Elektroprivreda BIH

insider
Posts: 971
Joined: 15 May 2012, 15:17

Re: Elektroprivreda BIH

Post by insider »

panzer wrote:Nešto se dešava? Jel neki fond rasprodaje dionice?

Slažem se, otisle su poprilicne kolicine na poprilicno visokim cijenama....
yugo
Posts: 48
Joined: 10 Jul 2012, 12:37

Re: Elektroprivreda BIH

Post by yugo »

Nešto se događa, trenutno ili najava trendova???
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Objavljen FI za 2013.

http://195.222.43.81/sase-final/languag ... odinu.aspx

39,5 mil KM dobiti tj 37 miliona KM bez revalorizacije. Kada je Grabovica rekao preko 35 milion KM mene je interesovalo koliko preko a evo sada imamo te podatke.
proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: Elektroprivreda BIH

Post by proleter »

Ova transakcija sa JPESR i BHTSR mi liči na dogovorenu, Selimovići prebacuju tamo-'vamo?
Evo sada ima na nižoj cijeni, a niko neće, sutra opet dole 4-5 % ??
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH utvrđen je Nacrt zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelektrana, koji utvrđuje da su javna preduzeća i druge pravne osobe, koje ostvaruju prihod radom termoelektrana, dužni su za prostore na kojima su izgrađene termoelektrane ili na kojima se nalaze instalacije za proizvodnju električne energije, odlagališta šljake, pepela i sličnog otpada nastalog radom termoelektrana, te deponije uglja, plaćati novčani iznos naknade jedinicama lokalne samouprave (općinama i gradovima) u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu sa odredbama ovog zakona.

Naknada od 0,003 KM po kilovatsatu (kWh) proizvedene električne energije se uplaćuje u budžet općine, odnosno grada, na čijem području se nalaze termoelektrane, instalacije ili zemljište na kojem se vrši odlaganje šljake, pepela i sličnog otpada, kao i deponije uglja. Javno preduzeće ili druga pravna osoba utvrđuje naknadu na osnovu ukupno proizvedenih kilovatsati (kWh) za protekli mjesec tekuće godine, a obračunava za protekli mjesec najkasnije do desetog u tekućem mjesecu, a plaćanje se vrši do petnaestog u mjesecu. Konačan obračun naknade vrši se do 31. januara za prethodnu godinu i vrši se konačna isplata za ukupno proizvedenu električnu energiju.

Sredstva ostvarena po osnovu ovog zakona vode se na posebnom računu budžeta općina, odnosno grada i koriste se namjenski za poboljšanje životnih uvjeta građana. To se, naročito, odnosi na finansiranje ili učešće u finansiranju projekata iz oblasti zaštite okoliša, energetske efikasnosti i sl., izgradnju komunalnih infrastrukturnih objekata, kao i gradnja objekata za poboljšanje zdravlja i kvaliteta života (vodovod, kanalizacija, centralno grijanje, lokalni putevi, mostovi, zdrastveni objekti i oprema i sl.), kao i na finansiranje projekata za lokalni ekonomski razvoj.

U obrazloženju Nacrta se kaže da, s obzirom da je Zakonom o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenog korištenjem hidroakomulacionih objekata (iz 2002. godine) sistemski riješeno ovo pitanje kada su u pitanju hidroelektrane, bilo je nužno donijeti propis kojim je isto pravo utvrđeno i lokalnim zajednicama na čijem području se nalaze termoelektrane.
Za 2013. 16 miliona KM za Tuzlu i Kakanj. 9,3 mil Tuzla i ostatak za Kakanj. Dodatno povećanje troška za termoelektrane.
proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: Elektroprivreda BIH

Post by proleter »

Ovo tek treba da se usvoji i nije retroaktivno. Može se primjeniti za 2014.
Ovo je davno trebalo uraditi, apsurdno je da se za jezera na kojima ase razvija turizam i ribogojilišta plaćaju lokalnim zajednicama velike naknade, a da se za zagađenje zraka i zauzimanje površine šljačištima i pepelištima ne plaća koliko za jedan automobil pri registraciji.
Ali to može u Apsurdistanu koji se zove BiH.
Veliko je pitanje hoće li se ovo usvojiti, ali znam da od ovoga zavisi izgradnja Bloka 7 u Tuzli.
Nema naknade, nema novih termoelektana i šljačišta.
Bujrum!
veliki dedo
Posts: 133
Joined: 10 Jan 2013, 17:18

Re: Elektroprivreda BIH

Post by veliki dedo »

Kakva je sada to logika???
Znaci JPESR treba placati naknadu, kao sto treba i svako drugi,
ali za razliku od svih drugih samo JPESR ne treba trzisno i slobodno da formira cijenu svojih usluga?!
Koje licemjerstvo!
veliki dedo
Posts: 133
Joined: 10 Jan 2013, 17:18

Re: Elektroprivreda BIH

Post by veliki dedo »

Trazim linkove, uglavnom:
nesposobni i ograniceni Grabovica govori kako ove godine ocekuje istu proizvodnju ali smanjenje dobiti prvenstveno zbog ocekivanog pada cijene struje a u isto vrijeme, sto je bilo i za ocekivati i ocigledno cak i djetetu od 5 godina i to vec tri mjeseca, Rusija je najavila poskupljene cijene gasa Ukrajini od 50% vec od 01.05.2014 a to poskupljenje ce se nastaviti i u buducnosti...
Znaci, bez daljneg, to ce se odraziti na povecanje cijene i ostalih energenata a ukoliko dodje do produbljenja krize na prvom udaru za nestasicu i poskupljenje gasa su bas nasi prostori, Srbija i BiH, a onda i dobar dio Evrope...

Ali eto, taj pametni i vidoviti Grabovica vec sada zna da ce (EJ?!) cijena struje biti manja, proizvodnja ista, prihodi manji te na kraju dobit manja :shock:
Jedino sto taj nesposobnjakovic zna je koliko ce se i ove godine, on i njegovi sefovi (Lagumdzija, Niksic, Trhulj i drugi...) ugraditi i omastiti od kapitala jadne JPESR i koliko ce jos svojih vjernih sluga uposliti na grbaci iste... (do sada oko 400)
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Ja sve manje krivim jednu garnituru za bilo šta. Uloga EPBIH je da ima jaku socijalnu politiku kod poslovanja a o tome smo raspravljali. Teško da bilo ko može izmijeniti pravac kojim se ide dugo godina pa se ovi i ne trude.
Post Reply