Fabrika duhana Sarajevo

panzer

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by panzer »

Sve što si naveo su činjenice i to je to što se tiče osnovnog duhanskog biznisa tako da se ja tu slažem oko toga.
Ali, čitavo vrijeme potenciram opstanak firme. Problem je što je FDS u državnom vlasništvu, bar se tako posmatra, i država se čitavo vrijeme prema svojoj firmi ponaša kao loša maćeha, počev od donošenja zakona usklađenih sa EU bez pokušaja smanjena pritiska na domaće duhanske firme, prebacivanja vlasništva sa ministarstva na ministarstvo, slanja nezainteresovanih predstavnika na skupštine uz odobrenje nezainteresovanih ministara i slično.
I normalno je da dobit pada. Uprava firme u tom dijelu radi koliko je u njenoj moći.

Ja u jednu ruku shvatam upravu kad koristi pozicije za ostvarivanje vlastite koristi jer vide da vlasnik ne pazi na firmu niti im daje jasne smjernice da ostvarenu dobit preusmjere u druge projekte koje će FDSu ostvariti dobit i kada duhanski posao bude u minusu ili na nuli ALI, kao dioničar se ne mogu pomiriti sa tim da neko drugi, blizak upravi, ima direktnu novčanu korist od takve situacije. Ostali dioničari sada imaju mali dio koristi sutra možda ništa a radnici je neće imati kada firma ode u minus.

Slažeš li se ti sa takvom budućnosti firme?
slavuj

Post by slavuj »

Ma nije ova vlada nezainteresovana za FDS,ili Bosnalijek,ili Sarajevoosiguranje,ili Elektroprivredu.Interes za vladinu imovinu je podijeljen između stranaka,neformalnih grupa i pojedinaca.Problem je nastao kada su pokušali da to preraspodjele.Inače,svaku marku koju izvuku iz FDS menađment debelo naplati.Eto,zato su oni,između ostalog,propustili da u ostavljenom roku sudski ospore onaj samoupravni NO.Ponavljam po ko zna koji put:Nadzorni odbor se bira na način propisan Zakonom o privrednim društvima.Ponavljam i ovo:Da je Nikšić stvarno htio da ima svoja tri čovjeka u NO ne bi izglasao ono famozno autentično tumačenje pa Pravilnik na koji se u FDS pozivaju,jednostavno ne bi postojao.Jer ga je KOMVP donijela nakon isteka mandata!Kada sam to svojevremeno rekao vladinom čovjeku samo je rekao:To znamo!Istom vladinom predstavniku sam rekao da se zastupnica Vlade na sudu trudi da se spor ne dobije.naravno da je i to odbio!Dakle,i dalje su svi uvezani.E to onaj o trošku dioničara doškolovani,i mnogi drugi,debelo koriste.I da me ne bi svrstavali u ovo predizborno vrijeme,u FDS konkretno,na vrhu su predstavnici najmanje tri stranke.Oni znaju koji su,ja sam im to davno rekao!
Mentalist

Post by Mentalist »

Mentalist wrote:
Mentalist wrote:Pravni zastupnik FDS-a Zjad Šušić u sudskom sporu sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i Jasminom Jaganjcem potvrdio je da je podnesena žalba Kantonalnom sudu u Sarajevu na rješenje Općinskog suda Sarajevo o mjeri obustave u slučaju FDS-a, izvještava Oslobođenje.

Federalno Ministarstvo kao predstavnik gotovo 40 odsto kapitala u FDS-u i Jaganjac, kao kandidat Vlade FBiH za novi NO FDS-a, pokreuli su spor protiv FDS-a kojim u konačnici traže da se proglase nezakonitim odluke o konstituisanju novog NO.
- Mi smo 5. februara podnijeli žalbu u zakonskom roku, i očekujemo pozitivan ishod. S ozbirom na to da se radi o mjeri osiguranja, pretpostavljamo da će se Kantonalni sud kao drugostepeni organ odrediti po našoj žalbi u roku od mjesc ili dva, kazao je Šušić.
Sudija Općinskog suda u Sarajevu Denis Kurtovć donio je 27. januara ove godine rješenje o mjeri u slučaju FDS-a, kojom se obustavljaju od izvršne ja odluke o konstituisaju Nadzornog odbora FDS-a i imenovanju Kemala Bekteševića za predsjedavajućeg tog NO od 24. oktobra 2013. godine, te odluke o imenovanju Seada Hadžmušića, Mirsada Huseinbašića i Esmira Krnića za izvršne direktore FDS-a od 8. nvoembra 2013. godiine.
Jaganjac, koji je bio član NO FDS-a u ime državog kapitala u u prethodnom sazivu, 31. januara, je nakon donošeje rješenja Općinskog suda o mjeri osiguranja, od sekretara FDS-a i predsjedika NO iz prošlog saziva zatražio zakazivanje sjednice tog NO,n o dogovor još nje dobio.
. To što nema odgovora o sazivanju sjednce starog saziva NO meni je jedna vrsta odgovora. S obzirom na to početkom ove sedmice ćemo se obratiti Općinskom sudu jer u FDS-u ne poštuju njihove odluke, kaže Jaganjac.
Ovdje se vidi da je vlada podnijela žalbu protiv konstituisanja NO odbora,koji je konstituisan na skupštini,čime odlukom Kantonalnog suda taj NO postaje valjan i time se potvruđuju odluke skuštine,kao valjane i to znači DA SE NO MOŽE UPISATI U REGISTAR I DA NEMA NIKAKVIH PREPREKA ZA ISPLATU DIVIDENDE..AKO ŠTA GREŠIM ,ISPRAVITE ME..
panzer

Post by panzer »

slavuj wrote:Ma nije ova vlada nezainteresovana za FDS,ili Bosnalijek,ili Sarajevoosiguranje,ili Elektroprivredu.Interes za vladinu imovinu je podijeljen između stranaka,neformalnih grupa i pojedinaca.Problem je nastao kada su pokušali da to preraspodjele.Inače,svaku marku koju izvuku iz FDS menađment debelo naplati.Eto,zato su oni,između ostalog,propustili da u ostavljenom roku sudski ospore onaj samoupravni NO.Ponavljam po ko zna koji put:Nadzorni odbor se bira na način propisan Zakonom o privrednim društvima.Ponavljam i ovo:Da je Nikšić stvarno htio da ima svoja tri čovjeka u NO ne bi izglasao ono famozno autentično tumačenje pa Pravilnik na koji se u FDS pozivaju,jednostavno ne bi postojao.Jer ga je KOMVP donijela nakon isteka mandata!Kada sam to svojevremeno rekao vladinom čovjeku samo je rekao:To znamo!Istom vladinom predstavniku sam rekao da se zastupnica Vlade na sudu trudi da se spor ne dobije.naravno da je i to odbio!Dakle,i dalje su svi uvezani.E to onaj o trošku dioničara doškolovani,i mnogi drugi,debelo koriste.I da me ne bi svrstavali u ovo predizborno vrijeme,u FDS konkretno,na vrhu su predstavnici najmanje tri stranke.Oni znaju koji su,ja sam im to davno rekao!
Drugim riječima, NIJEDNA A NE SAMO OVA VLADA nisu bili zainteresovani da bilo koja državna firma radi transparentno i u najboljem interesu za državu i građane. Meni taj Jaganjac ne znači ništa niti mislim da bi firma bila bolja sa njim.
Jedino što me interesuje je napredak firme. Uvijek sam spreman da se dividenda ne isplaćuje i 10 godina ako treba ali pod uslovom da se radi nešto konkretno sa zarađenim novcem koji će u narednim godinama davati profit. Ja to u FDSu ne vidim i radi toga imam kritike prema upravi.
slavuj

Post by slavuj »

Moram opet ja.
Isplata dividende nikada nije ovisila o NO,ili o ovom cirkusu od sudovanja.
Odluku o isplati dividende donijela je Skupština.Svi uslovi za to su bili ispunjeni,bez obzira što nije usvojen isvječtaj o poslovanju i raspodjela dobiti.
U prijedlogu odluke,koji sam baš zbog toga tražio na uvid,nije stajalo da se dividenda isplačuje iz dobiti za 2012.godinu.Isplata zavisi samo od direktora!Ko god tuži,dobiti će dividendu sa kamatama od dana utuženja!
Mentalist

Post by Mentalist »

SLAVUJ,BILO BI DOBRO DA POSTAŠ TU PRESUDU NA TRI STRANICE,PA DA SE VIDI DAL SI U PRAVU,TJ DA SE VIDI ŠTA JE PREDSUDOM DOSUĐENO,PO MENI SAMO JE POTVRĐENA ODLUKA SKUPŠTINE KOJOM SE KONSTITIUŠE NOVI NO,KOJI JE OVOM ODLUKOM SUDA APSOLUTNO LEGALAN I TREBA BITI ŠTO PRIJE UPISAN U REGISTAR,A ŠTO SE TIČE DIVIDENDE,UPRAVA BI SE SAD ŠTO ŠTO PRIJE IZJASNITI O ISPLATI ISTE , ILI MISLE OVE GODINE OVE GODINE,ISPLATIT DVIJE ODJEDNOM.
hadzo

Post by hadzo »

Slavuj, ti nama onako sa grane, kako ti sta u kom trenutku na pamet pa'ne :lol:
Pa budi dosljedan, podrzavao si sud u prvostepenoj presudi, sta je sad to da sve to zoves "cirkusom sudovanja"???
slavuj

Post by slavuj »

Ja sam apsulutno dosljedan u svom stavu:Treba skloniti sve ove silne kriminalne menadžmente iz dioničkih društava jer oni u saradnji sa još većim kriminalcima u strankama i neformalnim grupama,izvukoše sve iz firmi koje su do sada trebale generirati heljade novih radnih mjesta.Opet upučujem na onaj film o Bosnalijeku na youtube.Ondje se može vidjeti kriminal samo Arslanagića,niko ne spominje da su se svih tih godina pored njega redali ljudi iz stranačkih vrhova!A tako je i u FDS.
Podržavam i svaku odluku sudova u tom pravcu,ali na žalost njih još nema.Ja znam za jedan spor iz ove oblasti koji se vodi več šest godina,ali ga sud drugostepeni sud ne okončava,jer bi morao presuditi protiv ovih koje sam naprijed naveo!
Juče me recimo frapirao podatak da Solana pokriva samo 13% domaćeg tržišta soli,ostalo je so iz uvoza!A Kapetanović gradi visokoregalno skladište,tamo su provizije očIito visoke!!
A ovi iz stranaka se otimaju za pozicije sa kojih se troše krediti,i to uglavnom kroz strane izvođaće i dobavljaće!
A ja ,sve što napišem ,izjavim ili uradim je protiv ovih i ovakvih.Pa makar i sa crnim đavolom!!
hadzo

Post by hadzo »

Slavuj, ono u čemu se slažem s tobom je da nam je vlast fuuj.
Kada su menadžeri u pitanju, u firmama u kojima vlast ima kontrolu, a posebno oni menadžeri koji se duže održe na tim pozicijama, mislim da su izvrsni.
Valja menadžerisati između tako pohlepne vlasti i nemilosrdne borbe na ovako neuređenom i, prije bih rekao šupljem, nego otvorenom tržištu.
Mogu misliti kada bi im se otklonila potreba da balansiraju, ne iz godine u godinu, nego iz mjeseca u mjesec između pohlepnih šakala koji se smjenjuju na vlasti i onog što im diktira tržište. Da ne pričamo o tome da je za svaku pohvalu to da se bilo koja od naših kompanija uopšte i do sada održala, kada znamo da ničim ta vlast nije štitila ni jednu od njih, ni do momenta kada se to donekle i moglo, jer kada je u pitanju put ka EU stojimo u mjestu, ali smo prihvatili u startu sve one njihove direktive koje ustvari idu na ruku njihovim kompanijama i ograničavaju naše, koje su uništene ratom trebale da se bore za opstanak svo ovo vrijeme. Mislim da je FDS jedna od rijetkih svijetlih primjera kojoj je to uspjelo, zahvaljujući njima koji je vode i rade u njoj.
Znamo da je to grana gdje je najjača konkurencija i pravo je čudo da su i danas profitabilni, i ono sto me raduje je to da je pravda na njihovoj strani i da možemo računati da će ipak biti dividenda... :)
panzer

Post by panzer »

Ja se za Solanu neću složiti jer već dvije godine se priča kako će famozni kredit upropastiti firmu a svake godine se ostvaraju dobit u visini između 1 i 2 miliona KM. Da li ima provizija, ne znam.
I ne vjerujem da je solana kriva što pokriva 13 % tržišta sa našim narodom koji je poznat pa pljuvanju svega što je domaće i da se više voli uzeti bilo šta što je uvozno puno prije nego domaći proizvod.

Po meni stanje u FDSu je odraz stanja u društva i u ovom slučaju ne vidim da će se šta promijeniti dovođenjem tog Jaganjca. Sumnjam da će se i ova dva "državna člana" NO ikad postaviti kako treba i zatražiti da firma konačno postavi konkretne planove za naredni period koja ovim trendom ide u minus.
Post Reply