Fabrika duhana Sarajevo

nika

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by nika »

2009. uplaćeno cca. 173 mil. KM poreza
2013.uplaćeno cca. 226 mil. KM poreza
Kakav trend Vi vidite ovdje?
Panzer očito je da država uzima sebi koliko joj treba, a nama što ostane.
panzer

Post by panzer »

Krajnji korisnici plaćaju te poreze a ne firma.

Ali ok, FDSu se smanjuje profitna marža i to osjetno. Šta se radi po tom pitanju i je li poslovanje prepušteno "zubu vremena". Dok traje nek traje, kada firma uđe u minus šta će se onda desiti?
nika

Post by nika »

Neko je već pisao o ovoj preoblematici ranije. Poznato je da svake godine država povećava akcize na cigarete i bilo bi najjednostavnije proporcionalno povećavati cijenu proizvoda, ali time dobijamo proizvod koji nije konkurentan na tržištu, što naši potrošači ne mogu pratiti, a poznato nam je svima koliko i kako država „štiti“ domaće proizvođače. Imali ste priliku vidjeti link na kojem je ukazano na povećanje izvoza cigareta iz BiH za nekih 10 % u odnosu na isti period prošle godine. Možda je odgovor upravo u orjentaciji ka izvozu.
slavuj

Post by slavuj »

Ipak vi pogledajte dobro onaj film na You tube.Lijepo je znati nešto iz budučnosti.A što se tiče plačanja mene,rijetko neko traži da mu se plati što čisti korov iz svoje bašće,neki to rade besplatno i na javnim površinama.Za ambroziju se,recimo ,organizuju radne akcije!!
nika

Post by nika »

Treba znati razlikovati korov od korisnog bilja, a Vi to i ne znate. Imali smo dovoljno prilike u isto se i uvjeriti, zato dalje od naše bašte :lol:
slavuj

Post by slavuj »

E vidite u tome i jest problem!Vaš o trošku dioničara doškolovani direktor i Vi ,nikako da shvatite da ta bašća nije samo vaša.
Mentalist

Post by Mentalist »

I sta sad Panzer,Slavuj jel legalizovana isplata dividende izglasane na skupštini prošle godine,to je jedino što mene u ovom trenutku kao dioničara intersuje?
Mentalist

Post by Mentalist »

Mentalist wrote:Pravni zastupnik FDS-a Zjad Šušić u sudskom sporu sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i Jasminom Jaganjcem potvrdio je da je podnesena žalba Kantonalnom sudu u Sarajevu na rješenje Općinskog suda Sarajevo o mjeri obustave u slučaju FDS-a, izvještava Oslobođenje.

Federalno Ministarstvo kao predstavnik gotovo 40 odsto kapitala u FDS-u i Jaganjac, kao kandidat Vlade FBiH za novi NO FDS-a, pokreuli su spor protiv FDS-a kojim u konačnici traže da se proglase nezakonitim odluke o konstituisanju novog NO.
- Mi smo 5. februara podnijeli žalbu u zakonskom roku, i očekujemo pozitivan ishod. S ozbirom na to da se radi o mjeri osiguranja, pretpostavljamo da će se Kantonalni sud kao drugostepeni organ odrediti po našoj žalbi u roku od mjesc ili dva, kazao je Šušić.
Sudija Općinskog suda u Sarajevu Denis Kurtovć donio je 27. januara ove godine rješenje o mjeri u slučaju FDS-a, kojom se obustavljaju od izvršne ja odluke o konstituisaju Nadzornog odbora FDS-a i imenovanju Kemala Bekteševića za predsjedavajućeg tog NO od 24. oktobra 2013. godine, te odluke o imenovanju Seada Hadžmušića, Mirsada Huseinbašića i Esmira Krnića za izvršne direktore FDS-a od 8. nvoembra 2013. godiine.
Jaganjac, koji je bio član NO FDS-a u ime državog kapitala u u prethodnom sazivu, 31. januara, je nakon donošeje rješenja Općinskog suda o mjeri osiguranja, od sekretara FDS-a i predsjedika NO iz prošlog saziva zatražio zakazivanje sjednice tog NO,n o dogovor još nje dobio.
. To što nema odgovora o sazivanju sjednce starog saziva NO meni je jedna vrsta odgovora. S obzirom na to početkom ove sedmice ćemo se obratiti Općinskom sudu jer u FDS-u ne poštuju njihove odluke, kaže Jaganjac.
Ovdje se vidi da je vlada podnijela žalbu protiv konstituisanja NO odbora,koji je konstituisan na skupštini,čime odlukom Kantonalnog suda taj NO postaje valjan i time se potvruđuju odluke skuštine,kao valjane i to znači DA SE NO MOŽE UPISATI U REGISTAR I DA NEMA NIKAKVIH PREPREKA ZA ISPLATU DIVIDENDE..AKO ŠTA GREŠIM ,ISPRAVITE ME..
panzer

Post by panzer »

Treba sačekati odluku uprave. Ako je odluka sa prošle skupštine bila blokirana onda se ovim vjerovatno može deblokirati.
slucajni prolaznik

Post by slucajni prolaznik »

@Panzer ...moram priznati da si šampion tvrdoglavosti ...u par navrata sam pokušao objasniti da nisi u pravu kad obrazlažeš "profitabilnost " fds-a i kad veliš da "kupac plaća porez "...to je djelomično točno ,premda bi trebao znati da proizvođač akcizne robe ( duhana ) unaprijed plaća iznos poreza dakle prije plasmana proizvoda na tržište ( pročitati zakon o akcizama BiH ) ...ali nije poanta u tome ..ovdje se radi o tome da PROIZVOĐAČ u ovom slučaju FDS ,biva nakon 2009 godine izložen obvezi iznimno većeg iznosa plaćanja akcize +pdv ...pokušavao sam ekonomski a sad ću pokušati laički da ti pojasnim ....dakle , 2009 godine proizvođač je imao 1 l proizvoda od kojega je trebao unaprijed uplatiti 0,5 l poreza po obvezi akcize i pdv-a državi ...logično ,njemu je ostajalo 0,5 l za zadovoljenje troškova svake vrste i naravno za ostatak nekih sredstava koja se na koncu zove DOBIT poslovanja ...
2013 godine ,na bazi Zakona , taj isti proizvođač je morao unaprijed platiti 0,85 l a za podmirenje troškova i neku dobit mu je ostajalo svega 0,15 l ...e sad se osvrni na tablicu profitabilnosti fds koju si postavio po godinama (posebnu pozornost obrati na period 2009-2012 ) , pokušaj shvatiti ovo šta sam napisao pa onda komentiraj dalje ...
ps u obzir nisam uzimao podatke o padu ukupne potrošnje duvana ...da ti ne bih zakomplicirao analizu ... :lol:
Post Reply