stvoriti atmosfera da se prodaja ne smije ni spomenuti, naravno jer bi nakon prodaje bio jaci i konkurentniji na trzistu i time ugrozavao Avazovog sponzora, mtel.
Post Reply