Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Prvi kvartal 16% manje proizvodnje u HE u odnosu na godinu ranije i 8% više ukupne proizvodnje za EPBIH

Image
proleter

Post by proleter »

Biće teška ova godina, neki dan opet bio u Hercegovini, prazno Jablaničko jezero, a na planinama nema snijega, pašće sve na termoelektrane. A Elektroprivreda Mostar će vjerovatno u gubitak ove godine.
panzer

Post by panzer »

Eto sad. Kao do sada nam je politička situacija bila dobra?
U Elektroprivredi Bosne i Hercegovine je provedena procedura otvaranja konačnih ponuda kompanija koje su ušle u uži izbor za realizaciju Projekta izgradnje Bloka 7- 450 MW u TE „Tuzla“, saopćeno je danas iz te kompanije.

Kvalificirane su kompanije Mitsubishi Hitachy Power Systems Ltd iz Japan i Konzorcij China Gezhouba group Co Ltd.-Lider Guandong Electric Power Design Institute.

"Prilikom procedure otvaranja ponuda ustanovljeno je da je validnu ponudu dostavila kompanija China Gezhouba group Co Ltd.-Lider Guandong Electric Power Design Institute", saopćeno je iz EPBiH.

Umjesto ponude, firma Mitsubishi Hitachy Power Systems Ltd Japan dostavila je izjavu u kojoj navodi da "zbog političke situacije u BiH", nije u poziciji da obezbjedi vlastito učešće u finansiranju , te da, saglasno tome, nije u mogućnosti da dostavi konačnu ponudu.

Nakon analize Stručnog tima, ponuda koju je za izgradnju Bloka 7- 450 MW u TE „Tuzla“ dostavio kineski konzorcij Gezhouba group Co Ltd.-Lider Guandong Electric Power Design Institute bit će proslijeđena na dalju ocjenu i postupanje prema Upravi, Nadzornom odboru i Skupštini JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo.
proleter

Post by proleter »

Ipak nije neka anonimna kompanija, moguće je da se ovaj posao i uradi :
http://www.reuters.com/finance/stocks/6 ... velopments
panzer

Post by panzer »

Ne vidim da su gradili termoelektrane. Ali to se i može prihvatiti. Finansije su glavna nepoznanica čitavog projekta.
proleter

Post by proleter »

Ja sam taj link nabacio jer mi se prvi otvorio, a u njemu su samo kontrakti za prva tri mjeseca ove godine.
Evo radili su i u Turskoj 2x600 MW termoelektranu na uglaj, dalje surfajte sami :

http://www.gzbgj.com/english/article.as ... tabid=1806

http://www.gzbgj.com/english/listb_date ... enuid=1418
panzer

Post by panzer »

Malo im je zbrkana stranica pa na prvu nisam mogao naći termo projekte. Uglavnom pretpostavljam da bi tu ponudu mogli vidjeti na skupštini jer je navedeno da će se o njoj odlučivati. Bar da se vidi u skraćenoj verziji.

Zanimljivo je da je za Tuzlu ostao samo jedan ponuđač koji je spreman uložiti svoj novac. A navodno se svi otimaju za Banoviće.
slavuj

Post by slavuj »

Problem je biti suvlasnik sa ovakom državom,a u Tuzli se radi o tome.
U Banovićima si suvlasnik sa rudnikom koji nije u sistemu Elektriprivrede.To znači da možeš sam da proizvodiš i prodaješ energiju.A to je tek prava stvar.Ne ovisiš ,dakle o ovim lagunđijama i njihovim asistentima!
proleter

Post by proleter »

@slavuj
Problem je biti suvlasnik sa ovakom državom,a u Tuzli se radi o tome.
U Banovićima si suvlasnik sa rudnikom koji nije u sistemu Elektriprivrede.To znači da možeš sam da proizvodiš i prodaješ energiju.A to je tek prava stvar.Ne ovisiš ,dakle o ovim lagunđijama i njihovim asistentima!

Sve si pogrešno rekao, osim da RMU nije u sistemu EP BiH.
Ali je zato preko 70 % "državni", dakle opet imaš deal sa državom!
To što se ovi u Banovićima trenutno ponašaju kao odmentnuta banda ne znači da neki potencijalni investitor ne zna sa kime mora imati posla na kraju.
Ovo je žešća predizborna šupljaka, neće biti ni cementare ni termoelektrane u Banovićima, ali će se priča o ponudama razvlačiti do oktobra.
Ali očigledno narod, kao i neki na ovom forumu, više voli ublehaše i kriminalce tipa Heće, Jerlagića, Mirsada Kukića nego neke koji rade po zakonu, pa makar sve to bilo jako sporo.
slavuj

Post by slavuj »

Kao i uvijek,opet sam u krivo!
Onda,neka mi neko objasni zašto bi kompanije iz bijelog svijeta ulagale u elektrane kada ove naše Elektroprivrede sa svojim hidro i termoelektranama,jedva životare!
Hidroelektrane su im sve rekonstruisane a termo su neke djelimično,ali su sve u dobroj kondiciji!
Ako nije do menadžmenta i vlasnika,onda nas definitivno onaj odozgo ne voli!
Još da podsjetim na ono sudovanje u susjeda zbog prodaje el. energije po nižim cijenama¨!A oni koji su to radili kod nas ,sada se čepure po televizijama!
Post Reply